En unik verksamhet i en unik byggnad

Om ett hus kunnat prata så hade vi nog blivit stående hela eftermiddagen framför det tjärade bulhuset på Tage Cervins gata i Visby. Tänk så mycket det kunnat berätta om sitt, nästan, 300-åriga liv. Det byggdes 1725 på Bolex gård som ligger i Eskelhem socken och ägdes av släkten Ödin. Garveriverksamheten började i början av 1800-talet.
1852 flyttades huset till Visby och i år är det alltså 170 år sedan verksamheten flyttades hit.
Garveriverksamheten fortsatte fram till 1974. Under ett par år på 70-talet stod huset tomt innan det renoverades och blev den fantastiska butik den är idag.

Välkommen in! Här möter vi det här glada gänget: Eva, som driver verksamheten, Nabih och Maria.

”På Ödins Garveri älskar vi gotländska lammskinn”, läser jag på hemsidan (odinsgarveri.se).
Det kan man se! ”Det är med stor glädje som vi utifrån varje skinns beskaffenhet skapar vackra produkter i den egna ateljén”, läser jag vidare. Tänk att man kan använda lammskinn till så mycket.
Jag gillar verkligen att den här fantastiska ”tunnan” som tidigare använts i garveriet numera blivit en perfekt del av butiksverksamheten.

Och att man valde att renovera med varsam hand på 70-talet så att huset fortfarande har kvar sin atmosfär.

Hästen har fin utsikt mot stadsmuren och Kalk hotell. https://gotlanduppochner.com/2022/01/06/kalk-hotell-en-parla-i-en-vacker-stad/

Hade det funnits någon i vår bekantskapskrets som varit i lagom ålder så hade jag nog köpt med de här… Så småningom kanske…

Vi fick lov att titta in i ateljén där de vackra produkterna skapas.

Nu har vi lärt oss att lammskinn kan användas till att skapa många olika slags unika produkter. Tack Maria för att du gav oss idén till dagens titel. Det är verkligen en unik verksamhet i en unik byggnad och den kan med stolthet inta förstaplatsen över Gotlands äldsta kvarvarande företag i samma bransch. /Solveig

19 tankar på “En unik verksamhet i en unik byggnad

 1. Vilket trevligt reportage från Ödins. Där har jag varit många gånger. Min Bosse jagade räv och lät Ödins ta vara på skinnen. Han hade tänkt sig en rävskinnscape till Carina, men så blev det aldrig.
  Kram, Ingrid

  Gillad av 1 person

 2. Man blir verkligen glad när man finner sådan här verksamhet i denna miljö. Gediget hantverk, både hus och syssla. Man önskar det fanns fler av dem och att man kunde håva upp ”stora plånboken” när man stöter på dem.
  Önskar en trevlig helg!
  Kram Mia!

  Gillad av 1 person

  • Visby har många fantastiska hus. Det här är ett av dem. Kul att vi äntligen kom in och fick se allt fint som finns där. Kram tillbaka!

   Gilla

 3. Vilken fin och trevlig butik! Gediget hantverk och tradition helt enkelt. Så söta små babyskor. Ser att många skriver tossor men det ordet känns inte bekant men däremot så säger vi tossaliner 😀
  Kul att äntligen pricka rätt månad 😀

  Kram och god kväll!

  Gillad av 1 person

 4. Tänk så glad jag blir att läsa om gamla hus som bevarats både ut och invändigt. Tänk, 300 år! Och ändå känns byggnaden på något sätt tidlös. Och att se bilden på de entusiastiska innehavarna. Och framför allt att se så mycket vackert som går att göra av lammskinn.

  Kram och fin lördag till er på öjn!

  Gillad av 1 person

  • Ja det är underbart att man inte rivit utan låtit det gamla få finnas kvar. Visby är en stad där det finns många vackra hus! Kram tillbaka!

   Gilla

 5. Carl Cervins väg finns i Nyvång, där det funnits en stenkolsgruva. Ett av schakten har fått namnet Cervins schakt. Han hade ekonomiska intressen i Klippans bruk och även Höganäsbolaget. Kram

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s