Ada Kristina Petronella

7 november 1895 fick sjökapten Petter Pettersson och hans fru Emma en dotter. Paret bodde då i Mulde i Fröjels socken. Flickan döptes till Ada Kristina Petronella med tilltalsnamnet Ada. Inte visste familjen Pettersson då att dottern hade ett riktigt läshuvud.
1915 tog Ada studentexamen i Uppsala. Tre år senare blev hon farmacevtkandidat efter att först ha varit elev vid apoteket i Eksjö. Sedan var hon legitimerad apotekare på fastlandet i Alingsås och Borrby på Österlen.
1929 återvände hon till sin barndomsö och blev Gotlands första kvinnliga apotekare med eget apotek i Hemse och en filial i Klintehamn. Sina sista arbetsår gjorde hon på apoteket Väduren i Visby.

När det gällde privatlivet går det att läsa att hon 1923 gifte sig med ingenjören Viktor Block. Utan att ta ut flyttbetyg åkte Viktor iväg till Amerika utan att passera Göteborg och bli registrerad som emigrant. Eller gjorde han resan över haven? Kvar på Gotland lär han inte blivit. Ada födde under tiden ett döfött barn och blev mycket sjuk. Tur nog repade hon sig och fick äktenskapet upplöst 1940.

Ada Block hade ett mycket stort intresse för äldre byggnader. Bilderna som du sett ovan kallas i nutid för Ada Blocks hus. Ada köpte det medeltida huset 1950. Gården finns på Södra Kyrkogatan, nära domkyrkan. Gården består av två sammanbyggda medeltida stenhus och en uthuslänga av trä. Troligtvis är stenhusen från första hälften av 1200-talet.

I den vackra trädgården står det valnöt- och mullbärsträd.
Under tio år genomförde Ada Block en rejäl ombyggnad och återställde de båda stenhusen till en sammanhållen bostad. Tillsammans med sin mammas gamla hemhjälp Maja bodde hon här under vintrarna.
1965 skänkte Ada huset till Föreningen Gotlands Fornvänner.

Under en cykeltur 1947, på södra Gotland, blev Ada förtjust i denna plats och gård. Därför köpte Ada Block 1700-talsgården Petes i Hablingbo. Här bodde hon och Maja under somrarna. Ada grundade Petes museigård efter att först ha köpt tillbaka flera inventarier & föremål, som genom åren försvunnit från gården.
Under sommarsäsongerna visade Ada och Maja runt turister på gården. I trädgården odlades krydd- och läkeväxter. Ett annat stort intresse som Ada hade var gamla gotländska rossorter, som var på väg att ”dö ut”. Ada samlade in och odlade rosorna.

Även Petes i Hablingbo skänktes till Gotlands Fornvänner, som än idag driver gården som museigård. Gåvan skänktes 1965 och året efter byggnadsminnesförklarades gården.
Vi bodde i närheten förra våren och tänkte besöka gården. Men Petes var stängd p.g.a. sjukdom, stod det på en skylt.
Ada Block och hushållerskan Maja Göthberg bodde kvar på gården fram till Adas död 1968. Ada fick en hjärtinfarkt och avled 73 år gammal. Hon måste ha lämnat många positiva avtryck efter sig. ❤

20 tankar på “Ada Kristina Petronella

 1. Vilken driftig och intressant kvinna så det var givande att ta del av hennes levnadsöde. Frågan är bara vart hennes man tog vägen och varför han valde att lämna. Hade varit intressant att få veta mer om det men hans öde är förmodligen okänt.

  Kram och god tisdagskväll!

  Gilla

  • Jag blir nästan sugen på det. Men ännu mer när det gällde en man och pappa som försvann mitt på dagen i min barndomsstad. Jag har nog nämnt det i något kåseri på gamla bloggen. Jag har både träffat och pratat länge med kvinnan/mamman. Efter våra möten funderade jag vidare på mitt sätt. Sanningen kommer säkert aldrig fram.
   God eftermiddag.

   Gillad av 1 person

 2. Så trevligt du skriver om Ada Block. Hon hade en syster som hette Fredrika och hon var gift med en avlägsen släkting till Åke, så hos Ada har jag varit på middag…..
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Vad trevligt det låter. Läste att hon hade en lillasyster som hette Fredrika och att en storasyster dog som spädbarn. Var du på middag på båda ställena? Jag hade gärna besökt Reineckska gården, som det kallades innan Ada köpte medeltidshuset i Visby. Det personligt inredda biblioteket på tredje våningen låter lockande. Den gröna kakelugnen sticker ut.
   Läste också att hon höll på med släktforskning. En mycket driftig kvinna. Undra självklart vart hennes man tog vägen? Våra tankar gick direkt till en kvinna som vi mött, som råkade ut för något liknande. Tror jag skrev om det på andra bloggen.
   Kram

   Gillad av 1 person

   • Bara på Reineckska gården men vi träffades på släkt – och julbjudningar också. Adas syster Fredrika flyttade tillsammans med sin man Gunnar Jacobsson till Mulde i Fröjel, men Fredrika träffade jag aldrig, för hon var redan död när jag kom in i sammanhanget. Gunnar och Fredrika hade inga barn och när Gunnar blev äldre arrenderade Åke jorden av honom och sedan hade han vänligheten att testamentera Mulde till Åke. Han/vi fick allting efter honom, förutom en del föremål som han testamenterade till fornvännerna. Det var ju Adas hjärtesak och hon levde ännu då.
    Min svärmor berättade om Victor Block att han var en riktig skojare och att han då han stack iväg när Ada låg på sjukhus tog med sig allt av värde, t o m matsilvret. När vi tömde huset vid Mulde hittade jag en bok som tillhört Victor Block och skrivit sin namnteckning i, så den skänkte jag till Petesgårdens samlingar för några år sedan.
    Kram

    Gilla

   • Tack så mycket. Vad intressant och spännande att få mer ”kött på benen”. Usch! Vilken man. 😦 Jag blir arg bara av att läsa om uslingen.
    Kram från ett grått Visby.
    Ps. Gick ut på balkongen och konstaterade att det ser ljust ut över havet. Men min app har ändrat till regn mellan 11-13. Sedan sol resten av dagen. Hoppas det stämmer. Vi tänkte åka till Langska huset för att fika och göra ett blogginlägg. Önskar dig en fin helg.

    Gilla

 3. Stort tack för detta inlägg. Det var verkligen intressant att få läsa om Ada Block och så fint illustrerat med vackra bilder på vackra byggnader och miljöer. Så fint att hon skänkte byggnaderna till Gotlands fornvänner. Undrar hur det gick för Maja Göthberg när Ada Block hastigt gick bort i en hjärtinfarkt …

  Tjock dimma här idag men den har ett stänk av guld från en sol som försöker ta sig igenom. Hoppas vädret är fint hos er på öjn.

  Kram från Kringelstan!

  Gilla

  • Precis vad jag undrade också. Hon var säkert väldigt gammal då. Jag är övertygad om att Ada tänkte rätt om ämnet. ❤

   Idag har jag fått låna dimman av dig. Solen försöker komma fram men verkar inte lyckas. Men jag läste att Ingrid som bor några mil nedanför fick solen på besök. Hoppas hon utnyttjade det på bästa sättet. För imorgon vill lilla jag ha tillbaka den. 😉
   Kram från Bosse som reser tillbaka i tiden och lyssnar på mina gamla LP och singlar så småningom. Nostalgi blandas med leende och skak på huvudet. Vad ska jag behålla? Sälja? Skänka?

   Gilla

 4. Jag tycker det låter som hon klarade sig alldeles ypperligt utan karln! Hoppas bara att det fanns en riktigt bra förklaring till att han lämnade sin gravida fru men låter lite småfuffel när han inte ens registrerade sig eller tog ut betyg. Kanske blev bråttom! Finns mycket att fundera på där!

  Kan berätta att jag befinner mig i våran bungalow i Puerto Rico, Gran Canaria. Har inte varit här sedan julen – 19 så vi tänkte att det är bäst att åka nu innan ryssen ställer till med nåt. Träffade vänner igår som vi inte träffat sen dess. De bor här men är från Filippinerna och tycker att vi ska stanna för Sverige ligger för nära Ryssland. Kanske vore lika bra men mina husdjur, mamma och böcker är i Sverige.

  Gilla

  • Vi män är bara små leksaker som kan puttas iväg när tröttnandet tagit överhand. 😉 Allvarligt. Jag blev nyfiken och började tänka på olika möjligheter. Tur att det gick mer än bra för Ada när hon blivit frisk igen.

   Det låter spännande och rogivande. Då var det på tiden att ni tittade till den. Måste varit mysigt att träffa nygamla vänner igen. Annars finns såklart alternativet att hyra ett privatplan och ta med mamma, böcker och husdjur. Hoppas du håller en balkongdörr öppen för mig och Solveig om det kniper extra. Våra döttrar är heller inte så stora till storleken och husdjur saknar vi just nu. 😉 Blir dina husdjur dåliga kan vår äldsta dotter ”laga dem” eller i alla fall söva dem. 🙂
   Ha det så gött.

   Gilla

   • Vi har precis byggt ett ganska stort förråd på innergården så där kan ni få sova. Dörren är inte på plats än så bara att kliva på!

    Bra idé, en tant, två kissar, en hund och 2000 böcker borde vara enkelt att flyga hit. Jobb som blomsterböna kan jag nog få här, har sett många växtväggar och krukor i köpcentrumet.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s