Garvaregården

En liten bit från Fiskarporten var det år 1750 byggstart för Garvaregården och torkladan bredvid.

Den första fastighetsägaren var Christopher Fiscker. Förste garvaren som står med i fastighetsbeteckningen bar namnet Johan Gottfrid Stenström. Året var 1879.

Så här ser det ut från havssidan.
Byggnaden har förutom garveri hyst flera olika verksamheter. Jag kan nämna skilda saker som segelduksfabrik, möbelfabrik, färgtryckeri och slumstation för Frälsningsarmén. Sedan 1969 är det AB Gotlandshem som är ägare.

Vi gick in genom Fiskarporten och tog några steg in på den privata parkeringen, för att se om det stämde. Jodå! Det är byggt direkt mot medeltidsmuren. Häftigt.

Rakt fram ser du en medeltida portöppning, en Bryggport, som liknar Fiskarporten. Till den krävs ”egen nyckel”.

Avslutar med ett grönt Almedalen. Det är svårt att förstå att detta var Gamle hamn fram till 1785. Då låg flera garverier runt området, utanför ringmuren. Med tanke på användandet av olika sorts syror ville de inte ha den verksamheten innanför muren.

16 tankar på “Garvaregården

 1. Tack för rundturen på Garvaregård och Almedal… Tänk att nu går vi mot våren, men det ser ganska vårigt ut på dina bilder redan 🙂 Åtminstone på de sista där trädkronorna är gröna. Längtar.

  Allt gott!
  Kramar

  Gilla

  • Varsågod. På tisdag får det bli ett rejält Ronja vårskrik. Solveig har då sportlov så det finns möjligheter att leta efter vårtecken. Enligt min app finns det en gul sol med på flera dagar.
   Sista bilden är lånad från det rejäla arkivet som bara växer och växer.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s