Vattentornet på Lotsbacken i Slite

Vi har skrivit om Lotsbacken och exempelvis den gamla kvarnen längst upp tidigare. I backen, nästan uppe på toppen, står det läckra ”polkagrisfärgade” vattentornet, mitt bland villorna. 30 meter över marken.
Perfekt riktmärke för dem som styr in mot Slites skyddande hamn. På tal om något annat. Jag hade inte aning om att badstranden nedanför tornet 1925 kom att bli den första platsen på Gotland som fick reguljär flygförbindelse. Det rörde sig om italienskbyggda och italienskregistrerade tyska flygbåtar som mellanlandade här på linjen mellan Danzig och Helsingfors. Vad spännande det lät.

Vattentornet uppfördes 1955. Det var den unga arkitekten Ulla Hansen Campbell som svarade för den yttre gestaltningen. Behövdes verkligen för att lätta upp en ort som låg inbäddad i ett tjockt lager grått cementdamm.
För dig som gillar att pyssla kommer här ett förslag. Gå in på bildrum.se. Där kan du ladda ner ett klipparket till en modell av vattentornet genom att dubbelklicka på bilden till höger och ”spara som”.
OBS! Du får bara ladda ner för privat bruk. Lycka till med byggandet. 🙂

11 tankar på “Vattentornet på Lotsbacken i Slite

 1. I lördags var jag i en kyrka som invigdes 1928. Jag tänkte på dig, att du nog skulle ha gillat den. Jag tror att den är helt i trä. Om du söker på Alanäs kyrka (svenska kyrkan) så kan du gå in och se hur den ser ut invändigt.
  Det är häftigt med byggnader. Fyrar gillar jag, men tror inte att jag har varit inne i någon.
  Önskar dig och Solveig en trevlig och skön helg. Kram Katarina 🙂

  Gillad av 1 person

  • Nu har jag precis tittat in i kyrkan. Den verkar ligga fint, högt där uppe på ett näs.
   Fyrar har jag gillat sedan barn. Det är lite läbbigt att gå upp för svängda spiraltrappor. Men utsikten däruppe är värd sin stegresa.
   Tack ska du ha. Vi ska ta det lite lugnt. Solveig behöver hämta sig efter sin resa till STORA STADEN och en laseroperation. Men solen lyser äntligen igen. Det är vi tacksamma för.
   Kram, Bosse

   Gilla

 2. Undrar varför jag kom att tänka på Gränna … hm …
  Det finns faktist ett polkagrisvattentorn här i närheten också. Det ser inte likadant ut men ändå, polkagrisigt är det (nu lät det som något negativt men så är det inte). Men jag avstår nog från att bygga ett, har nog med mina tomater … bestyren runt dom fortsätter 🙂

  Kram från ett mulet och lite småblåsigt Sö’tälje

  Gillad av 1 person

  • Steget är inte speciellt långt. Helst om sockerbehovet börjar pocka på. 🙂
   Inte alls grisigt. De rödvita är extra fina. Men jag kan sakna utsikten från vår lilla trädgård i Ystad där vi såg vattentornen som hade olika färger, beroende på vilken månad det var.
   Du kunde kanske göra om det på något vis så att tomaterna kunde mysa i det.
   Lördagskram

   Gilla

 3. Jag undrar varför flygbåterna inte gick till Stockholm. Det skulle ha varit ett spännande aventyr att flyga flygbåt. Vattentornet är inte så fint som Ystads vattentornar. Vattentornarna med sina olika färger är fortfarande ett bra minne. Kram Anne

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s