En plats att njuta av…

Botaniska trädgården i Visby, även kallad ”Botan” är utnämnd, av oss, till en av Visbys vackraste och trevligaste platser. Återigen kommer vi att besöka ”Botan” en gång i månaden – den här gången med ett macro.

När jag går in genom grinden till Botan fylls hela min kropp av ett inre lugn. Det är så fridfullt och stilla, samtidigt som det råder en febril aktivitet i varenda hörn. Önskar att jag kunnat förmedla det surrande ljudet från alla insekter, kombinerat med koltrastarnas skönsjungande stämmor… men ni får nöja er med bilder utan ljud.

Blev positivt överraskad när jag såg att jag lyckats få ett och annat bi att fastna på bild, för det var sannerligen inte lätt att ta några kort där de fanns med. Inte sitter de kvar och väntar på mitt klick inte. Lika fort som de landat flyger de vidare till nästa blomma, och till nästa…

Humlorna då? Är de mer välvilliga till att agera fotomodeller? Nej, de tycks om möjligt ha ännu mer bråttom. Dessutom kryper de in så långt i blommorna när de väl landat att jag bara såg en vinge eller ett par ben när jag försökte fotografera.

Det var full aktivitet även bland de tvåbenta som arbetar med att hålla Botan i bästa skick. (Tack till er! Ni lyckas verkligen!) Här var det nyvattnat och några vattendroppar hängde beslutsamt kvar för en kort stund.

Det var helt enkelt omöjligt att ignorera rosorna. Dessa fantastiska blommor som håller på att slå ut i full blom över hela Visby.

Men rosorna har konkurrens av många andra skönheter. Var och en med sin speciella färg eller form.

Ibland behövs det inte så många ord.

Nostalgi! Min mormor var noga med att vi skulle sätta blommor från trädgården, på morfars grav, till varje helg. När liljor av denna sort blommade som bäst hamnade alltid en stor bukett på kyrkogården. Inomhus var de inte lika populära eftersom frömjölet kunde ge fläckar på duken.

JAAA! Tulpanträdet blommade. Men, NEEEJ! alla blommor satt högt upp i trädet och trots maximal höjd på stativet var jag inte ens i närheten. Jag, som alltid brukar hålla mig till reglerna, fick nästan lust att ge mig upp och klättra men insåg att det nog inte skulle bli populärt. Får hoppas på att trädet blommar nästa år igen och att åtminstone en blomma kan tänka sig att sitta på en gren lite längre ner då. (Googla på Tulpanträd så får du en bättre bild på de fantastiska blommorna.)

Jag har skrivit det förr, men det tål att upprepas. Botaniska trädgården är min favoritplats på Gotland. Det är verkligen en plats att njuta av…

Text och bild: Solveig Lidén

19 tankar på “En plats att njuta av…

  • Tack! Ja det är en plats att återvända till, gång på gång, utan att tröttna. Extra retligt att jag nu sett flera bilder på Facebook. Det finns tydligen ett träd till som jag missade… Kram tillbaka!

   Gilla

  • Tack! Tiden går fort. Midsommar har passerat sedan du skrev, och inte vill vi tänka på att det betyder att dagarna numera blir kortare igen… Nej, vi njuter av att det är många sommardagar kvar. Kram tillbaka!

   Gilla

 1. En favoritplats är bra att ha. Det är alltid roligt att se dina bilder därifrån. De där insekterna vill inte alltid vara samarbetsvilliga vid fotograferingen. Annat är det när man vill slippa dem, då är de plötsligt huvudpersonerna…
  Trevlig midsommar!

  Gillad av 1 person

  • Håller med dig helt. Insekter kan vara hur närgångna som helst när man vill sitta ifred, speciellt om det är fika på bordet. Fast det gäller kanske mest getingar. Bin verkar något mer fokuserade på sin uppgift. Trevlig fortsättning på sommaren!

   Gillad av 1 person

 2. Ja, lyder og duft skulle en kunne formidle via bloggen 🙂
  Så vakre blomster du viser. Botaniske hager og hager ellers også gir en indre ro. Tulipantreet hadde fantastiske blomster! Jeg har kjøpt meg et tulipantre nå i sommer, og er spent på om det vil trives her.
  Klem fra Marit

  Gillad av 1 person

  • Lycka till med Tulpanträdet. Hoppas verkligen att det trivs hos dig! Jag gissar att du får vänta några år innan det blommar. Fantastiskt fina och originella blommor har det – så de är värda att vänta på! Kram tillbaka

   Gilla

 3. Alldeles, alldeles ljuvliga bilder Solveig! Och ljudet du beskriver, det har jag i min trädgård. Koltrastarna som ”pratar” ihop med humlornas surrande i honungsrosen. Ett av de bästa ljuden som finns den här tiden.
  Så vackert du fångat rosornas vackra ”snurr” i mitten av blomman. Och martornens (tror jag det är) ljuvliga blå nyanser. Blå är min favoritfärg och din andra martornsbild blev en favorit med de mjuka, diffusa blombladen, likt mjuka penseldrag.
  Orange liljor fanns hemma i min barndomsträdgård så det väckte minnen. Och trots att blommorna satt högt upp i tulpanträdet så fick du en jättefin bild där midsommarljuset flödet.
  Tack för att vi fick följa med när du botaniserade i Botaniska!

  Kram och en riktigt fin midsommar till er ❤

  Gillad av 1 person

  • Tack för dina fina ord om mina bilder! Så lycklig du är som har en trädgård där du kan njuta av surr och fågelsång. Det är ju så härligt att få se resultatet av sitt arbete när det växer och frodas. Min mamma hade ett stort intresse för att odla så en hel del av de blommor som jag fotar väcker nostalgiska minnen. Kanske är det så att orange liljor är en tålig sort som fanns i många trädgårdar förr? Jag vet att vi hade på flera ställen och att de bara växte där utav sig själva, utan att någon vare sig gödslade eller pysslade med dem. Tänker att de var sådana sorter som passade bra i en trädgård där husets folk hade fullt upp av arbete på gården och inte hann med så mycket trädgårdsarbete… fast det är bara som jag tror. Kanske helt fel? Kram tillbaka till dig!

   Gilla

 4. Jag gillar också ”snurren” på rosorna, ser goda ut om du förstår hur jag menar 😂

  Trevlig midsommarafton! Kanske kan du smita in i Botan en stund!

  Gillad av 1 person

  • Som marsipanrosor 🙂 Jag tänker mer på de där kolaremmarna som man köpte som barn där det fanns en godiskula när man snurrat färdigt. Konstigt att det alltid var den jag längtade efter, för egentligen smakade den bara socker… Det blev inte något midsommarbesök, men det är snart dags för vårt julibesök. Önskar dig en skön fortsättning på sommaren!

   Gilla

 5. Nu kan jag tänka mig att det är som vackrast i Botaniska Trädgården. Dina tjusiga bilder visar också på det.
  Jag var där då det var april månad, stor skillnad, så tack för dessa bilder.
  Kram till dig Solveig och hoppas att ni har en finfin Midsommarhelg.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Nu är det rosornas tid och kanske en och annan dahlia också börjat blomma. Det har gått ett par veckor sedan vi var där, men snart är det dags för ett julibesök. Kram tillbaka till dig!

   Gilla

  • Ja vi är jätteglada för denna fantastiska ”trädgård” som finns där till allmänt beskådande. Det surrar och kvittrar och doftar. Helt underbart! Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s