Härliga oaser på öjn

Denna kategori handlar om sådant som vi uppskattar och som tillför vardagen något extra. Att stanna upp och glädja sig åt småsaker tror vi betyder mycket för det inre och därmed för hälsan och välbefinnandet.

Vi har haft stor glädje av gotländska änge under våra drygt tre år som vi bott fast på öjn. Ibland har vi åkt till änge som ett huvudmål på en utflykt. Andra gånger har det blivit av en slump. Denna gång handlade det om att det blåste kyligt från havet. I Ekeby änge har vi besökt tidigare. Perfekt plats att fika vid.

Alltid spännande att kliva upp och ner för stättor och inte veta helt vad som väntar på platsen.

Nu så här en kort bit från mörkaste november kan jag sakna mycket i naturen. Då är det intressant och mysigt att läsa på om ex. änge. Hävden av änget var uppdelat av tre faser med otroligt intensivt arbete. Först handlade det om fagning när vitsippan blommade. Då räfsades gamla kvistar och löv ihop och brändes. I juli skulle höet skördas genom slåtter. Massor av folk behövdes för sysslorna. På kvällarna väntade fest och lekar. Säkert en del kärlek. Höet lades ut på marken och fick torka en vecka i solen. Sista fasen va klappningen. Vilket innebar att de samlade in löv för torkning, beskar träd hårt några meter över marken.

Lite siffergympa får avsluta inlägget. Passar bra att jag får mjuka upp inför de sextio olika tabellerna som jag ska redovisa för er i november. 😉
Som mest fanns det 30 000 hektar slåtterängar på Gotland.
I slutet av 1800-talet växten många änge igen. Orsaken var att vallodlingen tog fart.
Nu finns det bara 1 enda % kvar, ca 300 hektar. Ändå motsvarar det hela 15 % av Sveriges totala areal av ängsmark. Hatten av för allt ideellt arbete som görs på Gotland för att alla andra ska ha möjlighet att njuta av den magiska blomsterprakten. Helt gratis.

12 tankar på “Härliga oaser på öjn

 1. Ute är allt grått, det regnar inte men ändå blir man blöt när man går ut. 100% luftfuktighet utan att det regnar. Då sätter jag mig och läser om detta härliga gotländska änge! Den första bilden förflyttar mig till sommaren. Så vacker! Fortsätter läsa och får se ängets blommor i närbild innan slutbilden leder mig vidare in i sommaren … Tack för besöket i sommaren!

  Kram från ett grått fastland!

  Gilla

  • Vad tycker Lucy om hösten när den visar sina sämsta sidor? Minns att Texas nästan vägrade att gå ut när det var som värst.
   Det är extra viktigt när det dimper ner ruskdagar att ha en positiv plan. Min är att göra det så mysigt som det går inomhus. I söndags lånade jag hem böcker från bibblan som handlar om fjärilar, vandringsleder & stigar, Gotlands kvarnar genom och historia om ringmuren och klinten i Visby.
   Tack för dina snälla och positiva ord. Sådant värmer också extra.
   Kram från som njuter av att vara inomhus, just nu.

   Gilla

 2. Så sant; välgörande. Det gjorde något bra med mig att denna onsdag, som är så grå utanför fönstret, få hamna mitt bland vackra blomster och underbara miljöer.
  Tack!
  Kram Mia!

  Gilla

 3. Bilder som piggar upp och maskrosen är min favorit bild. Här ösregnar det för andra dagen och det står högt med vatten över allt. Har vattenpölar i rabatten och det har jag aldrig sett. Minton tycker inte det är ok men jag fick med honom ut för en stund sedan. <han var nödig.
  Kramar från oss

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s