Har du 28 miljoner över – slå till!

På Skeppsbron ligger det barockinspirerande trähuset från 1700-talets första hälft, som är uppbyggt i liggtimmer med stående panel.

Sedan 1964 är huset byggnadsminne.

Senast huserade restaurangen Florence här. Därför finns det kvar kök och matsal på nedervåningen. Sittande gäster har kunnat äta & dricka både inne och ute. På övervåningen finns kontorsmöjligheter. Tänk att sitta där med fönster mot havet och färjorna. Vilken inspiration jag skulle fått till ett bokmanus. Eller skulle jag bara suttit där och dagdrömt?

Om vi tar det tar det från början. Huset byggdes som tjänstebostad för tullförvaltaren Johan Gustaf Camitz.

Några år senare köptes byggnaden av J.P. Torsman, som gjorde en del förändringar av trähuset. En stor detalj som finns kvar idag är volutgaveln som gör huset så karaktäristiskt.
Torsman var den siste ägaren som hade kontakt/affärer med tullen. Efter hans bortgång 1801 övertog den välkände svärsonen Jacob Dubbe huset.

1826 köptes fastigheten av ”ekonamnet” Claes Claesson, som öppnade en biljard med både spisning och rum för uthyrning. Mestadels har huset varit utskänkningslokal. En krog hette lämpligt Anna Dubbes krog. Anna var nämligen dotter till J.P. Torsman.
Under första hälften av 1900-talet låg det omtyckta Café Bron här med ett omgärdat vitt staket. Både Pressbyrån och Turistbyrån har haft verksamhet i Torsmanska huset.
Seriöst. Vad vill du bloggbesökare ska hända med huset på Skeppsbron 20?

28 tankar på “Har du 28 miljoner över – slå till!

 1. Ja, det är en bra fråga men varför inte donera det till mig? Jag är öppen för en sådan lösning 😀 Huset är i alla fall väldigt vackert!

  Kram och god onsdag!

  Gilla

 2. Vilken otroligt vacker ruin, jättefina bilder, gillar ruiner! Förra inlägget.
  Jag får börja räkna pengarna i madrassen ,-)’
  Vackert hus och intressant form.-)
  Vacker port! Vilken färg ,-) Ja sitta vid fönster, då kopplas hjärnan igång. Då blir man kreativ, har man ingen idé innan så infaller den sig .-)
  Jaha tänka vad det skulle hända med huset, jag hade tänkt ha det att skapa i, men dela med mig, nu blev det tvärstopp,-)) Min dröm var ju att öppna ett Guest House. Det vore ju kul. Så det får det bli!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Den är mäktig. Synd den inte är öppen för offentliga visningar. Kanske inte just nu i den speciella tid vi lever i.
   Har du också pengarna i madrassen. Det har jag länge. Sedan slog min näsa i taket och… 😉
   Ett ”skrivbord” vid fönstret. Då hade jag mått bra.
   Öppna du ett Guest House. Där skulle bli fullbelagt under många veckor. Sedan tycker jag allt att du kunde sätta upp dina egna tavlor och haft försäljning i en hörna.
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. Vackert hus, men jag skulle inte vilja ha det och några miljoner har jag i alla fall inte.
  Men ett museum, kan det kanske bli, w som visade mycket av det fina som Visby kan bjuda på, från förr till nu och sedan kanske det ryms en restaurang där också så att besökarna kan äta efter visningen. Eller i alla fall ett café.
  Trevlig kväll.
  Kram!

  Gilla

  • Trevligt att de inte river alla gamla hus utan är rädda om dem. Tack för förslaget om museum. Den branschen kan jag rätt bra. Kunde stått museichef på mitt visitkort. Vilken vacker titel. Ändå åkte jag på att städa toaletten varje öppendag. 🙂 Många hundratals minnen från den tiden. Som vi slet. Inte lediga en enda dag mellan maj och månaderna framåt.
   Ett café tycker jag också hör ihop med platsen/huset.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

  • Så är det. Men det är väldigt mycket ansvar att ha dem liggande lite överallt. Jag gjorde tabben att öppna tvärdrag en varm sommardag. Det ska jag säga dig. Det gör jag ALDRIG om fler gånger. Tror det blåste ut än 97-98 miljoner i grannyran. 😉
   Tack ska du ha.
   Kram, tramsiga Bosse

   Gilla

 4. 28 miljoner, det var mycket pengar det och det har jag dessvärre inte. Satt länge och funderade på vem Claes Claesson var, han hade ju något med eko att göra … tänkte ekologiskt. Men så kom jag på att det var kanske Bosse som skämtade till det då namnet ekar med två Claes? Lite som Sten Stensson Stéen. Tänk om han även hade Claes som mellannamn.
  För övrigt är mitt förslag att Café Bron ska återuppstå med Gotlands största bakverksutbud som dragplåster. Det lät så fint med det omgärdade vita staketet.

  Kram från ett mulet fastland

  Gilla

  • Rätt skönt att slippa ha det ansvaret. Som jag skrev ovan blåste mina dyrt sparade 97-98 miljoner bort i ett tvärdrag i min fantasi ska kanske tilläggas. 🙂 Du hamnade helt rätt till slut. När jag skrev blev det spontant så. Ändå försöker jag i inläggen på denna blogg, att vara så seriös som är möjligt. Du vet väl att man går i barndom i äldre mans ålder? Hm. Någon i min närmaste omgivning skulle säkert dra varianten att jag aldrig lämnat det ”landet”. 🙂
   Suger just nu på det namnet. Vackert. Café Bron. Tycker det ska uppstå i modern tid. Jag kan måla det vita staketet. Har bra vana sedan vi bodde i Skummeslövsstrand. Då åkte de skuggande stora träden ner för hand (inte konstigt att jag haft problem med fingrar efter det). Vi satte upp ett staket som vi målade vitt och Texas sprang inte längre ut på egna äventyr. ❤
   Kram tillbaka från ett mörkt och regnigt örike.

   Gilla

 5. Jag gillar verkligen gamla hus, både sten- & trähus. Och gamla miljöer. Ja där hade jag gärna suttit och drömt vid ett fönster. På tal om öar, kom jag att tänka på Färöarna. Ett litet filmtips med karg men vacker miljö, kommer här. Om ni har C MORE så går just nu Fågelfångarens son. Där kan man också tala om gamla miljöer, kläder, levnadsvillkor etc. Den var tänkvärd och sevärd på många sätt. Gotland är ju inte heller helt enkelt att ta sig till, det krävs ju båtresa tex. men ”er ö” har många spännande platser och speciell natur att bjuda på för turister.
  Synd att dina pengar blåste iväg. Men eg. är det nog bäst att slippa ta hand om ett så stort hus, så du ska inte vara ledsen över den spillda mjölken. Om det blir café där så skulle jag kunna tänka mig att besöka Gotland igen. Eller förresten, det behövs inte, jag kan komma ändå. Om pandemin ville ta slut nån gång.
  Roligt att du har så mycket att berätta, Polhem var en begåvad person. Inte alla som föds med snille. Även om jag tror att det behövs arbete och lite j-ar anamma också, för att göra så många bra saker. Hoppas livet leker hos er, snart lättar det och blir varmare igen. Ha det gott å hälsa Solveig. Kram från Laxsjö 😍

  Gilla

  • Det är något visst med gamla hus och byggnader. Tankarna bakåt väcker igång fantasin. På Gotland finns en uppsjö av historiska stopp.
   Färöarna låter spännande. Vi har velat åka både dit och till Island. Men jag blir lika glad om vi äntligen kommer till Stora Karlsö. C More hade vi för några år sedan. Icke länge. Ta ni en resa hit när p äntligen försvinner iväg åt öster.
   Här har vi sol och kraftig blåst. Jag har precis kört S fram och tillbaka till spruta tre.
   Du verkar ha det extra bra idag.
   Kram, Bosse

   Gilla

 6. Ett otroligt vackert hus. Det behöver säkert en del handpåläggning så frågan är om det stoppar med 28 miljoner?
  Det är nog bara fantasin som sätter stopp för vad det kan användas till tänker jag. Däremot en driftig person är nog A och O, om de inte har tänkt använda det som bostad. Kram Katarina 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s