Från ett lastbilsflak till det digitala rummet

För många som inte bor på Gotland förknippas den gröna parken Almedalen med Almedalsveckan, under en intensiv julivecka.

Mycket har hänt under de drygt femtio åren. Egentligen var startskottet ett improviserat möte mellan utbildningsministern Olof Palme och tilltänka partiledarkandidaten Krister Wickström.

Platsen var vid Kruttornet, vars torn kan anas bakom en trädkrona. Den fysiska mötesplatsen var på ett lastbilsflak, tidpunkten 25 juli 1968. Undra hur många som var där och lyssnade?

Det dröjde till 1991 innan samtliga riksdagspartiledare var på plats. Under flera år har partierna under veckan haft en egen dag. Men för andra året i rad blir det med start på söndag en digital mötesplats med två partiledartal per dag. Vänsterpartiet och Kristdemokraterna inleder 4 juli och inte helt oväntat för mig avslutar Socialdemokraterna och deras goda kompisar Moderaterna 7 juli. 😉

Personligen föredrar jag att det är tomt på bänkarna, så jag kan få ha mina egna tankar runt namnen. De flesta känner jag igen, vissa namn har jag helt glömt bort. Kanske inte ens hört talas om.

Sedan flera år tillbaka har veckan växt rejält och kallas numera för ”Världens största demokratiska mötesplats”. Bästa kryddan tycker jag är intressanta seminarium. Förhoppningen är att upplägget 2022 blir som vanligt igen.

För lyssnarna på bänkarna finns många möjligheter att då och då vila öronen. Svepa blicken förbi den tilltagande omgivningen. Själv behövde mina ögon inte byta position under sega föreläsningar, under alla mina utbildningar. Jag var en mästare på att njuta av inre filmer. Självklart fanns det tvärtomtillfällen. Där jag sög in varje stavelse hos talaren. Var insatsen en väntande tenta lyssnade jag ”nästan” alltid. 😉

När jag såg fågelholken från min bänkposition dök flera komiska, ironiska scener upp på min näthinna. Ingen av dem kommer i bloggtryck.
Jag svarar eventuella bloggkommentarer med en symbol. (ingen partisymbol) 🙂
I nästa inlägg ska du få se ett vackert fiskeläge, som ligger på norra Gotland. ❤6 tankar på “Från ett lastbilsflak till det digitala rummet

  1. Jag föredrar alltid när det är folktomt, jag gillar inte folksamlingar. Det är stök och bök och man ser omgivningen bättre om det är folktomt. Jag gillar att titta på detaljer, inte bakhuvuden och ryggar

    Gillad av 1 person

  2. Folktomt är grejen även för mig! Jag tycker sämre och sämre om folk… men eremit vill jag inte bli.
    Kul att se Almedalen utan politiskt dravel. Tack för att du inte svarar med partisymbol🙃

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s