76. Anga kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Den romanska kyrkan i Anga från första delen av 1200-talet, är en av de sjutton gotländska absidkyrkorna. Koret med en halvrund absid är ett kännetecken på den berömda byggstilen.
Bönderna runt omkring gjorde dagsverken med sina oxar vid byggandet. Deras namn finns på en målad runinskrift, på forngutniska.

Rik kvadermålning

Kyrkorummet är ett av Gotlands bäst bevarade medeltida kyrkointeriörer. Den främsta orsaken är de färgrika kalkmålningarna som togs fram vid en restaurering 1946-47.

Det välbevarade altarskåpet är från 1300-talet.

Triumfkrucifixet är från 1400-talet.

Predikstolen är ett arbete från 1600-talet som målades 1741.

En enkel och odekorerad dopfunt av sandsten från medeltiden.

Målningarna är från två tidsperioder. De från 1200-talet är signerade Halvard. Målningssviten med 160 figurer utfördes på 1400-talet av Passionsmästarens verkstad. I sviten visas scener från Kristus barndomshistoria och Kristi lidandes historia. Legenden om Sankta Margareta som vägrade tillbe en avgudabild och utsattes för bestraffningar och till sist halshöggs finns också med.

Motivet med en själavägningsscen är vanligt förekommande i de Gotländska medeltida kyrkorna. Däremot finns det ingen motsvarighet utanför Gotland vad det gäller den rika förekomsten av dem.

Minns att det var så svalt och skönt i kyrkan. Ute stod luften stilla i den starka värmen.

Tänkvärda ord:
Bäst bland människor är den som gläder sig över andras framgångar.”
Arabiskt ordspråk

14 tankar på “76. Anga kyrka

  1. Dopfunten är verkligen enkel…en aning enkel för min smak, men målningarna är desto mer inspirerande. Ett mycket fint och tänkvärt ordspråk. Kram

    Gilla

  2. Altarskåpet och målningarna är otroligt fina. Dopfunten är däremot väldigt enkelt men på något vis passar den ändå. Bilden ut mot friheten är magiskt fin. Det är liksom något speciellt med portar…

    Kram och god söndag.

    Gilla

    • Jag tror varje kyrka blir vad man gör den till. Att fundera på att göra de medeltida kyrkorna till campinglokaler ger mig en besk smak i munnen. 😦 Det är högtidligt att så många hundra år efter de byggdes ha möjligheten att besöka dem. Hade våra mammor levt skulle de älskat att beskåda byggnaderna med rang.
      Kram, Bosse

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s