Likheter och olikheter

Den här suveräna och vackra fjärilsboken fick jag i julklapp 2021. ❤
Nu ser jag med spänning fram emot fjärilarnas intåg. Inser att det kommer att dröja några månader. Jag har läst noga och ibland använt en gul överstrykningspenna. Gjort en tjusig tabell. Njutit av fina foton, lärorik text och intressanta tips när det gäller många områden. Var? När? Hur? Tack Ola för denna ”bokens pärla”. Minns extra mycket hans mening: ”Vem kan väl tänka sig en sommar utan fjärilar?”

Samma sak har jag gjort när det gäller de två böckerna som vi har om Gotländska orkidéer. Här har jag även en fylld pärm och bra länkar på nätet så jag kan se skönheterna i färg. När det gäller orkidéer har vi kommit lite längre. Nio inlägg 2020 och sex 2021. Med andra ord har vi fotograferat 15 arter som finns på öjn. Ungefär nästan hälften. Ska bli mycket spännande att se hur jämförelsen mellan fjärilar och orkidéer är när bloggen sammanfattas året 2022. Ännu mer intressant efter 2023.
På tal om bloggrubriken. Går den att utvecklas en aning? Givetvis. Kanske kan du läsare hjälpa till. Jag tänkte mest spontant skriva ner det jag just nu kommer på:
Båda är naturens skönheter. En del är extra exotiska. De finns bara till beskådande en viss tidsperiod på året. När det gäller fjärilar skulle jag i vissa fall kunna räkna det i sekunder, om du förstår vad jag menar. För oss amatörer är de flygande insekterna svåra att stämma möte med. Det krävs både kunskap, tålamod och kontakter. Tur är heller inte att förakta. Den gången när vi var i ett änge och det från ingenstans dök upp en kvinna som visade sig både vara duktig på orkidéer och snabbt kunde visa oss fem sorter i samma änge var guld värt. Synd det inte kunde vara så alltid. Eller ligger det i charmen? Att vi ska njuta extra mycket de få gånger vi lyckas hitta rätt? Ändå måste jag erkänna att jag gärna stött på Ola Malm på ex. Södra Hällarna och vi gett honom ett visitkort om vår blogg och han en stund varit som en ”jultomte på sommaren”. Visat oss fem arter och lärt oss olika knep. 😉
Väder är också en likhet. De flesta dagfjärilar gillar varma soliga dagar. Blommor visar också ofta sina bästa sidor i bra väder.
Vind. På Gotland är det sällan helt vindstilla. Solveig som tar alla macrobilder nämner det ofta.
Svårigheten. Eftersom vi har så många kategorier på bloggen har vi nästan alltid flera planer när vi åker ut på längre turer. Därför behöver vi inte bli besvikna. Ofta upptäcker vi oväntade saker. Det sker mysiga möten. Vi njuter av det vackra som naturen ger oss. Gotland är en pärla.
Olikheter. För att inte skriva en roman i ett blogginlägg nämner jag enbart den största.
X antal hybrider ställer verkligen till det vid artbestämning av orkidéer. Till och med experterna vacklar. Då är det betydligt fiffigare när det gäller dagfjärilarna. Bakkroppen innehåller könsdelarna som alltid har ett artspecifikt utseende. Därför har två olika arter det väldigt knepigt att få till det. För honan och hanen måste haka i varandra. Precis som två pusselbitar. Sedan hänger de ihop under parningen. Ibland flyger den större honan iväg, helst om de blivit störda, med hanen passivt hängande under sig. Nu flög jag själv iväg med min fantasi och såg människor i luften och det blev barnförbjudet på bloggen.

14 tankar på “Likheter och olikheter

 1. Fin mening, för det är ju det första vårtecken när man ser , en fjäril ,-) Tittar på din bok, vilka vackra fjärilar ,-) Så vackra på olika sätt. Vilken tur ni har att de fortfarande finns på Gotland.
  Jättefin bok. Det ska bli intressant om du kan fota någon ,-)
  Ha det jättefint KRAM Primrose -)
  En sommar kommer inte ihåg, men för något år sedan, det fanns fullt med fjärilar överallt, dom flög flera stycken tillsammans i grupper, det såg ut som en flygande dans, otroligt var det. Sen flög de väldigt högt, mamma bor på tredje våningen och de flög förbi fönstret , visste inte ens att de flög så högt, har varken sett det förr eller senare, det var en magisk sommar ,-)

  Gilla

 2. Fjärilar är spännande och jag har blivit mycket bättre på att se sådant. Hade besök av en konstig spinnare för några år sedan. Skall se om jag hittar bilderna.
  Kramar från oss

  Gilla

 3. Fjärilar hör precis som blommor våren och sommaren till! Dock är jag ganska så dålig just på fjärilar. Av någon anledning har jag en känsla av att det fanns mer fjärilar när jag var barn men jag hoppas verkligen att jag har fel på den punkten. Blåvingar är en favorit men dem ser jag sällan. Minns när jag var med i scouterna och var en blåvinge. Nåja, det är en annan historia…
  När det gäller bloggrubriken så fungerar den väl bra. Texten utvecklar ju den. Annars kom jag spontant att tänka på en TV-serien ”I vår herres hage” en favorit här när det begav sig.

  Kram och god fredag!

  Gilla

  • Två saker som jag håller med om. Bra att du inte drog in myggbett och dumma maneter. 🙂 Jag har mest tittat på om de är extra snygga och inte kunnat många namn. Men den boken fångar mig och jag vill lära mig mer. Nej. Stopp där. Den historien vill jag inte släppa utan gå in mer på detalj. Hoppas få se ett nostalgiskt blogginlägg om den tiden med flera fina foton. 😉 Känner igen namnet på TV-serien. En klassiker. Men jag har inte ett enda minne kvar från den. Tror dock jag har sett den, eller delar av den. Eller undersökte jag redan då både dag och nattfjärilar? 🙂
   Kram från retstickan Bosse

   Gilla

 4. Vad roligt med böckerna och fint att ha dem med sig och att ha dem hemma. Här har vi inte så många orkidéer men skärgården bjuder på några. Fjärilar finns det fler av men tyvärr är de inte min starka sida att känna igen.Men jag kan ju försöka bli bättre- Boken kan helt klart vara en väg.
  Kram

  Gilla

  • När det är sådant här busväder och utflykter på öjn känns främmande och långt borta är det härligt att sätta sig i Frank och bläddra in någon bok och drömma sig bort. Men framförallt planerar jag inför säsongen 2022. Sedan är jag medveten om att mattan kan dras bort från golvet i ett nafs och förutsättningar förändras snabbt. Jag är heller ingen expert. Men fjärilar har jag alltid gillat. Nu när jag läst boken och njutit av bilderna är jag jättesugen på en date med dem. De får gärna sitta stilla i minst tio sekunder. Så skärpan är på plats. Större krav har jag inte. 🙂
   Kram, Bosse

   Gilla

  • Den titeln kommer nog ingen av oss att få. 🙂 Men det ska bli kul att se om vi lyckas några gånger. Det finns en fjärilspark ganska nära vår bostad. Så länge S jobbar under vårterminen kommer jag att ta med kamera m.m. dit några gånger.
   Bäst är att åka iväg på andra ställen och sedan hoppas att det blir spontanfotografering på fjärilar.
   Kram, Bosse
   Ps. Solveig fotograferade fåglar som åt mat i söndags. Ingen lätt uppgift. Det kom hela tiden större fåglar och störde. Men hon fick förhoppningsvis ihop till ett inlägg. Bättre var det när vi sökte oss mot havet i naturreservatet. Härliga konstverk som formats av stormen, salt, snö och vatten. Flera människor hade sökt sig dit. Häftigt att se.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s