Hemse runt; del 2-2

I kategorin ”88 minuter” cyklar vi omkring i en av Gotlands tätorter och ser oss omkring. Givetvis är kameran med på utflykten, men vad vi ska fota har vi ingen aning om förrän vi ser det.
Hoppa upp på pakethållaren och följ med på vår tur.
😉

De fyra bokstäverna c.h.a.b känner jag igen. Centrum för Historisk Arkeologi & Byggnadsvård. Åren går. Redan 1997 grundade Peter d´Agnan en ideell verksamhet som sedan växt rejält.

Vi cyklade förbi Hemse Vandrarhem och tänkte på att det var väldigt många år sedan vi själva bodde på ett vandrarhem.

Gammalt kommunhus? Verksamheten verkade inte finnas kvar i det fina huset.

Charmen med att ta sig fram på två hjul befästes, när vi nyfiket lämnade Storgatan och styrde in på Ängsgatan. Snabbt kom vi in i olika bostadsområden, som vi aldrig skulle stött på om vi parkerat bilen vid ”Stora affären” och lekt turister. Vi blev riktigt positivt inställda till Hemse och lekte med tanken, om vi bott där permanent. Vägde för och nackdelar mot varandra. En privat allvarslek, som vi lekt många gånger i vårt gemensamma liv. Har du bloggbesökare också ägnat dig åt aktiviteten någon gång?

Antagligen föreslog jag att vi kunde bo i den söta röda kvarnen. 😉

Oväntat dök det upp ett fint änge. Där stoppade vi ”tiden” och tog kort till ett kommande blogginlägg. Vi utnyttjade sista minuterna till att njuta av blommor i trädgårdarna, som vi cyklade förbi. In i det sista undvek vi Storgatans trafik. För Hemse är en metropol på sommaren. Från Storgatan nås attraktiva resmål åt alla fyra väderstrecken. Samtidigt tror jag flera affärer har en trogen kundkrets, från flera socknar omkring, som kontinuerligt återkommer under åren.

Vi stannade också ”klockan”, när vi nådde den gamla intressanta och fina kyrkan från 1100-talet, som kommer att få nummer 75 när vi ”redovisar” den nästa år på gotlanduppochner. För i den kategorin har vi nått Näs kyrka, som har 64 framför sitt namn. Ordning och reda. 🙂

I den snabbt rusande teknikvärld som vi lever i, tycker jag en skrynklig urklippt papperskarta är guld värd. ❤

10 tankar på “Hemse runt; del 2-2

 1. Jo visst har jag stått på nån klippa, vid ett slott eller koja och tänkt att jisses vad fint det vore att bo här, gärna i en väderkvarn!

  Gilla

  • När jag tänker vidare inser jag att jag ”lekt” den leken redan som liten grabb. Eftersom jag i många år åkte gratis tåg och loken körde betydligt långsammare förr hade jag tusentals timmar lediga för fria tankar. 😀 Ibland hann jag skriva inre berättelser när det var något strul på linjen och vi blev stående en längre tid. Oftast för att vänta in ett försenat tåg. Svårt att mötas på enspåriga sträckor. 😉 Hjälpte inte ens med ”tåghorn”. (fantasimotsvarighet till skohorn.)

   Gilla

 2. Vandrarhem var det länge sedan jag bodde på. Dock lär det ha hänt en del på den fronten så numera påminner många mer om hotell än gigantiska sovsalar som det var förr. En mölla är aldrig fel 😀

  Kram

  Gilla

  • Jag har kvar något minne från när de enbart skilde på könen och inte lät familjer bo ihop. Sedan vi fick barn har vi aldrig bott på VH. Vi har blivit för bekväma av oss.
   Det stämmer. En del kör med möjligheter att bo i hotell-delen eller tvärtom.
   Nej. Det är aldrig helt fel.
   Kram

   Gilla

  • Du hade uppskattat att cykla omkring här. Vi gillar skarpt när vi har med cyklarna därbak på bilen.
   Dessutom blir det oftare cykel än bil när ska förflytta oss från hemmet till ärenden i Visby. Om det inte är något stort vi ska köpa/hämta. Gotland är känt för att vara en cykelö. Men jag tror det var betydligt fler som cyklade här förr. Sedan tror jag trenden är på väg uppåt igen. Men jag skulle inte vilja cykla på de större vägarna. Där är man oskyddad. Bara under de snart tre år som vi bott här har de invigt några långa cykelleder. Testa du Gotland någon gång. Men om du ska vara aktiv på två hjul välj inte juni-augusti. För dem som älskar natur har ön mycket att visa upp även under många andra månader. Det har vi försökt visa upp här på bloggen.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s