
Trots att Christopher Polhem är född i Tingstäde, står ”Den svenska mekanikerns fader” till beskådande i Visby, innanför ringmuren. Minnesmonumentet är gjort 1911 i brons av Theodor Lundberg, som var en stor konstnär, professor och direktör på Konstakademin.

Hur stort och tungt skulle ett modernt visitkort behövt vara för att Polhem (1661-1751) hade fått med alla sina titlar? Hur gammal var grabben när han var smartare än alla i sin omgivning? Fick han vara lärare åt sin egen lärare redan från första skoldagen?

Vad är Polhem allra mest känd för? Sant är att han var en briljant teknisk visionär och industriell föregångare. Grunderna för serietillverkning var banbrytande. De sexton år som han arbetade vid Falu gruva fick betydelse för hela världen. Samtidigt fanns det ett motstånd, säkert med en dos avundsjuka hos många samtida. En del trodde kanske han var helt galen när han byggde en stånggång i en väldigt svårframkomlig terräng vid Hundbo gruva, där kraften överfördes från ett 2,5 km avlägset vattenhjul. De pessimisterna fick dock inget vatten på ”sin kvarn”.

Polhem grundade Stjärnsunds bruk. Där tillverkades specialmaskiner för träbearbetning, kuggskärning, filhuggning, husgeråd, vävstolar, stickmaskiner, beslag, ”Polhemslåset” och ur, för att nämna några ”småsaker”. 🙂
Själv känner jag till att Polhem var en föregångare inom pedagogik och undervisning. 1697 startade han skola för ingenjörer. Med hjälp av skalenliga modeller i ”lekande lärande” förklarade han för eleverna tekniken och rörelsens mekanismer. Dessa modeller finns till beskådande på Tekniska museet i Stockholm.
Sedan anlitades han naturligtvis i olika sammanhang. Han hjälpte till vid ombyggnaden av Stockholms sluss 1744, en bro över Göta älv, flottbroar över Dalälven och mycket mer.
Jag avslutar med att det lär finnas ca 20 000 manuskript av Christopher Polhem, inom de mest skilda områden. Undra vad Christopher gjorde på sin fritid? Hur många timmars sömn per natt? Eller var det när han sov som de bästa idéerna formades? I dessa tider är det extra trevligt att läsa om människor som satsat sina liv på att ”bygga upp världen”. ❤
En riktigt fin staty. Det var mycket att fundera på, när jag läser din text. Sen undrar jag hur många begåvade människor det funnits, som totalt gått oupptäckta genom livet. Tror det finns många. I synnerhet kvinnor förr i tiden. God torsdag!
GillaGillad av 1 person
Intressant och trovärdig tankeställare. Så var det säkert. Alltför många kvinnor som inte fick komma till tals. Vad tänkte de som insåg att de var minst dubbelt så smarta som männen? Livet har aldrig varit rättvist. Inte i någon tid. Bara olika sorters problem. Jag såg nyss flaggan blåsa ner. Inte ens på Konungens namnsdag tas det någon hänsyn.
Tack ska du ha. För jag hoppas det gäller för fredagen också. 😉
GillaGillad av 1 person
Tack för intressant inlägg.
Namnet är ju så välkänt, men upptäckte att jag egentligen inte visste så mycket om honom. Nu vet jag mer.
Ha det bra!
GillaGilla
Vi besökte Tingstäde förra sommaren. Annars har jag heller inte tänkt så mycket på den store mannen. Men han är verkligen en av de STORA namnen i svensk historia.
Tack ska du ha. Här är så blåsigt.
GillaGilla
Vilken vacker staty och den passar så bra just där den står tycker jag. En person som var före sin tid och trodde på sina idéer. Sådana människor behövs än i dag!
Kram
GillaGilla
Det är antagligen fler som beskådar honom här. Du har verkligen rätt. Undra om han hade tid för någon familj? Jämfört med honom skäms jag för alla de medmänniskor som är tvärtom. Vill förstöra och ställa till oreda.
Kram
GillaGilla
Ja, tyvärr finns det för många av den sortens människor numera. En sorglig sanning som inte går att bortse från. Varför inte vara rädda om och värna om varandra i stället. Det skulle garanterat ge en lättare värd och många gladare människor.
Kram och god fredag!
GillaGillad av 1 person
Vilken vacker staty, Den med ruinen i bakgrunden, och blommor, så himla vackert. Ser inte svenskt ut. ,-) Visst är det vackert i Sverige , men det ser lite annorlunda ut.
Nu vet jag mer om Polhem ,-)
Fantastiska bilder ,-)
En idekläckare, tänk om han fick sina ideèr i sömnen som du skrev, man får ha penna o papper i sängen.
Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)
GillaGilla
Det finns så många oaser både innanför muren och överallt på Gotland. Även jag fick uppdatera information om en av Sveriges ”största” personligheter i historien.
Det fanns en tid då jag hade penna och papper på sängbordet. För jag hade förstått att jag kom på de bästa idéerna när jag sov. Problemet var att jag tände lampan och skrev och skrev och skrev. Sedan ville min hjärna inte höra talas om att koppla av och sätta på sovtid igen. 🙂
Tack ska du ha.
Kram, Bosse
GillaGilla
Jag visste inte mycket om Polhem, men det är roligt med människor som tror på sin egen förmåga och inte rättar sig efter andras tyckande. Kram
GillaGilla
Den mannen förbättrade för oss alla på många skilda sätt. Den som är först råkar alltid ut för motstånd av olika anledningar.
Helgkram tillbaka
GillaGilla
Intressant 🙂 Man får lära sig mycket här, sådant som man inte hade en aning om, och uppskattas mycket. Du skulle ha blivit historielärare, botanist eller proffsfotograf. Du har ju handlaget och intresset för allt möjligt. Trevlig helg! Kram Katarina.
GillaGilla
Vad snäll du är. ❤ Det närmaste botanist är de två första bokstäverna. 😉 Det finns så mycket intressant på Gotland som inspirerar mig. En del av charmen är både att förbereda sig och göra efterarbetet. Jag gillar alla bitarna. Just nu längtar vi till vårens första blåsippa.
Kram, Bosse
GillaGilla
Jag tror på frågan om vad han gjorde på sin fritid att det var en sån människa vars jobb var hans hobby så antagligen kanske han fixade i sin verkstad, påtade i sin trädgård och såg lösningar i allt han tog i. Jag tror han mådde bäst när han uppfann.
GillaGilla
Mina tankar går åt samma håll. Ett geni har icke tid med slapperi. 🙂
GillaGilla
Exakt! 🤣
GillaGillad av 1 person
Jag googlade på Polhem, han och frun fick nio ungar!!! Låter som uppfinnandet inte var enda intresset. 🙂
GillaGilla
Går googlandet att lita på till 90 %. Vem vet? Det kan röra sig om nio andra fäder. 😉 Seriöst. Undra om någon ärvde sin pappas genialitet? Borde varit så. Eller rörde det sig om nio döttrar som aldrig fick chansen att visa vad de gick för?
GillaGilla
Wow, vilken stämningsfull plats det ser ut att vara, så fint med muren i bakgrunden och skulpturen av Polhem. Snyggt!
Kram
Christina
GillaGilla
Han står perfekt där. Vacker omgivning. En ruin bakom ryggen.
Helgkram, Bosse
GillaGilla
Det verkar varit fyra döttrar och fem söner varav två söner hette Henrik då den första dog innan den andra föddes så då blir det 50/50. En av döttrarna var författare.
GillaGilla
De måste varit extra ”svaga” för namnet Henrik. Eller var det vardagspsykologi för att förlusten skulle bli lindrigare? Vad spännande. Undra om hon skrev skönlitteratur eller facklitteratur.
GillaGilla
Hon hette Emerentia Polhem och skrev en bok som heter Svenska rim. Jag hittade ingen mer information men känner att jag måste leta efter den boken om den finns att få tag på. Tack för det här inlägget, det finns inget bättre än att rota information och när en grej leder till nåt helt annat.
Jag älskar Google men jag är väldigt källkritisk. Vore rena drömmen att gå lös i gamla kyrkböcker med en van historiker vid sidan.
GillaGilla
Ett flicknamn jag aldrig hört talas om tidigare. ”Svenska rim”. Det ringer en klocka hos en gammal bibliotekarie. Säkert en modern bok med den titeln. Jag gillar också när det ena leder till det andra. Då känner jag mig lite som Sherlock Holmes. I gamla kyrkböcker stod/står det mesta. Men de är svårlästa för ovana. Jag tillhör tyvärr den gruppen.
GillaGilla