Kvar i vårlugnet i Katthammarsvik

Vi upptäckte att det runt ett hörn vid hamnen i Katthammarsvik låg ett gemytligt fiskeläge. Det var inget som jag tidigare noterat i mina ”fiskelägeböcker”.

Givetvis räknas detta in bland de 150-200 fiskelägen som ska finnas på Gotland och Fårö.

Detta hus låg ca femtio meter från bodarna. V i passerade stenhuset och klättrade upp på kullen bakom.

Rörde sig tydligen om en gammal ugn för kalkbränning. Det närmaste kalkbrottet från förr fanns på Östergarnsberget.

Vi tog oss ner för kullen och gick in mellan bodarna och avslutade med att njuta en stund till av vårljuset, havet och stillheten. Fikakorgen tog vi ut först vid ett änge som var fullt av blåsippor. Kräklingbo är betydligt vackrare än det låter. Sedan finns det säkert personer som lätt blir åksjuka. Men det är ett helt annat spår, som jag inte ska ”fiska” mer om här.

21 tankar på “Kvar i vårlugnet i Katthammarsvik

 1. Många fiskelägen ,-) Att du hittade ett du inte hittat förr var ju kul ,-))
  Ser charmigt ut .
  Kräklingbo var ju ett udda namn ,-) Men gillar namn som är speciella.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  Gillad av 1 person

  • Många ”vita lägen” kvar. Detta var nummer 54 i denna kategori. Men vissa är gömda och andra glömda. Andra är knepiga att nå ner till. Borde satsa på att ta flyglektioner. Kan det vara så svårt? Flaxa i takt med armarna? Låta fötterna glida med en bit ner. 😉
   Jag älskar väldigt många speciella namn på öjn. Extra trevligt när vi snubblar över hur de kom till en gång i tiden. Sedan finns det namn som bytts ut genom åren.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

   • Vilken tur det finns en bakugn. Förlåt. Menar baklucka Nej. Tredje försöket baktanke. Menar såklart att det bara rör sig om en braig saga. Hans och Greta finns det väl inga som heter som syskon? Beror såklart på föräldrarnas smak för bak. 😉
    Trevlig helg.
    Ps. Se upp för aprilskämt. Min mamma ogillade sådana skämt redan som liten flicka. Inte så konstigt. Det var hennes födelsedag.

    Gilla

 2. Vilket gulligt ställe ni hittade. Det verkar inte finnas någon måtta på härliga ställen. Tycker inte Gotland är så stort men det verkar finnas hur mycket som helst att upptäcka. Tänk att få sitta och fika i en blåsippsbacken. Det dröjer nog här åtminstone till i maj för det har snöat nu igen i ett par nätter så allt är vitt och kallt är det också.

  Gilla

  • Håller med dig. Innan vi flyttade hit trodde jag att vi skulle beta av ”allt” på några år. Sedan har jag insett att så kommer det inte att bli. Vi kommer aldrig att bli färdiga. Vi får nya förslag genom exempelvis instagramvänner som bor här på ön på platser som ”aldrig” nämns i broschyrer. Dessutom kommer vi själva på nya möjligheter. Vi har alltid varit ett sammansvetsat team inom många områden.
   Här är kallt också på nätterna. Minus nio grader när Solveig skulle cykla till jobbet igår morse. Men imorgon är det april. Då kan du tänka att, nästa månad, då kan du sitta i en backe och njuta av blåsippor och då har vi inte enda kvar på öjn. 🙂

   Gilla

 3. Du hittar så många trevliga platser. Jag var tvungen att googla Sankt Hans för jag var säker på att jag hört talas om det här i Skåne. Det ligger vid Lund. Kanske inte underligt jag kom att tänka på det då eftersom jag bodde många år i Eslöv. Visserligen var jag ute och reste men det var mer en liten utflykt. Kram

  Gilla

 4. Fantastiskt med så många fiskelägen. Att det fanns några visste jag, men inte så många.
  Den gamla ugnen såg vid första anblick ut om en bunker. Kalkbränning var ju betydelsefullt för Gotland.
  Så mycket av intresse det finns på öjn.
  Ha det bra!

  Gilla

  • Det är svårt att veta vad som är ett fiskeläge eller bara en söt gammal bod vid havet. Jag är förtjust i det mesta. Här var det extra mysigt denna soliga vindstilla vårlördag.
   Mycket betydelsefullt och väldigt mycket slit.
   Tack ska du ha.
   Ps. När kommer andra delen om Götet tro. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s