Gutamål – Lektion 10

Tätört

Ämne: Spontangissningslek med 20 st gutamålsord. Mitt önskemål är en lek helt utan nätinformationsfiskande (googlande), på varje fråga! Hade varit både härligt och ärligt, om det funkade 2022.
Svara med ord eller 1-2-X-X-1.
De rätta svaren blir fet stil – när jag är på gång med nästa blogginlägg. Du tävlar enbart om äran och har förhoppningsvis lite skoj på vägen. Det som var roligt brukade jag ha lättast att lära mig, under alla mina studieår. Önskar alla besökare en trevlig helg.

Gutamål1X2
SårkKaninPojkeSork
AikGnagareEkEkebybo
PiggarPäronIgelkottarPotatisar
RindMurgrönaRunaFläsk
NydunggeNyplanterad ekOmogen nötSnickarklubba
RistNödårRostMarkgaller
VelinggBergandVällingDimma på sjön
ÄsleVässa lienHasa på ändanArbeta tungt
AstäuenKärlekenSvartsjukanGrannen
KroksnodOmvägKråka i näsanKutrygg
FlainbåddSkrattsalvaFlintskalleSängkläder
SnyskFnöskeOrenlighetSnor
LadinggViktVästVår (årstiden)
GaimaldBlåsig platsDreglande babyGammalt mjöl
MaveMåsHavreMage
SjaudhånnGnällspikSåskannaHårklämma
KaitlabbVänsterhäntLomhördFågelunge
SnaikstarGnistorStjärnbildSnarstucken
LöigdalarBadkarLövskogarSmilgropar
UkeVeckodagHönsluckaGrisbröst

Tre i topp: (Ingen får kvarsittning) 🙂
1. Znogge, 60 %
2-3. Anita L och Gunnel, 45 %
4. Övriga, 35-40 %
Vad duktiga ni alla var. 🙂 Det är mycket möjligt att jag gör om detta koncept fler gånger. Men nästa gång ska det handla om en ruin innanför muren.
Ps. Kommer senare i framtiden.

40 tankar på “Gutamål – Lektion 10

  • Tack för du deltog i leken.
   Det blev rejält större. 🙂 Är den inställd på det nu eller måste jag göra samma sak vid varje bildinlägg? Borde kanske skriva ett Ps då och då till besökarna om möjligheten. Stor risk att jag glömmer det. 😉
   Med en sådan instruktör till hjälp klarar alla elever sin uppgift. 😀
   Fredagskram, Bosse

   Gilla

   • Tyvärr måste det göras på varje bild … och det är ju inte så besvärligt – och kanske vill man inte att precis varje bild ska vara möjlig att förstora.
    Tack och kram 🙂

    Gillad av 1 person

 1. herregud va svårt också att hålla reda på rätt rad, men tycker jag kollat noga, Och du, om jag nu skulle mot alla odds ha alla rätt ,-))) har jag inte fuskat ,-) LOVAR.
  XXX2122x212xx1xxx21x.
  Vi har ju haft nåt och varit yra i huvudet, det har inte gått över riktigt och efter det här blev det svajigt kan jag säja ,-)) Men ville ju såklart vara med. Ha en trevkig Helg
  KRAM Primrose ,-)

  Gilla

 2. X, 2,1,2,1,2,1,x,x,2,x,x,2,2,x,x,2,2,2,x

  Jag associerade friskt till gamla värmländska ord, lite dalmål och annat smått och gott. Roligt med en liten tävling!

  Gilla

 3. Oj, oj. oj … har verkligen ingen aning och det blir svar med ord … och en mycket stor glimt i ögat 😉

  Sårk : Pojke – det vet jag då jag stavade det med o i novemberkrysset
  Aik: Gnagare – det vet väl alla att AIK är lika med ”gnaget”
  Piggar: Igelkottar – borde det ju vara så det är det säkert inte
  Rind: Fläsk – känner igen det från något annat språk
  Nydungge: Omogen nöt – det hörs ju – vilken söt nydungge, d.v.s. nötkreatur
  Rist: Markgaller – borde vara besläktat med färist
  Velingg: Dimma på sjön – Jag skulle inte vilja vara på sjön när velinggen drar in
  Äsle: Hasa på ändan – vet att det är fel men visst är det kul …
  Astäuen: Svartsjukan – låter lite trist, måste vara svartsjuka
  Kroksnod: Omväg – Med mitt lokalsinne blir det ofta en kroksnod
  Flainbådd: Sängkläder – ingen förklaring, blundade och pekade
  Snysk: Snor – ”Snyt ur snysket ur näsan! Japp, det måste det vara
  Ladingg: Vår – Det ordet har jag sjungit med kören i ”Summan kummar”
  Gaimald: Blåsig plats – just nu bor vi på en väldigt gaimald plats
  Mave: Mås – Mås-te ju svara något
  Sjaudhånn: Hårklämma – något måste man ju ha för att hålla ihop ”sjaudet”
  Kaitlabb: Vänsterhänt – då jag är vänsterhänt måste jag ju svara det
  Snaikstar: Snarstucken – det låter ju nästan lika så det är det nog inte
  Löigdalar: Smilgropar – En dal i varje kind
  Uke: Hönslucka – låter som vecka så därför svarar jag hönslucka

  Tack för att jag fick ha lite kul och vara lite tramsig.

  Kram från Kringelstan som idag är en gaimald plats 😉

  Gilla

   • Så roligt att ni fick skratta lite med mig, gissar att jag har två rätt … 🙂
    Här vaknade vi idag till klart, vinstilla och minus 9 grader. En jätteskön morgonpromenad blev det med vår lilla fyrbenting.
    Hoppas ni får en fin lördag!
    Kram från Kringelstan som idag inte är en gaimald 😉

    Gilla

   • I min tabell stämmer inte två rätt. 😉 Vår äldsta är också vänsterhänt. Själv är jag en slags blandning. Tänker på att jag håller spelar minigolf/bangolf, vanlig golf och håller en ishockeyklubba som en vänsterhänt. Jag öppnar även burkar och annat med vänster hand under tiden som högerhanden bara håller snällt i grejerna. Jag har alltid trott på att det stämmer att ni är mer konstnärliga och mycket annat positivt. Sedan landade mina avslutningstankar på Nessers bok ”De vänsterhäntas förening” och allt grymt som de vänsterhänta möttes av, av oförstående bestämmarmänniskor. Usch. 😦
    Vad kallt du har. Här är lurigt halt. På vägarna är det bättre. Men jag njuter av ljuset som kommit tillbaka en bra bit redan.
    Kram, Bosse

    Gilla

 4. Sårk pojke
  AIK gnagare
  Piggar. Igelkott
  Rind murgröna
  Nydungge. Nyplanterad ek
  Rist. Markgaller
  Velingg. Dimma på sjön
  Astäuen granne
  Kroksnodd omväg
  Flainbädd sängkläder
  Snysk orenlighet
  Ladingg
  Gaimald
  Mave. mås
  Sjaudhånu. Såskanna
  Kaitlabb katt tass
  Snaikstav gnistor
  Löigdalar lövskog
  Uke. Vecka
  Det här var klurigt och kul som jag har gissat o skrattat🤗

  Gilla

  • Trevligt att jag kunde roa dig en stund. 🙂 Gutamålet innehåller många häftiga ord. Hade jag träffat någon som enbart pratat så hade jag säkert känt mig bortkommen. Kom precis att tänka på att jag träffade rätt många i ”Skåneland” som inte förstod min halländska. 😉

   Gilla

 5. Tätört finns det gott om i dikena här hos mig. När jag var liten gjorde man tjockmjölk med tätörten. Man lade den i ljummen mjölk och ställde det varmt och efter ett par dagar var mjölken tjock och man kunde fylla på mer mjölk och så fick man tjockmjölk lite som filmölk men godare och inte så sur och så var den tjock. Gjorde ni sådan på Gotland tro eller är det bara i norrland. Helst skulle man ha mjölk som kom direkt från kon pastarusering och annat joks.

  Gilla

 6. Roligt att läsa dessa ord, vissa känner jag igen andra inte.
  Jobbade ju under en längre tid som reseledare för ett gotländskt företag och lärde mig under denna tid en hel del gutamål.
  Skön söndag!

  Gilla

  • Då måste du veta en hel del ”bakom ridån”. Varit på platser som vi inte hunnit besöka ännu. Eller blev det mest de säkra korten di/ni besökte tro Gissar på att du mest varit här under sommaren.
   Tack ska du ha.Vi fick lite sol under vår eftermiddagspromenad i ett naturreservat.

   Gilla

 7. Här kommer mitt ogooglade svar på lektion 10:

  sårk – pojke
  aik – ek
  piggar – igelkott
  rind – mugröna (Denna är jag säker på!)
  nydungge – snickarklubba
  rist – markgaller
  velingg – dimma på sjön
  äsle – arbeta tungt
  astäuen – grannen
  kroksnod – omväg
  flainbådd – flintskallig
  snysk – orenlighet
  ladding – vikt
  gaimald – dreglande baby
  mave – mås
  sjaudhånn – gnällspik
  kaitlabb – vänsterhänt
  snaikstar – gnistor
  löigdalar – badkar
  uke – hönslucka

  Trevlig söndagskväll på det!

  Gilla

  • Då hann du till provet. Det blev aldrig tid för mig att lägga in nästa inlägg. Jag har fyrkantiga ögon efter flera timmars Skidskytte, Allt för Sverige och säsong fem av Badhotellet. Tur vi fick frisk luft vid Södra Hällarna.
   Tack ska du ha. Uke trodde jag var veckodag. Men det är kanske mest i Badhotellet de säger så på sitt modersmål.

   Gilla

   • Det betyder vecka på danska så det var inget alternativ. Fast hönslucka låter inte klokt heller så kanske har det med grisar att göra 😀 Vem vet?

    Gilla

 8. Tack till ni nio elever som tog er tid att gissa. Önskar alla läsare en bra start på nästa vecka.
  Kram, Bosse som är … undra vad högerhänt heter. Löigdalar hade jag i alla fall som barn. Det tyckte jag var jobbigt att ha. Mammas väninnor och arbetskamrater som skulle ”pilla” mig i ansiktet.
  Avslutar med att både jag och Solveig längtar efter det ska bli ladingg.

  Gilla

 9. Tack för en trevlig tävling! Vet inte om mitt associerande var till nån hjälp. Jag kommer ihåg ord som mormor (Värmland) och farmor och farfar (Dalarna) använde. Det är roligt att försöka bevara dom.

  Gilla

  • Tack för ditt deltagande. Lite hjälp hade du kanske ändå av det. Jag tycker det är både roligt och viktigt att orden fortsätter att leva vidare från mun till mun. Muntlig tradition har jag ofta förespråkat i olika sammanhang. Utan vår språkhistoria tenderar framtidens språk att bli en aning urvattnat. Så tycker antagligen inte supermoderna människor. 😉

   Gilla

 10. Så roligt det var att läsa svaren … och … att jag fick rätt med gissningen på Äsle 🙂 Och tänk att jag är Kaitlabb precis som er äldsta och du som är en blandning. Jag undrar vad högerhänt heter på Gutamål. Skulle kunna bli ett bra kombinationsord som beskriver dig 🙂 Själv är jag helt kaitlabb och jag har faktiskt en löigdal. Har alltid undrat var den andra tog vägen.
  Förutom sårk så var det ett ord till jag kunde och det var ladingg, tack vare den härlig sången Summan kummar. Sänder med ett youtube-klipp från vår körs framförande med mina bilder till. Ljudkvalitén är inte den bästa men det går nog att höra att det är den sången i varje fall och att vi hade väldigt roligt när vi sjöng den 🙂

  Tack för detta! Ser fram mot en fortsättning… 🙂

  Kram från Kringelstan där det igår var vindstilla men idag återigen är en gaimald (tänk att jag hade rätt på den också)

  Gilla

  • Jag undrar också vad högerhänt heter.
   Jag hade två stycken löigdal. Tror båda har försvunnit iväg någonstans. Troligen innan jag började skolan. Min syster ville inte att jag skulle klippas så jag ser ut som en flicka med långt blont hår, på privata foton. 😉
   Den sången hör till den gotländska sommaren. Jag tänkte ta med texten i ett gutamåls inlägg någon sommar. Texten har Marie och Josefin Nilssons pappa Allan skrivit. Ska bli spännande att lyssna på din/er kör. Om jag först tvättar mina öron riktigt noga går det kanske att skilja ut din röst. 😉
   Måndagskram, Bosse

   Gilla

   • Men har du haft blont hår … förstår att du måste sett ut som en liten flicka, med smilgropar och allt.
    Roligt att du lyssnade på vår version av ”Summan kummar”. Minns hur vansinnigt roligt vi tyckte det var att sjunga den. Vi hade en i kören som var från Gotland och som översatte den till oss och som försökte få oss att uttala orden rätt. Vilket inte var helt lätt 🙂 Det var därför jag visste att ladingg betyder vår, konstigt att det sitter fortfarande trots att det är väldigt många år sedan. Det roliga är att jag tycker jag hör mig själv på inspelningen, vilket naturligtvis är en omöjlighet. Men förmodligen sjunger jag med inom mig så det är min inre röst jag hör 🙂

    Fortfarande en gaimald här men solen skiner och himlen är blå, Inte utan att jag längtar efter ladinggen. Fem grader varmt och snömodd, senare i veckan ska det bli minusgrader och då är det risk för ishalka igen. Blir det för halt i nedförsbackarna får jag väl sätta mig ner och äsle 😉

    Nej nu ska jag sluta toka mig och ta en eftermiddagsfika!

    Kram igen

    Gilla

   • När jag ser ett foto där jag sitter i vår trädgård och fikar och tjejen bredvid mig, som är en dotter till min mammas bästa väninnan är ca 5 år bör jag varit blond på sommaren som tioåring.
    Första tanken är såklart. Var det ingen som ville lära sig en andra låt? Eller var alla supernöjda för resten av livet. Oj! Vad svårt det måste varit. Jag hade aldrig fixat det. Men ni fick många härliga minnen och måste tagit upp det i samtal flera gånger efteråt. Men vad bra att det fanns ett proffs. Undra om proffset på kvällen innan sänggåendet tvekade ibland om ni skulle få ihop det till slut. Borde blivit många veckors tränande. Alla som jag känner som är med i kör talar om allt positivt det innebär. Mycket möjligt att du hör rätt. Att det är du som ditt öra fångat upp.
    Härligt att läsa att du fångat upp gutamålsord. 🙂
    Vi längtar också efter ladinggen. Jag njuter redan av att ljuset har kommit tillbaka en del. Annars är det väl bara frågan om vilken dag som vi kommer att bli sjuka.
    Tisdagskram, Bosse

    Gilla

 11. Det här var mina gissningar. Orden Aik och Mave låtit bekanta. 🙂 Kram Anne

  Sork
  Ek
  Potatisar
  Murgröna
  Omogen nöt
  Rost
  Bergand
  Arbeta tungt
  Kärleken
  Kråka i näsan
  Flintskalle
  Orenlighet
  Vikt
  Gammalt mjöl
  Mås
  Gnällspik
  Fågelunge
  Gnistor
  Smilgropar
  Hönslucka

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s