Baggen blev direkt en succé

Anders Årfelt fick idén till Gotlandsbaggen från ett tidigare verk. Då hade han som uppgift att göra något till barnen i ett kvarter i Visby. Den gången blev det ett leklamm.

Från början handlade det om att göra något trevligt av det viktiga, när det gällde väghinder i stadsmiljön. Nu har det blivit en rejäl flock på över 250 baggar som spridits ut lite här och där.

De får endast användas på ön eller representera Gotland.

Baggen fick senare en tacka vid sin sida. Jag vet inte om detta också är Anders verk. Däremot har jag läst att han gjort ett lejon som står på kända gatan Drottninggatan i storstaden Stockholm.

Som svar på frågan på turistens bröst. ”Du sitter på den första baggen som placerades ut i Visby. Den står utanför Österport och har stått där sedan juli 1992.”

22 tankar på “Baggen blev direkt en succé

 1. Vilka fina väghinder och det visar bara att de inte behöver vara tråkiga betongsuggor bara., Bra jobbat där 😀
  Spännande som vanligt men än har jag inte bestämt om jag hänger på.

  Kram och god måndag!

  Gilla

  • De är trevliga inslag lite överallt. Vi har en del nära vår bostad.

   Nu är det perfekt väder för lek & bus inomhus. 🙂 Svårast att bestämma sig, gissar jag att personer har som har något att försvara. Lättast tror jag de har som ser det mer som en lek eller umgänge under en tidigt mörk månad. Mitt mål är att fixa till en mix av tävling, lek och sällskap. En svår uppgift. Väldigt nära omöjlig. Hade jag haft en mikrofon ute i alla stugorna sedan första säsongen skulle jag antagligen inte längtat efter att köra igång för nionde gången. Samtidigt hade det varit väldigt spännande. 😉
   En riktigt regnig onsdagskram tillbaka

   Gilla

 2. Tack för det fina inlägget från Othems kyrka, tidsperspektivet svindlar när man läser om målningar och annat – tänk att det finns kvar!
  Trafikstoppen i form av djur är så trevliga, man blir glad när man ser dem i stället för bara en betongklump.

  Gilla

 3. Jag kan förstå att den där baggen blev populär, både på ena och andra sättet. Den på Drottninggatan har jag sett ett antal gånger. Stor och bastant, vilket är meningen där.
  Tjusig bild på tre gotlänningar. En är i vilket fall som helst rotad gotlänning nu.

  Är det månne gissningstävlan, att det bara gäller att ”gissa rätt”? Ja, jag får se vad du hittat på.
  Trevlig måndag.
  Kram!

  Gilla

  • Nu finns det både lamm och russ. Vilken bra idé han kom på. Borde gjort honom ”Betongrik”. 😉 Förstår att du sett hans inslag på Drottninggatan.
   Jag vet inte hur många generationer som krävs innan vi betraktas som rotade. Helst hade jag velat ha hit de andra två också. En omöjlig uppgift skulle jag tro.

   Jag försöker alltid ordna till en mix av både kunskap och gissning. Det första är egentligen nästan helt omöjligt i nutid, med tanke på möjligheten att googla på tre sekunder. Först och främst handlar det om att ha kul och se det som något trevligt för stunden. Själv googlar jag varje novembermorgon dagens uppgift i korsordsmästerskapen. Går den att lösa direkt byts den ut mot en från reservlådan. Min andra tävling är ännu mer lagd åt att ha kul och försöka gissa rätt. Med några undantag. 😉
   Kram

   Gilla

  • Det har blivit en vana i november. Nu för nionde gången i rad. Vem vet? Det blir kanske tio. Antagligen är det nästa års jubileum som du redan laddar för. 😉
   Jag tycker allt att det kunde vara regn och blåsfritt idag på vår 31:e bröllopsdag. Tur vi hade sol 1990 i Hjo. ❤
   Kram

   Gilla

 4. Vilka fina väghinder ni har på Gotland! I vårt bostadsområde har dom plockat bort hindren så ingen ska ramla över dom. Det innebär att alla som tycker det är kul att åka bil på parkvägar och gräsmattor fått fritt fram. Skulle föredra att dom blev stångade av en ilsken bagge. Men det går ju inte för dom får ju bara finnas på Gotland 🙂
  Baggen i all ära men de tre turisterna är definitivt coolast … 😎

  Kram från fastlandet

  Gilla

  • Nu blev jag både förvånad och road när jag kom till vad du föredrar. Kan du inte byta ut bagge (Inte Anders) och istället ringa några lediga vildsvin? 🙂
   Tack ska du ha. Självklart är de det. En av dem pratade jag med i telefon igår i nästan två timmar. 😉 Den andra fick jag träffa på riktigt i förra veckan.
   Kan du vara snäll och ta hand om blåsten och regnet på tvären resten av dan? Jag tänkte åka iväg en sväng efter lunch. Det är vår bröllopsdag idag och … du läser väl inte detta nu Solveig? 😉
   Kram från öjn

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s