Sankt Nicolai kyrkoruin

Vyn från Kyrkberget är magnifik. Från den cirka tio meter höga klinten drar Visbys största ruin S:t Nicolai lätt till sig uppmärksamheten. Personligen störs mina bruna ögon av ”plåttaken” och mina tankar börjar fladdra till lite.

Kyrkan började byggas omkring 1230. Namnet tillkom för att hedra helgonet Nicolaus, som var köpmännens och sjöfararnas beskyddare. Nicolaus var född i Turkiet, omkring 300-talet. När Nicolaus ärvde sina föräldrars stora förmögenhet använde han pengarna med hjärtat och hjälpte diskret och taktfullt de fattiga. Mest berömd är nog berättelsen om den fattige fadern som inte hade pengar till sina tre döttrars hemgift. Därför var han beredd på att sälja döttrarna till en kopplare. Ryktet nådde Nicolaus. Mitt i natten kastade han in tre kulor av guld genom ett öppet fönster i den fattiga familjens hus. Därmed räddades töserna från ett liv i skam och deras pappa från ett livslångt samvetskval.

Troligtvis byggdes kyrkan som en församlingskyrka för tyskarna i Wisby. Under uppförandet utbröt en kraftig brand. Därmed stannade arbetet av och efter ett tag övertog tiggarorden dominikanbröderna den skadade kyrkan. Diverse ombyggnader gjordes så det skulle passa brödernas behov. Bland annat revs tornet eftersom dominikanerordens kyrkor skulle vara tornlösa.

Konventets prior, ledare, mellan 1283 och 1289 var Petrus de Dacia. Han var en gotlänning som utbildades sig både i Paris och Köln. Ämnet var teologi. Nu efteråt kallas han för Sveriges första författare. Kärleksbreven som han skrev till Christina von Stommeln är beskrivna som den första personligt hållna kärlekslyriken i vår litteraturhistoria. Det är stora varma ord. ❤

Ruinen är vida känd för sina Ruinspel. Det första skedde 1901 och uppfördes av Zacharias Topelius (1818-1898) och hette ”S:ta Maria”. Musiken stod Andreas Hallén för.

En känd läkare i Visby hette Joseph Lundahl. Han var mycket musikintresserad. Därför vände han sig till musikhögskolan i Berlin och undrade om de hade någon sommarlovsledig elev som kunde komma till ön Gotland och lära honom musikteori och kontrapunkt. Denna solskensberättelse förde med sig att Frankfurtsonen Friedrich Mehler kom till Visby juni 1921. Då var han 25 år gammal. Snabbt kom han in i musiklivet och stormtrivdes. Han blev kvar här till sin dödsdag 1981. Det borde väldigt många tusentals människor uppskattat.

Västra gaveln med det stora gotiska fönstret och de två tegelrosetterna.

754 gånger uppfördes de berömda Ruinspelen mellan 1929-1990 (Undantag 1931 och krigsåren 1940-45) Under flera år med Mehlers ledning.
Biltrafiken genom Norderport och närliggande gator stängdes av för att inte störa. Ryktet om Ruinspelen fick världsrykte. Det anlände kryssningsfartyg till Visby med det enda syftet att passagerarna skulle bevista ruinspelen.

Efter Ruinspelen har kyrkoruinen mest blivit en konserthall och är inte öppen för allmänheten. Jag har inte tillräckligt mycket ”kött på benen” för att kunna ha några konstruktiva åsikter om detta. Hade det funnits biljetter kvar när vi var här på semester 2016 skulle jag däremot gärna slagit flera flugor i samma smäll. För det måste vara svårt att hitta en mer stämningsfylld konsertlokal. Lät du henne komma närmre.

Kuriosa: Detta är inlägg nummer 100 i kategorin INNANFÖR RINGMUREN I VISBY.

20 tankar på “Sankt Nicolai kyrkoruin

 1. Det är verkligen en fantastiskt vacker ruin och jag kan tänka mig att den är alldeles perfekt som konserthall, Lite som Borgholms slottsruin. Den är verkligen ett vackert inslag i stadsbilden. Vilken tur att guldet kom flygande in genom fönstret för annars kunde det slutat illa där 😉

  God måndag!

  Gilla

  • Det hade varit intressant att få komma in i den och ta kort inifrån. Melissa kanske gör återbesök sommaren 2023 och livet är lite mindre smittsamt. 🙂 Idag stod det att ett flygbolag lagt hatten på hyllan. Tyvärr är det, det bolaget som tagit alla covid-tester till granskning i STORA STADEN. Jag kanske skaffar mig en skuta och tar över uppgiften. 😉
   De där ”berättelserna” behövs ibland av olika skäl.
   Kram från en solig tisdag. Jag ska passa på att njuta. Från och med imorgon blir det nederbörd i flera dagar.

   Gilla

 2. Det är fint att den står kvar. Jag tycker den är imponerande och vacker. Konserter, bröllop mm borde funka där. Trist vid regn, men det är det överallt.
  Glad måndag!

  Gilla

  • Tusen tack. Det finns verkligen gott om platser och ting att besöka. Både i Visby och runt om på öjn. Min terapi efter ha läst om alla tråkigheter är att sätta mig i Frank i vårt bibliotek och njuta av någon Gotlandsbok och börja lägga ett ”pussel” för att kombinera rätt saker och rätt årstider. Sedan gäller det att ”försöka” hålla sig frisk. Men nu är det mer frågan om vilken dag som det slår till. I mitt fall handlar det mycket om att det inte skulle ”bli lyckat” om det tog sig ner till lungorna. 😦
   Hoppas du har det bra i solen i söder. Jag ska ut och cykla efter lunchen.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 3. Ja denna fina ruin får också mina tankar att ta slingriga vägar bakåt i tiden. Kan riktigt höra ljud och känna inte bara ljuva dofter. Ser hur det går klädda.
  Skulle gärna bevista en konsert eller liknande där.

  Gilla

 4. Kikar in för att få mig en dos av ön. Anar att Visby varit som en saga när snön kom. Lite skräcksaga nu med militären så tydligt närvarande?
  Hoppas på en tur för att titta till huset i mars, om inte förr.
  Ha det gott!

  Gilla

  • Vad kul att du kommer på fint besök och får dig en dos av öjn. Stundtals har det varit extra vackert när snön fått ligga kvar. Det kändes speciellt att läsa och se i ex. tidningen. Men jag har inte sett något när jag varit nere vid hamnen och omgivningarna.
   Förstår att du vill titta till huset under vinterhalvåret. Hoppas allt är bra med dig.
   Tack ska du ha.

   Gillad av 1 person

 5. Så fin ruin, skulle gärna ha vari där som övervakare under byggtiden, så kunde jag ha sett hur det gick till. Så mycket ni får se och uppleva i Visby. Nu har dagarna blivit längre i båda ändarna.
  Kram från Rose

  Gilla

  • Att de inte tänkte på att kontakta dig via brevduva. 😉 Instämmer helt. Vad spännande det hade varit att få se hur det gick till.
   Här finns mycket historia och vackert att beskåda. Vi rekommenderar dig/er en tur hit. Ta med dig cykel. Du hade älskat att cykla här. Men bilen är ett bra ”komplement” på de biltäta sommarvägarna. Utanför dem är det underbart att cykla. Det är därför vi lagt till en kategori; på två hjul.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

 6. Mycket vacker ruin. Tittade lite extra mycket på bilden med den västra gaveln. Vacker! Tror att den gör sig som konserthall. Jag skulle inte haft något emot att lyssna på Melissa Horn där. Tycker också om att jag får se ruinen omgiven av både sommar och vinter.
  Och grattis till det hundrade inlägget i kategorin!

  Kram från Kringelstan

  Gilla

  • Undra om det hade gått att koncentrera sig på Melissa med allt spännande omkring. Det hade blivit en minnesvärd kväll att komma ihåg. ❤
   Det var Solveig som kom på att jag skulle "skramla" fram några sommarbilder till.
   Tack. Nu vill jag ha vår och ett smittfritt Gotland. Men sanningen är allt annat än ljus när det gäller det sistnämnda.
   Realistkramar från ett mörkt och regnigt Visby.

   Gilla

  • Jag gillar alla ruiner som finns innanför muren. Självklart hade det varit en underbar kväll om två flugor slogs samman i samma smäll. En favoritartist och några magiska timmar på en bänk därinne. Vad kunde gått fel? 🙂
   Att få höra eller läsa sådana ”sägner” brukar nästan alltid tilltala mig. Sedan sitter jag där en stund och smälter och fantiserar vidare. På mitt personliga sätt. Jag skulle tro att du muntligt stått där och berättat otaliga sådana som guide i världen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s