När sommaren mot hösten sig vänder

Botaniska trädgården i Visby, även kallad ”Botan” är utnämnd, av oss, till en av Visbys vackraste och trevligaste platser. Återigen kommer vi att besöka ”Botan” en gång i månaden – den här gången med ett macro.

Sedan vi flyttade hit har vi lärt oss att det gäller att spara på vattnet när man bor på Gotland. I somras var det till och med så att det tog helt slut på vissa håll och då fick man förstärka med tankbilar. Det är därför jag, numera, försöker att inte gnälla så mycket över om det regnar. För vi behöver vatten! Och vattendroppar är det kul att försöka fotografera.
Jag skriver försöka, för oj vad det är svårt att få skärpan på rätt ställe…

Ljudet av porlande vatten är rogivande.

Mönstret i dammen ändrade sig allteftersom i virvlarna.

Ringblommor förknippar jag med sensommaren. De var tacksamma att så, minns jag från barndomens trädgård. Hade man sått en gång så självsådde de sig sedan, år efter år…

Smultronplantor i Botan står i full blom. Hur ska de hinna med att bära frukt?

Körsbärsbenved… Tänk att vi inte sett den förut.

Svart hagtorn…

En fluga som inte hade bråttom och som inte stördes av att jag försökte fånga den på bild. Titta vilket fantastiskt mönster den har på sina vingar! Och färgen, grön metallic! Det är troligtvis en spyfluga, och dem kan man tycka mindre om när de susar in i köket.

Färger och färgkombinationer har jag skrivit om förut. Här är en färgkombination som verkligen tilltalar mig.

Dahlior hör också sensommaren till. Det finns minst 55000 olika namngivna sorter läser jag på nätet. Ursprungligen kommer den från Mexico där den också är nationalblomma. Den finns i många olika färger, allt från vitt till nästan svart, men det finns inga dahlior i blått. Däremot finns det de som är tvåfärgade eller flerfärgade.

Avslutar med denna färgklick och önskar er alla en fin vecka!
Kram: Solveig

19 tankar på “När sommaren mot hösten sig vänder

 1. Underbara bilder som vanligt! Ja, ska det hinna bli några smultron där får de allt sätta rejäl fart! Här är björnbären snart mogna vilket är ett tydligt tecken på att hösten lurar runt hörnet…

  Kram och god söndag till er båda!

  Gillad av 1 person

 2. Fina bilder! Vi brukar aldrig gnälla när det regnar men i år blev det lite för mycket. Det var den våtaste vintern vi har haft på decennier. Nu är våren på väg med massor av blommor tack vare den våta vintern. Kram Anne

  Gillad av 1 person

  • Tack! På fastlandet har det blivit översvämningar pga skyfall. Tråkigt när det kommer för mycket på en gång. Lagom är bäst. Låter trevligt att se fram emot våren. Jag hade gärna bytt med er 🙂 Kram tillbaka!

   Gilla

   • Under en junikväll fick vi 85mm inom 90 minuter. Det känns lite vemodigt när den nordeuropäiska sommaren tar slut. I Australien är vi dock alltid glada när hösten kommer. Det är årets bästa tid. Allt är lagom 🙂 Kram

    Gillad av 1 person

  • Tack! Tack! 🤗 Vi behöver allt lite gladbilder för dessvärre är många av nyheterna numera ganska nedslående… men blommor blir man alltid glad av!

   Gilla

   • Ja verkligen, jag jobbar med gröna växter hela dagarna! Har aldrig söndagsångest och jag får jobba med ett intresse!

    Jag funderar på att låta bli att titta på nyheterna ibland faktiskt, jag blir bara sorgsen.

    Gillad av 1 person

 3. Härliga bilder Solveig, första bilden föll jag lite extra för, Du fotar bra ,-) Sommaren försvann alldeles för fort, om ni har haft brist på vatten förstår jag att det är ok med regn. Här har vräkt ner i två veckor, men i två dagar har vi haft fint ,-) Svart hagtorn visste jag inte ens fanns, men vackert. Flugans färger är så fina ,-) kul att du fick med den . Ha det jättefint.
  KRAM Primrose ,-)

  Gillad av 1 person

  • Tack! Nu hoppas jag att ni också fått fler soldagar och kanske till och med lite värme. Här har det varit soligt och varmt men också soligt med kalla vindar. Det gäller att gardera sig med kläder när man cyklar iväg på morgonen. Det finns otroligt mycket fint att upptäcka i Botaniska trädgården. Både småkryp och sådant som växer. Kram tillbaka!

   Gilla

 4. Så vackra blommor. Här har alla mina fina pelargoner blåst och regnat sönder så nu finns det inga blommor kvar men massor med röda rönnbär som lyser upp lite grann i alla fall. Man får vara nöjd med det lilla.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Det är trist när blommorna pinas sönder av blåst och regn. Nu är det väl snart dags att ta in pelargoniorna innan det blir nattfrost. Jag sätter ut mina två Mårbacka-pelargonier på balkongen så snart det är frostfritt. I år har de verkligen trivts och blommat.
   Håller med dig om att rönnbären verkligen är fina och lyser upp.

   Gilla

  • Tack! Det är vackert med vattendroppar som skimrar och fångar upp olika färger. Att fotografera med macro känns lite som att spela på ett lyckohjul. Ibland lyckas det och bilden blir precis som jag önskat – men väldigt många gånger blir jag missnöjd när jag ser bilderna i datorn. Det där med skärpa… Kram tillbaka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s