Kärlek vid första ögonkastet – Gotlandssippa

Under vår tid i Skåne beundrade vi backsippor både i Grevie Backar och vid Dag Hammarskjölds Backåkra. När vi kom till Gotland fick vi veta att här finns en underart till backsippan, nämligen Gotlandssippan, och att den är unik eftersom den endast finns i tre Gotländska socknar; Ardre, Kräklingbo och Östergarn på östra centrala Gotland. Idag lärde vi oss en sak till – att den är en av få endemiska arter i Sverige, vilket betyder att den faktiskt bara finns inom ett visst geografiskt område. Ett inlägg på Instagram igår, Tack Agneta, gav oss idén till dagens utflykt till Russvätar naturreservat.

Vi parkerade bilen och promenerade iväg på en liten smal skogsväg. När vi gått en bit dök det plötsligt upp en bil. Just då var vi lite osäkra på om vi verkligen kommit rätt så vi passade på att fråga. Mannen i bilen lugnade oss och förklarade att vi hade bara en liten bit kvar fram till en stätta.

Så vi gick en bit till… och sen var det inte längre svårt att hitta. Snarare svårt att välja vilka blommor som skulle få vara med på bild. Det blev kärlek vid första ögonkastet mellan mitt macro och Gotlandssipporna.

Vad är det då som skiljer den från Backsippan? Den lär ha bredare bladflikar och stjälkblad. Vacker är den i alla fall. En fantastisk liten skönhet att titta närmare på.

Den tycks inte ha så stora krav på jordmån eftersom den kan växa på torr, mager sand eller grusjord. Däremot kräver den ljus. Kanske därför det fanns ett flertal Gotlandssippor på båda sidor av, och även mitt på, den lilla skogsvägen.

Den här helgen känns det som att den var i sitt esse. Men tydligen kan den blomma både i april och i maj. Det var första gången vi sågs i verkliga livet, men jag garanterar att det inte var den sista. Gotland bjuder på många fantastiska naturupplevelser. Att få se Gotlandssippor är en av dem.

Text och foto: Solveig Lidén

25 tankar på “Kärlek vid första ögonkastet – Gotlandssippa

  • Gotlandssippa ❤ Känner mig riktigt stolt över att ha förmånen att få åka och titta på den när jag vet att den inte finns på fler platser i världen. Färgen är underbar!
   Kram tillbaka

   Gillad av 2 personer

  • Visst är det häftigt att man alltid kan lära sig nya saker, och att det finns ännu mer att lära… Vilken tur att jag fick se ett Instagram-inlägg för annars hade vi missat denna upplevelse.

   Gilla

  • Nej jag tror inte heller att jag kan se skillnad på dem. Tror att man behöver ha ett exemplar av vardera och lägga dem bredvid varandra för att verkligen kunna se skillnaden. Och de är förstås lika fina alla tre. Men det är bara Gotlandssippan som BARA finns här, så den känner sig nog lite extra mallig, tänker jag 🙂

   Gillad av 1 person

  • Visst är den! Det var verkligen svårt att bestämma vilka som skulle få vara med på bild, fast det var ju ett trevligt dilemma förstås. Var rädd om dig, du också!
   Kram tillbaka!

   Gilla

 1. Oj, vilken otroligt vacker sippa. Jag skulle trott att det var den vanliga backsippan och det var verkligen roligt att få stifta bekantskap med den. Och så spännande att den bara finns i tre Gotländska socknar. Du och gotlandssipporna fick verkligen en trevlig stund tillsammans. Förstår att du känner dig jättenöjd med bilderna för dom är verkligen vackra. Och vilka fina bakgrundsfärger. Mjuka och sköna. Tack för en härlig bildserie över denna gotländska skönhet!

  Kram och fin söndag till er!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Det är första gången jag inte slänger nio bilder av tio… Här skulle du ha varit med ditt macro. Det fanns så många olika Gotlandssippor att fota. Hur många varianter som helst; knoppar, nyss utslagna, vackert blommande, nästan överblommade…
   Nästa ”unika” art vi ska leta upp heter Bergskrabba. Men den finns även på Öland så den är Gotland inte ensamma om. Den blommar inte förrän i juni så innan dess har Bosse en lång lista med orkidéer som han tycker att vi ska hitta i år. Krutbrännare exempelvis, Bara namnet i sig låter originellt.
   Önskar dig en skön fortsättning på söndagen! Kram tillbaka!

   Gilla

  • Ja både färg och form hade det där lilla extra. Tycker det är häftigt med alla små strån som gör att de ser helt ludna ut.

   Gilla

  • Tack! Det är alltid kul att upptäcka nya saker. Speciellt när det är något som är unikt. Häftigt med växter som bara finns på enstaka platser i världen.

   Gilla

  • Ja och ändå är det svårt att fånga dem på bild så att det verkligen framgår hur vackra de är. Kram tillbaka!

   Gilla

 2. Pingback: Russvätar | gotlanduppochner

  • Tack! Vi var glada att vi kom iväg och fick se dem när de blommade som finast. Färgen är verkligen speciell och de ludna bladen likaså.

   Gilla

 3. Tänker på Brösarpsbackar, där Backsippan blommar och de fina vipporna som står kvar när blomman blommat över. Tycker era bilder är fantastiska och så intensivt blå blomman är som ni lyckats fota. Det är en härlig tid vi har nu.

  Gillad av 2 personer

  • Ja, Brösarps backar är också en underbar plats på jorden. Vi har varit där flera gånger, men aldrig när Backsipporna blommat. Dem har vi däremot beundrat på andra ställen. Färgen på Gotlandssippan och de ludna bladen är speciella. Det är härligt när macro-objektivet fångar in precis de detaljer som jag vill (det händer inte så ofta…) Jag älskar också våren!

   Gillad av 1 person

  • Det gjorde inte jag heller 🙂 förrän jag läste på. Blev så glad för tipset som fick oss att åka iväg och upptäcka dessa små skönheter. En plats att återvända till!

   Gilla

  • Tack! Den här gången samarbetade vi, macrot och jag. Problemet är bara att jag inte vet vad jag gjorde som var helt nytt… så det är inte säkert att det bli bra nästa gång. ”Plötsligt händer det”… som det brukar stå i reklamen. Kram tillbaka från ett regnigt och blåsigt Visby. Det ska bli 17 grader i veckan som kommer, men idag är det bara 9.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s