Roma runt

I kategorin ”88 minuter” cyklar vi omkring i en av Gotlands tätorter och ser oss omkring. Givetvis är kameran med på utflykten, men vad vi ska fota har vi ingen aning om förrän vi ser det.
Hoppa upp på pakethållaren och följ med på vår tur.
😉

Vi lyfte av cyklarna vid stationen i Roma. Som lokförarson tyckte jag det var spännande att få reda på att det fanns hela sex olika järnvägsbolag på Gotland mellan 1878-1948. Sedan kom Statens Järnvägar (SJ) och tog över allt. Då var det sockerbetor som var stommen i godstrafiken. På 50-talet slog bilismen ut tågen och den sista linjen stängdes 1960. Alla spår revs men 1972 bildades Gotlandståget för att rädda ett tåg. Sedan började de i etapper att återuppbygga 6,5 km räls mellan Roma och Hesselby. Nästa sommar vill jag åka sträckan.

Tjusig allé. Jag vet inte hur många gånger som vi åkt genom Roma. Då visste vi inte att det på nära håll låg idylliska lugna villakvarter.
En aning om höst på marken. Sanningen var mer åt hållet, ännu en extrem varm sommar med vattenbrist på öjn.

Det här var en rolig upptäck för oss, när vi insåg att den trevliga grusvägen var en genväg till…

.. Roma Kungsgård. Där har både vi och gotlanduppochner varit förr. Bakom Kungsgården finns Roma Kloster.
https://gotlanduppochner.com/2021/01/27/forr-ledde-alla-vagar-till-roma-3/

.
Vi vände efter Roma Kloster och åkte förbi fotbollsplanen, simhallen och skolan innan vi kom ut på ”en lugn väg 143”. Fördelen med våra tidiga utflykter väger över nackdelarna. Annars hade jag gärna besökt Lennarts Place för att botaniserat i film och musikaffären. Det har jag sagt i bilen nästan varje gång som vi åkt genom orten. Läste att de från och med i september har öppet 11-16 på lördagarna.

Vi borde också stanna till vid gårdsbutiken Korverian, som säljer olika korvar som de tillverkat själva.

Den gamla ”sjukan” för två utbildade bibliotekarier finns kvar. Men nu nöjer vi oss med att fota utsidan. Böcker däremot läser vi fortfarande massor. Om de är bra. Själv slår jag ihop en bok om den inte fångat mig efter cirka femtio sidor. Igår började jag på en spänningsroman som utspelar sig på Gotland.

Skyltar av olika slag. Jag tror att humor medför ett bättre utgångsläge för att budskapet ska nå fram.

Här är det säker trevligt att ta en fikapaus.

Tänk vilken uppsving det var på orten när Roma sockerbruk hade sina glansdagar. Läste att det var i drift mellan 1894-1997 och var ett av Sveriges största sockerbruk runt sekelskiftet. Den första disponenten hette Per Forsman och den sista var Stig Forsblom. Ingen i disponentskaran hette Inez Sockersöt.
Tätorten som växte upp kring sockerbruket och järnvägsstationen hette från början Roma. Poststationen var knuten till järnvägen. Detta blev ”big problems”. För det fanns ett ”stövelland” med samma ortsnamn. Därför blev det i början av 1900-talet ett namnbyte till Roma kloster. Både för poststationen och tätorten.

Vi såg en skylt med texten Sockerparken. Där cyklade vi in. Genast föddes en idé om att komma tillbaka dit när det är vår i skogen.

Bra tajmat denna tredje gång också. Vi hann tillbaks i tid. Sista minuterna spanade vi in närområdet runt stationen och bilen. Hittade exempelvis det gamla stationshuset.

20 tankar på “Roma runt

 1. Tack för en trevlig tur även om jag är lite öm i baken. Min syster har bott i Roma för många år sedan, men jag hann aldrig åka dit och besöka henne. Kul att få se lite av omgivningarna. Kram

  Gillad av 1 person

 2. Roma … vilken plats, kände att där skulle jag kunna tänka mig att bo i de idylliska och lugna villakvarteren. Och så klart att ni måste besöka Lennarts Place en lördag i september.
  Tror absolut på det där med trevliga och lite humoristiska skyltar, att budskapet bättre går fram då.
  Vissa av bilderna ser som sagt höstlika ut. Somrarna ser ju ofta höstlika ut nu för tiden. Och när det kommer regn, ja då kommer det inte lite utan då vräker det ner … i varje fall på vissa platser. Men jag anar att ni fortfarande har vattenbrist på öjn.
  Sol här idag men imorgon väntar regn … men jag håller på med tomataktiviteter så för mig gör det inte så mycket.

  Kram och en fin dag på öjn!

  Gillad av 1 person

  • De gatorna som gick ner från genomfartsleden var mysiga. Men helst vill jag se havet från några fönster. Fast nu längtar jag mest efter att få se solen igen och kunna åka ut och upptäcka nya spännande saker. Vi har kommit av oss. Förhoppningsvis blir september bättre. Det är för oss noviser nästan omöjligt att förstå att vattenbristen finns kvar.
   Kanske är du klar med årets tomater. Det verkar som du/ni är självförsörjande på lite av varje.
   Regnkramar

   Gilla

 3. Det är ett tag sedan som jag kikade in här hos er nu.
  Trevliga inlägg och fina bilder 🙂
  Det finns mycket att se och utforska.
  Och så kul att ha samma intressen. Det gör mycket att kunna dela dem med någon.
  Kram Katarina.

  Gilla

  • Tack. Det är bara svårt att hinna med att fixa till alla inlägg. Fast just nu är det stiltje när det gäller nya utflykter. Regnandet och blåsandet lockar inte ut oss. Vi hoppas på trevligare väder i september.
   Vi har både många gemensamma intressen och egna. Just kombinationen tror jag är viktig på sikt.
   Kram, Bosse

   Gilla

 4. Så mysigt, fikastället hade jag hoppat in på, Korverian, namnvalet låter kul,-)
  Söt tågstation! Vilken vacker allè , mysigt att cykla och gå genom, eller bil!
  Har hört att Gotland har vattenbrist. Hoppas det ordnar till sig.
  Håller med, skyltar med humor, då når nog budskapet fram ,-)) Lästa blir dom alla gånger!
  Ha det fortsatt jättefint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Det är både fördelar och nackdelar med att ge sig ut så tidigt som vi ofta gör. Här funkar det inte att stanna till för länge. För då rinner 88 minuter iväg fort och tiden är slut.
   Vi har ständigt vattenbrist. Humorskyltar med inbyggda viktigheter tror jag når fram bättre.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bosse

   Gilla

 5. Här har man ju varit MASSOR med gånger. Lennarts Place har haft flera olika ägare och hetat olika sen vi flyttade hit, men Rolle – som samlar på skivor – känner dom alla. Jag brukar sitta kvar på parkeringen och läsa en god bok medan han är där inne och botaniserar. Fast ibland har dom kommit hem till oss för att titta och köpa av Rolles samling. Numera är han också en bra kund på loppisen – då är det både musik och böcker som gäller.
  KRAM/Susie

  Gilla

 6. Jag är också en boktok! Jag brukar ge böckerna tre kapitel på sig att visa vad de går för. Varför just tre vet jag inte, tror det är nån idé jag ärvt av min mormor.

  Gilla

  • Din mormor var antagligen en klok kvinna. Min gräns är inte alltid ”spikad”. Andra faktorer spelar också in. Om det är en skribent som jag uppskattat tidigare får de längre chans. Om det är en geografisk plats som jag tycker om är jag ”givmildare”. Kraven kan också minskas om det finns en rejäl hög som väntar på min uppmärksamhet.

   Gilla

 7. Tack för en trevlig cykeltur och det var trevligt att få hänga med på den.
  När det gäller böcker så har jag samma princip, jag menar varför plåga sig igenom en tråkig bok när det finns så många som väntar!

  Kram

  Gilla

  • Just nu går jag efter om S skrattar högt tillräckligt många gånger, för då kan jag ta ett äventyr till med ”juniorerna” längst ner i Skåne på västra sidan. Imorgon hoppas jag få hem en bok av en svensk författare, där jag har stora förväntningar. Hans initialer är MB. Har inget med känt bilmärke att göra. 😉 Inte heller vet jag vad senaste boken handlar om.
   Kram

   Gilla

 8. Ni gör så trevliga turer! Kul att leva som turister 😎
  Köpte ni någon korv med hem?
  En spänningsroman från Gotland hämtade jag ut från bibblan idag. Kan det vara samma?

  Gilla

  • Mestadels har det varit det. Men nu har regnet makten och det finns inget bra skäl att ge sig ut på äventyr.
   Under de tidiga turerna är ”inget” öppet.
   Vem vet. Det var kanske samma. I min fanns det blyertsstreck vid ”flera” ställen där det stod fel namn. Slarvig korrekturläsning. Blir heller inget boktips på gotlanduppochner. Men det kommer förhoppningsvis fler chanser där handlingen är förlagd till Gotland. Annars får jag skriva själv. 😉

   Gillad av 1 person

 9. Roligt att följa med på en tur runt Roma. Jag är ingen språkpolis men tänk vad svårt att uttala (inte minst radio och tv) namnet. Många gånger sägs namnet med å och då blir det det som korna kan – råma.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s