De kom från öar

Det är så kul när det kommer en ny roman som handlar om Gotland. Författaren Malin Haawind gjorde en briljant debut 2021. ”Det var verkliga händelser och verkliga människor som tände inspirationsgnistan till De kom från öar, men sedan har berättelsen fått flyga fritt”, skriver Malin Haawind i sitt efterord.
Handlingen är mellan 1945-1949. Andra världskriget är slut. Huvudpersonen är Dagmar som har tre systrar. Hulda som är en halvsyster är äldst och gift. Hon är tuff på utsidan, men mycket lojal på insidan. Britta är Dagmars favorit. Märta är yngst, sötast och latast. ”Märta får och Märta slipper” säger Dagmar och Britta till varandra. Mamma Vera är på väg bort, pendlar mellan verkligheten och ”småfolket”. Pappa Birger börjar få det kämpigt på jobbet. Han spyr blod men vill inte uppsöka doktorn.

Artonåriga Dagmar jobbar som spritkassörska på hotellet i Slite. Chefen/ägaren är glad i dricka och tafsande på sina kvinnliga anställda.
Jag gillar verkligen Haawinds personliga sätt att skriva. Läsaren kommer nära personerna och framför allt Dagmars tankar. Det är mycket ”dricka kaffe” och rökande, men författaren lyckas hålla storyn levande och det finns en speciell humor som tilltalar mig. Skämt vävs in i allvaret.

I Slite hamn lägger en dag en båt med namnet ”Irma” till. Det är något fel på båten. Därför inkvarteras besättningen extra länge på hotellet. I rum 14 bor sjömannen Holger Johansson från Skärhamn, Tjörn. På ett fint sätt lär Holger och Dagmar känna varandra. Dagmar får för första gången känna Amos pilar.

Dagmar visar Holger Kvarnen på Lotsbacken. De promenerar mycket i Slite. Badar på Dagmars favoritplats. Det går lite sämre med dansen. Den spirande kärleken, oron för föräldrarnas hälsa och hotellchefen som ger sig på Dagmars jobbarkompis ”tävlar” om hennes tankar. Dessutom krymper tiden. Båten Irma blir fixad och det är dags för Holger att…

Detta är första delen av en trilogi. Jag lyfter på hatten för Malin Haawind. 😀
Med spänning ser jag fram emot tvåan. Om jag ska nämna något negativt så är jag inte överförtjust i omslaget. Visst ser det ut som ett foto från 1945 som matchar inlagan, men jag tror ett mer ”tydligt” foto och snyggare omgivning hade varit roligare att skylta med. Ord från en utbildad bibliotekarie. Men borde även gälla ”bokhandelstankar” och andra försäljningsformer.

Den här recensionen hade jag gärna tagit emot själv av Bibliotekstjänst.
Den här boken är mycket mer än en spirande kärlekshistoria; det är en historia om hur det är att vara människa och att alltid ha havet helt nära sig. Förhållandet mellan öborna och havet tar stor plats i berättelsen och det beskrivs på ett ömsint och respektfullt sätt. Språket skimrar, glittrar och lyser som mareld i havet om hösten.
Helhetsbetyg 5, Birgitta Ehn Eliason, Bibliotekstjänst.

27 tankar på “De kom från öar

 1. Tack för tipset, låter som en bok för mig! Håller med om att framsidan inte är speciellt lockande. Jag hade nog inte valt den om jag inte läst din recension.

  Gilla

  • Boken var betydligt bättre än framsidan. Innehållet får en fyra i betyg – i den genren. Gillade att hitta de där träffande och lite komiska tankarna, som många missar som läser för fort eller hoppar över viss text. Väldigt välskriven. Det känns verkligen äkta, som om jag är på plats i Slite och Bohuslän. (en stund)

   Gilla

   • Jag brukar gå på bokrean varje år (min högtid på året) och sen på rean på bokrean och då händer det ofta att jag väljer böcker efter omslaget och gärna okända författare. På så sätt har jag hittat en del riktiga pärlor. Halva reapriset gör det ju inget om det inte faller en på läppen. Sen skickar jag dom vidare till mamma och svägerska

    Gilla

   • Det går att göra riktiga fynd på rean. Helst rean på rean. Förr var det betydligt större för mig med bokrean. Jag minns när jag bodde i Falkenberg och var på plats när de öppnade klockan 00:00. Då var jag inte ensam utanför butiken. Inför vår senaste flytt gjorde vi oss av med många hundra böcker och fina bokhyllor/vitrinskåp. Allt för att allt skulle få plats i firmans största flyttbil. Vi lyckades. Till skillnad mot de två föregående gångerna, som vi helst vill förtränga ur minnet. 🙂
    Bra att du låter dem bli stafettpinnar till din mamma och din svägerska.

    Gilla

  • Jag blev glatt överraskad. Hade jag inte sett att boken handlade om Gotland hade jag inte lånat hem den. Omslaget kylde av mitt intresse. Då hade jag inte tittat efter recensioner. Stora kända författare kan ha vilket fult omslag som helst. Sedan är smaken delad. Jag är väldigt trött på vissa ”kvinnoböcker” som ser nästan exakt likadana ut på omslaget. Helst ”berget” av ”julböcker” som alltid dyker upp varje säsong. Nu noterade jag i sista Bokspegeln att det fanns med två kvinnor som siktar på att bli en ny Stina Jackson. Undra om det kommer att dyka upp konstiga titlar typ ”Mina handsteg i dina njurar” eller ”Mina fotvänliga skor i dina dina fötter”. Omslag med roliga gubbar i sanden? 😀

   Gilla

 2. Lite märkligt kanske, jag håller just på att läsa den, men har inte kommit mer än till mitten. Håller helt med om att framsidan borde gjorts bättre, det var nära jag missade den pga omslaget som tur var slog titeln rot i mig.
  Blås inte bort för jag ser framemot flera inlägg.

  Gilla

  • Vilket sammanträffande. Hoppas du inte sågar den. 😉 Jag ger den en fyra – i den genren. Jag rör mig inom rätt många områden. Men tonvikten låg ofta förr åt kriminalböcker. Igår avslutade jag Peter Mays sista. Visst är det lätt att missa en ”pärla” om omslaget är ”fel”. Jag ska försöka. I medvinden skulle jag nå fastlandet på en kvart. 🙂

   Gilla

 3. Tack för fint tips och din fina recension. En bok jag absolut ska ta mig an.
  Instämmer också i att jag tycker framsidan är trist. Inte direkt så att den fångar ens blick.
  kram

  Gilla

  • Mycket intressant att läsa om efterkrigstiden i Slite och på Gotland. Jag ser fram emot tvåan. Blir kanske inte så mycket Gotland då. Eftersom den bygger på verkliga händelser. Som författare hade jag inte godkänt det valet. Det hade gått att göra på ett bättre sätt och ändå behållit känslan via ex. ett mindre fotot av paret – i svartvitt och mer lockande runt omkring. Varför inte några av våra bilder från Slitebesöken. 🙂
   Kram

   Gilla

 4. Tack för tipset! Det är alltid extra givande att läsa böcker som utspelar sig i bekanta miljöer. Det är säkert därför som jag är så förtjust i ”Falsterbomorden”. Egentligen är böckerna lite tramsiga men jag njuter av att läsa dem och av att nu levande personer som man känner är med i handlingen.

  Framsidan är inte rolig nej men här gäller det att se till den inre skönheten förstår jag 😉

  Kram och god lördag!

  Gilla

  • Visst blir det ett extra russin i kakan. Jag har läst alla de böckerna, men för mig har tyvärr tappat charmen från de första. Då skrattade jag högt flera gånger. Nu blir det för många upprepningar och det borde inte finnas fler levande i bygden. 😉 Däremot tappade jag direkt sugen på deras kvinnliga huvudperson i en annan serie. Läste nog klart första boken.
   Kram och god lördag tillbaka

   Gilla

   • De första böckerna var helt klart bäst men som lokalpatriot uthärdar jag 😉 Här finns nog fler som kan trilla av pinnen misstänker jag. De håller på med en ny bok nu och den lär väl komma fram emot sommaren. Just nu läser jag deras senaste om Ester Karlsson med K. Serien är betydligt sämre men för mig fungerar böckerna som lättsam underhållning för stunden ändå.

    Kram

    Gilla

 5. Tack för tipset, verkar lovande. Tror det är en bok jag kommer att tycka om. Kvarnen var så fin på ditt foto!
  Bokens omslag gillade jag! ,-))
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Varsågod. Kvarnen är fin och står så vackert på Lotsplatsen. Därifrån är det en läcker utsikt ut över havet och öarna. Gotlands enda skärgård ligger nämligen utanför Slite. Bra att det finns någon som gillar omslaget. 🙂
   Det ska vi ha det.
   Kram, Bosse

   Gilla

  • Klart läsvärd. inte mig heller om jag inte läst/hört något positivt om den. Hoppas tvåan och trean har ”bättre” omslag. Nu kan det klara sig för betyget den fått av bibliotekstjänst. Då borde rimligtvis de flesta bibliotek köpa in den och de positiva läsupplevelserna spridas som ringar på havet.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s