Ett sommarparadis av rang

Det finns fiskelägen som jag medvetet valt att avvakta med. Ibland för att jag inte vill bli besviken. Här handlade framför allt om att komma dit när det varit stabilt och varmt väder under en längre tid. Huvudskälet var egentligen inte fiskeläget. Det fick vi på köpet.

Hörte är ett stort fiskeläge med anor från 1700-talet. Platsen är sydöstra Gotland. En kustremsa där sevärda fiskelägen ligger relativt tätt.

Jag läste strofen ”Lika livfullt som det är på sommaren, lika stilla är det på vintern.”

Här möts verkligen dåtid med nutid.

Efter vi letat upp bilen flyttade vi den cirka tvåhundra meter. Sedan traskade vi ner en bit till stranden, som jag länge sett fram emot att besöka. En långgrund ”sandvariant” med varmt skönt vatten. En i taget njöt vi av utsikten både utåt och inåt mot piren, hamnen och samlingen av fiskebodar. En ljuvlig morgon som jag ”levde på” flera dagar efteråt. ”Imorgon bitti vill jag till Hörte strand”, sa jag ett bra tag. Fullt medveten om att det är x antal mil och det fanns åtskilliga alternativ, på väldigt nära avstånd. Ärligt talat tror jag charmen i mycket ligger i att längta och exempelvis få det man vill en gång om sommaren, ger mer än att ha möjligheten varje dag. Det är så lätt att bli hemmablind och ta saker som självklara. En annan sida av mig. En girigare variant, tycker tvärtom. Tänk att äga en fiskestuga i Hörte. 😉

23 tankar på “Ett sommarparadis av rang

 1. Vissa platser är som gjorda för att längta till … Hörte med långgrund sandstrand där vattnet är ljummet verkar vara en sådan. Jag kan ana att upplevelsen kom tillbaka till dig när du skrev inlägget. Mycket av charmen ligger i att längta till något som bara sker en gång om året. Jag längtar alltid till tomatsäsongen och mina ”soltorkade” tomater som hamnar i en pasta som bara görs under några veckor varje höst. Eller min gröna tomatmarmelad som görs på de tomater som inte hinner mogna men som smakar alldeles utmärkt som marmelad. Denna marmelad förgyller några mörka veckor varje höst … skulle inte vilja äta vare sig den eller tomatpastan på våren. Det skulle vara lika fel som att ta fram adventsljusstakarna till midsommar.
  Efter ett par nätter med temperatur runt nollan har nu sensommarvärmen återvänt. Hoppas ni har ljummet och fint väder på ön!

  Kram från tomattanten

  Gilla

  • Jag tog några privata foton från badstranden som jag kikade på innan jag la in dagens inlägg.
   Längtan kan vara väldigt nyttigt. Jag förstår att du längtar varje år efter när det är dags att ta hand om årets skörd. Den pastan låter mer än mums. ❤
   Härligt att ha något extra gott, när det är som mörkast på hösten. Undra om ni "snålar" lite extra sista dagarna för att det inte ska ta helt slut.
   Jag ser adventsstjärnor på ett par ställen under vissa promenader. Snart ligger de rätt i tiden. 😉
   Jag har numera vantar på mig under morgoncyklingarna. Igår fick vi en mysig familjepromenad längs kusten. Givetvis var fikakorgen med. Runt nollan redan nu lät tidigt. Sensommarvärmen alltid extra välkommen.
   Tack Tomattanten.
   Ps. Undra om det är förbjudet att kidnappa sin egen dotter? 🙂 Betydligt roligare att köra och hämta vid flygplatsen än att ta farväl där. Snart ska vi rulla iväg.

   Gilla

  • Egentligen skulle jag vilja ha en fiskestuga på 10-12 platser på Gotland. Annars skulle jag varit nöjd med 3 st vinterbonade mysiga fräscha stugor strategiskt placerade på ön. Större krav har jag inte på livet. ,)
   Kra tillbaka
   Ps. Du är väl inte hösthes? 🙂

   Gilla

  • Isolering tror jag inte är tillåtet att göra och att krama en boaorm är inte lämpligt. 😉
   Bättre att åka dit som gäst. Njuta. Ta sig ett dopp på sommaren.
   Kram
   Ps. Undra om du är igång till december. Jag ”kämpar” på en hel del varje dag. Mycket som ska fixas och bli skapligt.

   Gilla

 2. Sommarparadis – ja, verkligen.
  Jag tror också på att ha upplevelser att se fram emot. Man måste inte ha allting nu eller nära. Den där känslan att ha något bra framför sig. Och visst är det väl så att det man har tillgängligt lätt blir uppskjutet för att det finns att tillgå precis när som helst.
  Under studietiden slank det med några fjuttiga poäng filosofi. ”Att ha eller att vara”, av Eric Fromm. Lätt att känna igen ha-begäret, men bara titeln på denna bok gör en lite mer varse vad som verkligen betyder något.
  Önskar en solig o härlig septemberdag. Kanske mot nya äventyr …
  Kram Mia!

  Gilla

 3. Nu längtar jag till havet. En liten stuga att bo i och kunna gå ner och ta ett morgon dopp.
  Inte roligt att lämna förstår jag men det blir besök igen.
  Kramar från oss

  Gilla

 4. Ja, många ”fiskelägen” har vi varit på – och många favoriter har vi. Just Hörta (Hörte, Hurte m.m.) har vi varit på MASSOR av gånger när man tog härliga hundprommisar. Men numera går jag så dåligt på grund av diskbråcket, samt att vi inte har nån orsak längre att gå på en massa platser att man verkligen längtar. Men så snart sommaren är slut och man inte längre behöver göra så mycket i trädgården så kanske ryggen orkar med några underbara kortare prommisar….. 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Kärt barn har många namn. 🙂 Självklart inser jag att ni besökt massor av platser med tanke på två hundar och intresset för naturen. Kanske har ni sett ”hundra” olika fiskelägen. Detta var nummer 46 som vi lagt in på bloggen. Vi har fortfarande många att beta av som jag ser fram emot. Vissa är lite kämpiga att nå fram till av olika anledningar.
   Hoppas din rygg blir snällare mot dig. Min strular rätt bra också.
   Kram, Bosse

   Gilla

 5. Fiskelägen är favoriter och helst utanför turistsäsongen. Har med nöje följt er till en del fiskelägen på Gotland och sett många fina. Har för egen del kanske besökt några på Gotland men ganska få. Är mer bevandrad bland dem på fastlandet och inte minst Höga kusten, Norrlandskusten och Bohuslän.
  Här i Hörte såg det ut som ett litet samhälle/semesterby när jag såg husen på bilderna. Men fördelar med att bo och bygga tillsammans var det ju.
  Just att längta tror jag också på. Blir en annan känsla om man får göra det.
  Kram och stort tack för besöket och de fina bilderna.

  Gilla

  • Du har så rätt. Då är det betydligt lättare och bekvämare att röra sig och foto när man har lust. Imorgon hoppas jag att vi når två stycken nya fiskelägen när vi sticker ut på en utflykt när S kommer hem från jobbet. Men först ska jag cykla på morgonen och fota en grej som jag glömt.
   Det finns många fina på fastlandet också. Däruppe känner jag inte till dem. Men i Bohuslän ligger de tätt.
   Jag tror mest jag håller tummarna just nu för en del privata saker. Men samtidigt ingår begreppet längtan också. De lever lite hand i hand.
   Kram tillbaka.

   Gilla

 6. Jag förstår att du längtar ditt. Aldrig sluta längtar, annars är man död 🙂 Fint ställe! Det har du helt rätt i, Bosse. Ibland glömmer man hur bra det är i hemmatrakten. Man ska ta inget för givet. Några dagar sedan när vi had väldigt fint väder åkte vi också till en mer avlägsen strand och tänk vad vi hittade cirka hundra meter från stranden – en val med sin kalv! Det var helt fantasiskt. Kram Anne.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s