Naturen i färg; brunt

Naturen i färg är bloggkategorin då vi under två månaders tid ser oss omkring utomhus och, med kamerans hjälp, fångar in allt som har en viss färg
.

Det sägs att färgen brun inger lugn och trygghet och står för en närhet till jorden.
Mina känslor för denna färg är delade. På 70-talet, då brun var en modefärg, var den även min favorit och jag vill minnas att jag till och med virkade bruna dukar till mitt rum.
Första egna lägenheten, på studieorten Jönköping, möblerades med en liten matgrupp där stolarna hade brunt tyg och sängöverkastet matchade. De virkade dukarna var förstås på plats.
Numera är brunt en färg som sällan eller aldrig dyker upp i hemmet men som jag uppskattar när jag möter den i naturen, för där passar den in.

Har aldrig tidigare sett den här konstruktionen av fågelholkar men antar att det finns fåglar som tycker om att bo nära varandra…

Det är något visst med bänkar som står utplacerade. Vet inte om det är särskilt många i Visby men jag tycker att vi lyckas med att fånga ovanligt många på bild. Det är något speciellt med lövtäckta gräsmattor också. Och ljudet när man ”vadar” genom ett tjockt täcke med löv! Tur att jag hann med att fotografera innan snön kom.

Vinterståndare – vackert ord och perfekta fotoobjekt.

Ett ensamt slånbär som en färgklick bland många bruna nyanser.

Eller varför inte ett nypon?

Ormbunken krumbuktade sig framför kameran.

Jag älskar boklöv på våren. Finns inget som slår deras ljusgröna färg. Men de är inte så tokiga på hösten heller, speciellt inte då solen får spegla sig i dem.
Avslutningsvis kan jag tillägga att det finns många nyanser av brunt. Jag har bara lyckats presentera några av dem. Jag lärde mig förresten ett nytt ord för en brun färg häromsistens – taupe. Den är riktigt snygg faktiskt. Jag kanske ska ta och virka några nya dukar 🙂
/Solveig

16 tankar på “Naturen i färg; brunt

 1. Brunt är en färg som gör sig fint i naturen vilket dina bilder visar men sedan är det stopp för min del. I mitt ungdomsrum hade jag brunmålad väv på väggarna och två bruna manchesterfåtöljer vilket var senaste mode då och jag älskade det. Numera är jag inte lika road utan föredra ljusare färger. Eftersom jag har bruna ögon tyckte mina föräldrar att jag passade så bra i bruna kläder men själv längtade jag efter blått!

  I dag trillade det ner ett kuvert med två lotter här hemma så nu hoppas jag på högvinsten!

  Tack och kram till er båda

  Gillad av 1 person

  • Vi håller tummarna för att det var rätt lotter som vi köpte! De är ju ganska kul att skrapa eftersom det tar lite tid. Lycka till! Kramar tillbaka!

   Gilla

 2. Vi verkar ha liknande upplevelser av mode färgen brunt. Bruna gardiner och överkast samt till och med bruna tapeter i vardagsrummet.
  Nu kommer det endast in som tex blomkvistar/grenar i mitt hem.
  Men brunt ute i naturen tycker jag mycket om. Dina bilder är så härliga för ögat o själen. tack

  Gillad av 1 person

  • Tack! Funderar på om färgen är på väg tillbaka som modefärg. Yngsta dottern gillar den iallafall… Jag tror inte att jag kommer att falla för den mer. Har fått min beskärda del under 70-talet och en bit in på 80-talet…

   Gilla

 3. Bruna vinterkängor i skinn är fint.
  Fröställningar och brunt i naturen håller jag med om är vackert! En ensam bänk är lite vemodigt men vad glad den trötta vandraren blir att den står där!

  Gillad av 1 person

 4. En jordnära färg ,-) Äldsta dottern hade bruna kläder, så sött och brun vagn. Även en färg som fanns inomhus ,-))
  Även fåglar behöver grannar och granar, nu börjar jag ju tänka att om jag var en fågel, vilken fågelholk skulle jag …..jo högst upp den som sitter med sidan mot stammen, ser trygg och mysig ut, bra ide! Bänkar gillas och löv som prasslar när man går , gillas av oss och våra hundar.
  Vinterståndare har jag aldrig hört talas om, men så söt.
  Slänga in en färg med det bruna var kanon, båda var vackert, men vinnarbilden som jag tycker var det bruna med ett så fint blått slånbär, härliga bilder Solveig!
  Ha det jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gillad av 1 person

  • Tack! Kanske är det så att en färg kommer bättre till sin rätt när den visas upp med en annan färg? Och så häftigt det är när den ena färgen ”lyfter” den andra… Just nu är allt vitt där ute, men himlen är vacker eftersom solen redan håller på att gå ner. Kramar tillbaka!

   Gilla

 5. Mycket vackra bilder, jag tycker om dom. Visserligen är inte brun någon färg som jag gillar, men i dina foton är det fint. Nyponbilden, extra fin.

  Vill tacka så mycket för brevet med lotten som damp ner på vårt hallgolv. Alltid roligt att skrapa lotter, tyvärr ingen vinst denna gång, men det var så spännande. Ännu mer spännande än då jag försökte ta mig upp ur bassängen och nästan inte klarade av det. Tack för din vilja att hjälpa mig, Solveig.
  Kram till dig och Bosse!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Jag stod beredd att ta din hand och dra upp dig den där sista metern. Men, du klarade det på egen hand. Bra jobbat! Tråkigt att inte din lott bjöd på någon vinst.Kram tillbaka!

   Gilla

 6. Fina bilder från naturen. Har också minnen från den bruna perioden usch. Köksluckor i mörkt brunt och bruna gardiner. Sen blev jag trött på det mörka och det blev vitt och det har jag fortfarande. Numera blir det vitt, svart,grått och en röd soffa.
  Vinter kramar från oss

  Gillad av 1 person

  • Mina föräldrar hade också mörkt bruna köksluckor i sitt hus. De hade säkert bytt ut dem om de bott där längre, men istället blev mamma sjuk och då var inte köksluckornas färg något att bekymra sig om mer.
   Vi har bytt våra bruna ek-luckor mot vita i år och jag blir fortfarande glatt överraskad varje gång jag kommer ut i köket och ser hur ljust det är.
   Vinterkramar tilbaka till er!

   Gillad av 1 person

 7. Den bruna färgen en ganska vanlig under sommaren i vår solbränt land. Bruna löv krattar vi faktiskt året runt. Det är ovanlig att ha fågelholkar så nära varandra men det finns fågelarter som häcker tillsammans. Sommarkram från andra sidan jorden, Anne

  Gilla

  • Låter härligt med en sommarkram 🙂 Jag får skicka dig en vinterkram tillbaka från Visby. Här är fortfarande mer vitt än brunt och nu såg jag att temperaturen faller neråt igen… så imorgon gäller det att se upp för luriga isfläckar.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s