Elimkapellet i Katthammarsvik

Om möjligheten finns brukar jag köra långsamt när jag kommer till en plats på Gotland.
Vi körde in på en gata i Katthammarsvik och sökte oss ner mot havet. Då såg jag ett hus på vänster sida, en bit in på en tomt, som kunde vara ett kapell. Jag bad Solveig att påminna mig om att vi skulle kolla upp det på tillbakavägen. Gotlanduppochner har en kategori som heter KAPELL.

Visst hade jag rätt. På vägen tillbaka stannade vi till och såg att det var ett kapell som det stod Elim på.

Den här gången var det tomt och låst när vi körde fram. Men jag läste på helagotland att för några år sedan, närmare bestämt en septemberdag 2018, hade det varit fullsatt här. Då firade man att det var exakt 150 år sedan församlingen bildades.

Från början hette församlingen Östergarns baptistförsamling. När de samlades och firade gudstjänst på 1860-talet, och de kommande 60 åren, gjorde de det i olika hem.

I november 1929 invigdes detta kapell och fick namnet Elim. Intresset för bistånd och mission samt ett aktivt barn- och ungdomsarbete är fortfarande viktiga punkter för Elimförsamlingen.

7 tankar på “Elimkapellet i Katthammarsvik

  • Lustigt sammanträffande. 🙂 När det gäller det förstnämnda dök det upp en fråga igår om just guidebok om kyrkorna. Då handlade det om att låna våra bilder.
   Jag uppskattar verkligen alla våra turer som vi gjort på dessa 3,5 år. Med material jag sparat på mig. Sedan vad jag ska göra av bilder, minnen, anteckningar m.m. – det från framtiden utvisa. Jag vill gärna hoppas det finns en framtid. ❤
   Kram, Bosse

   Gilla

 1. Det finns många kapell idag som är nedlagda och omgjorda til något annat, men några finns kvar.
  Våra vanor och vår tro har ändrats i Sverige.
  Idag ingår väl baptistkyrkan i Equemina.
  Trevlig reportage.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s