Först till kvarn

I mitten står det som finns kvar av en av Visbys kända gamla kvarnar. På Gotland har det funnits kvarnar i många hundra år. Den första som nämndes var år 1499.
När Bingers kvarn uppfördes på artonhundratalet var den en modernitet. Den var större än de tidigare kvarnarna på ön, hade ett tvärställt vindhjul för automatisk inställning av vindriktning. Det måste ha varit lyxigt att den hade reglerbara träribbor som kunde reglera vindfånget, med den stora fördelen att de slapp stanna kvarnen.

Vi har här på bloggen tidigare skrivit om kvarnen Högan, som byggdes om till ett diskotek, som lucianatten 1976 brann ner helt. Även Bingers kvarn var på 1900-talet ett diskotek.

Bingers kvarn var länge en av Visbys kända silhuetter. Den var Gotlands största och bäst bevarade kvarnbyggnad ända in på 1980-talet. Sista åren var den enbart förråd och magasin.

Första gången som Bingers kvarn brann ner till grunden var 1896. Inget gick då att göra för att förhindra det. Brandkåren kunde bara bevaka grannhusen. Men det gick att utläsa i den mikrofilmade tidningen att de hann sätta de små i säkerhet och fick ut en del husgeråd och möbler.
En kall januarisöndag 1983 blev det en sorglig repris i den uppbyggda kvarnen, när det uppstod en explosionsartad brand. Brandkåren var på plats, bara ett par minuter senare. Brandmännen försökte rädda tornet. Men när rökgaser som var instängda i tornet blandades med syre uppstod rökgasexplosioner. På ett par timmar rasade allt och dagen efter branden återstod endast murar och skorstensstockar. Hoppas alla tvåfotade har rent mjöl i fickorna. 😉
Under de närmaste åren fanns bara en ruin kvar. Det fanns flera höga och låga planer. Allt från att riva ruinen till att göra hotell av huset. Det sistnämnda fick strykas på grund av buller från flygplatsen.
Som du förstått byggdes huset upp igen. Dock lite mer vingklippt. Men fortfarande går det att göra klipp. Jag har köpt fina gympaskor, jacka och annat på Intersport till bra priser. Därför bloggrubriken med dubbelsyftning. Hängde du läsare med? Eller tycker du jag maler för mycket? 😉

16 tankar på “Först till kvarn

 1. Brandmännen hade verkligen råg i ryggen och fint att kvar(n)varande ruin byggdes upp igen. Jag har nu gjort som jag brukar och mjöl-kat google på information.
  Puh, det där var jobbigt! 😊

  Gillad av 1 person

  • Ett spännande och viktigt jobb som många små grabbar drömt om genom åren. Dock aldrig jag. Däremot har jag en på nära håll som siktar åt det yrket. Undra hur många kvinnor som jobbar inom yrket. Jag tror inte det gått i samma takt som när det gäller poliser.
   Fem poäng för rygg i ryggen. 🙂 Tänk om du blir anmäld av google för tjuvmjölkning som kvinnorna kunde bli förr. Otäckt öde för dem.

   På min mätare står det 20,8 grader utomhus. Men då ligger solen på.

   Gilla

   • Jag är i Karlstad och jobbar idag och man skulle kunna tro att man får se sola men inte då! Det är dock varmt så det ligger åska i luften. Insvept i en blöt filt känns det som. Tack för poängen, kan jag lägga till dom på tävlingen om dörrarna!? 😜

    Gilla

   • Jag tror det är en skröna. När jag var i Karlstad fick vi rusa omkring och leta efter paraply och regnkläder. Det är mitt barndomsminne. Sedan var jag säkert lite sur för att jag inte fick träffa Ulf Sterner på macken.

    Jag frågade men han skakade på huvudet. Sedan mumlade han något om hundratusen i… 😉

    Gilla

 2. Fint att huset återuppbyggdes men denna logga borde har fått vara betydligt mer diskret.
  Tack för spännande läsning med fina bilder till.

  Gilla

  • Jag får inte riktigt kvarnkänslan men tyckte historien var intressant.
   Loggan behövs där. Annars skulle inte turister hitta dit. De på öjn vet säkert om affären efter alla år. Det finns bara en väg in och den ligger utanför den större vägen. Sportaffären nås från baksidan, där det finns en stor parkering. Jag har inte varit i affären sedan C bröt ut. Men jag har förr mig att jag såg en spännande spiraltrappa på andra våningen. Som antagligen var privat.
   Det är alltid kul att hitta nya saker på oväntade ställen (Vi har aldrig parkerat på framsidan tidigare). När S var inne och köpte skor fotade jag utanför. Sedan gick jag iväg och hittade en fjärilspark. Tur jag hann tillbaka innan S kom till en låst bil. Jag fick stopp på benen och gick tillbaka till bilen. Sedan tog jag med henne på en runda med flera stationer med faktatavlor. Men fjärilarna var inte där – ännu. Dit kan vi cykla en tidig morgon.
   Kram

   Gilla

 3. Hade inte en aning om att stället hade varit kvarn tidigare – så TACK för informationen! 🙂
  Man har ju varit där ett antal gånger under åren, men kommer faktiskt inte ihåg v ad vi köpte. Tror dock att det var nåt till Rolle för jag vet att jag fick gå runt och rasta både Penny och Santos medan han var där inne. 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Nej. Det är inte lätt att se. Jag tror det var när jag skulle skriva om kvarnarna på hällarna som jag fick informationen om denna blogg.
   Vi har varit där rätt många gånger. När tjejerna är på besök är några av tillfällena.
   Där finns ett spännande ställe till höger som jag stötte på när jag väntade på S. Fjärilsstigen. När det blir varmare ska vi cykla dit och se om det går att se & fota fjärilar vid de olika stationerna.
   Kram

   Gilla

 4. Ser inte ut som en kvarn men väldigt fin byggnad. Men bort med loggan tycker jag.
  Kvarnstenen är vacker,-)
  Jag läser och svarar nu förstår jag varför huset ser vingklippt ut, fantastiskt att bygga upp det igen !
  Synd att det inte gick på grund av buller från flygplan, skulle blivit ett snyggt hotell ,-))
  Men nu fick ju du chansen att handla där itsället ,-)) Bra!
  .-)))Du maler på alldeles utmärkt! ,-)))
  Ha det jättefint
  KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Den är en aning vinglös och vilse. Mer som ett minne från de som var med förr.
   Hm. Turister skulle inte hitta till affären som är på baksidan. Där finns en stor parkering. Endast en väg dit. Från den större vägen en bit bort. De som bott på öjn länge känner såklart till den ”braiga” sportaffären.
   Ett hotell där hade jag köpt. Lagom avstånd från flygplatsen.
   Jag har hållit mig från affärer väldigt länge. Jag var bara ”kameraman” och ”upptäcktsman” Häftigt att hitta en fjärilspark. Visserligen utan fjärilar – än så länge. 😉
   Tack ska du ha.
   Kram

   Gilla

 5. Intressant som alltid. Tänk så blå himlen blir mot en kritvit byggnad. Sorgligt med bränderna. Vilken enorm skylt dom smällt upp … det där företaget som jag väl handlat grejor hos ibland, fast inte på Gotland. Kvarnstenen är fin … men jag tycker dom borde plantera något annat än maskrosor i den 🙂
  Kram Anita

  Gilla

  • Kul att någon la märkte till det. 🙂 För det var det första som slog mig när jag gick ur bilen. Kalkade vita hus gör sig väldigt bra med en mörk naturlig blå fasad däruppe. ❤
   Tankarna går alltid sina egna vägar när det gäller den typen av bränder. Tur de fick ut de små barnen vid första.
   Skylten måste vara där så turister hittar till affären som finns på baksidan.
   Ha ha! Man kan verkligen undra hur de tänkte. Eller var inte alla "lammen" hemma på det sammanträdet? 😉 Självklart borde där finnas vackra blå blommor.
   Kram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s