65. Hablingbo kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

En av Gotlands största kyrkor är Hablingbo på Sudret.

Torntypen, med en fyrsidig kon upptill, är från 1100-talet. Hablingo kyrka och Guldrupe kyrka är de två enda kyrkorna där denna typ av torn blivit bevarade.

Denna gamla portal är också bevarad från den romanska kyrkan. Ursprungligen var den huvudportal i 1100-talskyrkan. De som varit i Lunds domkyrkan kanske känner igen den skulpturala utsmyckningen. Orsaken lär vara att den gotländska mästaren fick sin utbildning vid katedralbygget i den anrika stiftsstaden.

Huvudmästaren Egypticus speciella signatur var dessa grinande trollansikten.

Bild från när vi kom in och när vi vände tillbaka igen.

Dopfunten är från 1600-talet. Av de medeltida inventarierna återstår inte mycket i kyrkan. Ett triumfkrucifix från början av 1200-talet finns på Gotlands Museum. Träskulpturer, helgonbilder och glasmålningar finns utspridda i museer.

Detaljer från altaruppsatsen från 1600-talet.

Fyra stiliserade ansiktsmasker pryder det östra kapitälet.

Visbysnickaren Jochim Sterling tillverkade predikstolen i slutet av 1600-talet.

Vid 1400-talets mitt tillkom denna medeltida kalkmålning, föreställande S:t Mikael som drakdödare.

Tänkvärda ord:
”Vad lever vi för, om inte för att göra livet mindre svårt för varandra?”
George Eliot

14 tankar på “65. Hablingbo kyrka

  • Den var det relativt gott om plats i. Solveig har domkyrkan och Lau för den underbara akustiken. Jag har ganska många av helt olika anledningar. Sedan finns det ett stort antal där jag behöver återse foto för att kunna bedöma på nytt. När vi rullar förbi någon kommer minnen ofta tillbaka. Härligt att se tornen på avstånd och veta hur långa vägsträckorna är.
   Kram

   Gilla

 1. Ja, då fick jag besöka en kyrka till! Malmkronorna är ståtliga och valvbågarna så vackra! La också märke till de gamla träbänkarna och dopfunten. Om jag såg rätt så var detta kyrka nummer 65? Imponerande! Ja, har ni någon favorit… kanske blir en tävling om det.
  Kram Nilla

  Gilla

  • Det har gått fort till 65 redovisade. Vi har redan besökt fler. Nu får vi ”vara rädda om” de sista så de inte tar helt slut. 🙂
   När det gäller mina tävlingar kan allt hända. Jag har kommit långt när det gäller både nästa års fototävling och novemberlekarna i år. Men nu håller vi hårt i de sista lediga gemensamma dagarna och hoppas solen blir mer pålitlig.
   Kram, Bobo

   Gilla

  • Där är vackert nere på Sudret. Där skulle jag kunna tänka mig en liten stuga. Sedan vill jag gärna ha ett dussin till på andra ställen. Först gäller det att TROL…la fram lite cash. Vi lyckades ha fem nollor, av sex rader, på vårt lotto i lördags. Måste varit nytt rekord för oss. Ingen annan hade alla, sju rätt.

   Gillad av 1 person

 2. En fin kyrka men lite klumpig. Dopfunten är vacker och kalkmålningen är fin. Lunds Domkyrka har jag varit i många gånger men minns inte hur den ser ut.
  Kramar från oss

  Gilla

 3. Intressant som alltid att få besöka dessa kyrkor. Fantastiskt att tornet bevarats och att det inte blivit brandhärjat. Grinande trollansikten kändes lite speciellt. Dopfunten är fin. Och tänk att målningen föreställande S:t Mikael som drakdödare är från 1400-talets mitt. Tanken svindlar …
  Sol just nu här men regnskurar kommer och går. Hoppas ni har uppehåll på ön!

  Kram och fin tisdag kväll!

  Gilla

  • Jag är mycket hellre för änglar. Undra om jag vågat döda en drake? Nä. Jag hade säkert gömt mig bland de snälla kyrkmössen.

   Jag har hunnit att göra morgoncyklingar i solsken, innan regnet kommit på besök. Vädret är instabilt. Men jag hoppas appen stämmer så vi kan få en sista heldag tillsammans i sommar. Usch! Nästa vecka får jag leva som en gräsänkling igen. Sommarloven brukar ha snabba ben. Men efter ett par dagar brukar jag komma in i vardagen igen. Mina hemliga projekt får mig att glömma tid och rum.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s