Votivskepp

Fårö kyrka

”De tio utvalda” denna gång handlar om Votivskepp, skepp som kan förekomma i de medeltida kyrkorna. Jag vet inte om de är vanligare bland kyrkorna vid kusten. Däremot vet jag att skeppen (fartygen) ofta var en gåva som är en förbön och de är väldigt exakt gjorda när det gäller detaljer. Sedan finns det självklara sambandet. Kyrkorna liknas vid ett skepp och gångarna kallas för just skepp. Skeppen ligger i kyrkorummets längdriktning åtskilda av pelare och kolonner.

Atlingbo kyrka
Hellvi kyrka
Martebo kyrka
Näs kyrka
Othem kyrka
Rute kyrka
Väskinde kyrka
Öja kyrka
Östergarn kyrka

18 tankar på “Votivskepp

 1. Åh, så många vackra och detaljrika skepp. Jag skulle vilja påstå att det är vanligare vid kusterna ja. I Skanörs kyrka finns ett men när det gäller kyrkorna i Räng och Håslöv som inte ligger vid kusten finns inga.

  Kram

  Gillad av 1 person

   • Vilket sammanträffande. Då var det välbekanta trakter för din pappa som säkert besökt någon av kyrkorna då. Har du själv varit här?

    Gilla

   • Ja för många år sedan. Pappa gick bort när jag var 12 år så jag visste inte så mycket. Släktforskade och fick veta var han bott. Var på semester i Skåne och då besökte jag en del orter.
    Hälsningar Anki

    Gilla

 2. Votivskepp, ett nytt ord för mig. Men så, så vackra skepp. Så otroligt detaljrika dom är. Jag har alltid varit fascinerad av modellskepp.

  Idag kändes det som jag hade behövt, om inte ett skepp så i varje fall en eka på lunchpromenaden. Gårdagens och nattens snö håller på att töa bort och det är dm-djup snömodd överallt. Lucy nästan försvann. Och ikväll ska det snöa och frysa på ordentligt, ner mot 10 grader kallt, så imorgon kommer halkan att vara ett faktum … hu, känner mig orolig redan nu. Måste putsa upp dobbarna på mina Icebug … 😦
  Hoppas vädret är bättre hos er på öjn!

  Kram från Kringelstan

  Gilla

  • Alltid intressant att se om kyrkan vi besöker har ett Votivskepp. Det är spännande att studera dem. Tyvärr går det inte här att göra det på nära håll. För min kompis Giraffen följer aldrig med. Får inte plats i ”Den lilla blå”. 😉

   Hoppas du klarat dig. Du har redan gjort din ”resa neråt” för denna säsongen. Själv har jag inte varit ute sedan i söndags. Vädret har varit av ruskväderskaraktär. Lurigt halt. Men nästa vecka är det vår. I alla fall på tisdag enligt min almanacka. 🙂
   Kram från tak över huvudet Bosse

   Gilla

 3. Väldigt spännande med dessa votivskepp och jag har sett dem just runt om på olika öar och i skärgårdsmiljöer. Har även sett dem på Åland och öarna där.
  Så många fina skepp du hittat och skeppen har ju också sin speciella historia.
  Kram

  Gilla

  • Kan tänka mig att du sett åtskilliga på alla dina resor. Kanske är de ännu mer vanliga i skärgårdsmiljön. Själv tycker jag det är lite synd att jag inte är sådär tio meter lång så jag kunde studera detaljerna bättre. 😉 Den här ön är kryddad av historiens vingslag.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s