71. Guldrupe kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Under slutet av 1100-talet byggdes långhuset till denna romanska kyrka i oputsad huggen kalksten. Tornet kom till under första hälften av 1200-talet. Det romanska koret ersattes av ett gotiskt kor under samma århundradetal. Guldrupe kyrka är en av de 14 klövsadel-kyrkorna på Gotland.

Tillsammans med Hablingbos torn är Guldrupes torn de enda två bevarade tornen av den äldsta torntypen från 1100-talet, med en fyrsidig kon upptill.
Det finns en trappa upp till tornets två övre våningar. Den pyramidformade spiran är till stor del den ursprungliga. På stockarna finns inhuggna runtexter, som varit vägledning vid hopsättningen. Dåtidens Ingvar Kamprad. 😉

Ganska spartanskt inrett kor.

Interiören är enkel. Den röd-grå kvadermålningen i triumfbågen, är kyrkans enda kalkmålning från medeltiden.

Den nedersta inskriften handlar om gåvor till kyrkan: ”Botulf Krasse köpte mässhake och linnelakan…”.

Predikstolen är från slutet av 1600-talet, förvärvades från Vänges kyrka 1776 och ommålades vid köptillfället.

En unggotisk skulptur från slutet av 1200-talet av Sankt Olof.

Liten och stor orgel.

Dopfunten är tillskriven Byzantios verkstad.

Tänkvärda ord:
”I en människas ansikte finns spår, men ögonen förblir fönster till det som varit”.

22 tankar på “71. Guldrupe kyrka

 1. Tänk om det var därifrån Ingvar Kamprad fick sin idé om …
  Kyrkan ser ljus och fin ut. Färgerna klara och fina. Och utanför kyrkan står sommaren i sin fagraste skrud. Utanför fönstret just nu står vintern, fortfarande i snöskrud. Det är 1 minusgrad, på fredag spås snö och i nästa vecka spås 5 plusgrader.
  När jag hämtade posten idag blev jag väldigt glad, det låg ett kuvert och väntade på mig från öjn. Postgången har fungerat 🙂

  Kram och fin onsdagkväll ❤

  Gilla

  • Kul att du fångade den ”ordbollen” som kom till mig samtidigt som jag skrev texten.
   Jag tänker ofta så när jag lägger in bilder från en varmare tid på året. Längtan till ljuset och våren gör sig påmind. Just nu ser jag en bit grön gräsmatta. Tydligen är det töväder som gäller. Som du skriver lär vi ha helt annan väderlek i nästa vecka.
   Hoppas också min önskan om att ni mottagare ska vinna en slant slår in. Bra att postgången fungerat den här gången också.
   Tack. Nu ska jag ta fika och ladda för dagens första skidskytte. Ingen risk att jag ”bommar” det.
   Kram, Bosse

   Gilla

 2. Enkel men vacker skulle jag vilja säga! Kyrkan som vi normalt firar Lucia i har nästan inga målningar alls heller men jag tycker ändå den är så fin. Less is more kan fungera även när det gäller en kyrka. Dessutom så tycker jag det är fint att den är oputsad för stenen i sig är vacker.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Det kan funka med det enkla. Men när vi kom in funderade jag först på om vi skulle få ihop tillräckligt många foton. Såg att det endast blev 22. Normalt väljer vi bland det tredubbla. Inser också att jag hade läst på i böckerna för att inte missa något. Om det är någon som tittar på de allra första inläggen i kategorin kan det hända att de saknar något ”viktigt”. 😉
   Den detaljen uppskattar jag också. Snyggt att ta tillvara och visa ”grunden”.
   Kram

   Gilla

 3. En vacket kyrka med tornet som är min favorit. Invändigt är den fin och jag gillar dopfunten. Det är somrigt och vackert ute och jag längtar. Vi har fortfarande snö och några minusgrader så kanske det blir en vit jul.
  Kramar från oss

  Gilla

  • Det hade varit superintressant att få komma upp i tornet. Om jag vågade övervinna min höjdskräck.
   Här är det två som längtar efter våren. En bit in i januari brukar jag känna en aning om vad som väntar när ljuset börjar återvända. Jag vill ha en vit jul men tror den blir grön.
   Kram tillbaka

   Gillad av 1 person

  • Det är alltid lika spännande när vi stannar till vid en ”ny” kyrka och ska göra ett besök. Ibland liknar den andra, som vi besökt tidigare. Ibland blir det ett ”wow”.
   Viktiga termer vid besök i de hela byggnader. ”Ger ett varmt och fint intryck”. Annars blir det ingen varmt välkomnande.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s