Naturen i färg; Hur beskriver man grönt?

Naturen i färg är bloggkategorin då vi under två månaders tid ser oss omkring utomhus och, med kamerans hjälp, fångar in allt som har en viss färg.

Vän av ordning har kanske redan hunnit tänka: Men har hon inte redan haft ett grönt inlägg i kategorin ”Naturen i färg”? Jodå, det är alldeles rätt. Grönt var en av förra årets färger.
Då höll jag mig till grundfärger. I år är det nyanser och blandningar som gäller, som exempelvis limegrön. En läcker variant av grönt i kombination med gult.

Våren som vi njöt av några dagar här i Visby kom plötsligt av sig. Och naturen fann sig i detta och bromsade. Därför har jag botaniserat i min mapp från förra året också och plockat fram bilder som inte fick vara med då. Den här bilden döper jag till ”Kramen”.

Rubriken har jag lånat från ett TV-program som jag råkade halka in i häromdagen. Kvinnan det handlade om ställde denna fråga. Hur beskriver man grönt? Och svarade sedan själv: Som ett skimmer, som en förundran… Det lät både poetiskt och vackert tyckte jag, och fick mig att minnas en sommardag för 34 år sedan. Jag hade precis kommit tillbaka från två varma veckor i Jordanien och Israel. Vi fick vänta i Hallsberg på ett tåg som skulle ta oss till hemorten. Klockan var nog ungefär fyra på morgonen och jag minns att det var kallt och regnigt. Men det vilade ett skimmer över hela Hallsberg – för det var så grönt! I nyss nämnda länder var det varmt, brännande varmt och det var få platser vi besökt där det fanns någon som helst grönska. Den morgonen fick mig att inse att jag är glad över att jag är född i Sverige och att jag inte önskar mig någon annanstans…

I gräsmattan utanför huset där vi numera bor finns det sådana här små skönheter. Man måste krypa nära för att se dem.

I Botaniska trädgården, växer många andra skönheter. Var och en originell och vacker på sitt sätt.

Macroobjektivet och jag har inte riktigt funnit varandra än… men vi jobbar på det. Det jag gillar bäst är de mjuka bakgrundsfärger som det skapar utifrån detaljer i bakgrunden, blåsippor exempelvis.

Vi bor på en ö, med hav runtom! Varje gång jag skriver det blir jag lite förundrad över att det faktiskt är sant.

Hur beskriver man grönt? Ja närmare skimmer än så här, kan man nog inte komma. Nyutslagna boklöv med solglitter i de tunna löven. Då blir jag förundrad över naturens skönhet och tacksam för att jag fritt kan njuta av den.

Text och foto: Solveig Lidén

25 tankar på “Naturen i färg; Hur beskriver man grönt?

  • Igår var första gången som jag tankade ur bilderna och upptäckte att riktigt många blivit bra. Det brukar vara precis tvärtom… Det är så mycket lättare att ta bilder med vår andra kamera, men ”macrot” är mycket mer spännande. Och precis som med allt annat så krävs det förstås en massa träning, och träning, och… Vi får kämpa vidare, både du och jag.

   Gillad av 1 person

 1. Så vackert och så vackra foton du har tagit. Ingen nämnd och ingen glömd.
  Jag känner igen den känslan som du beskrev. Det var likadant för mig då jag kom ifrån Brasilien, en gång och landade i Sverige. I bilen från Arlanda blev jag helt tagen av det friska och fräscha landskapet, med alla vackra och klara färger.
  Trevlig helg önskar jag dig och Bosse.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Ja det är nyttigt att se skillnaden. Sommaren 2018 blev ”i mesta laget”.
   Vi satt och packade ner våra saker i en värme som var helt outhärdlig. Och inte var det bättre när vi sedan skulle packa upp det här i Visby… Trodde nästan att vi skulle smälta bort. Få se vad denna sommaren ska bjuda på för väder. Önskar i alla fall att det ”otäcka viruset” äntligen ska ge upp. Var rädd om dig! Kram!

   Gilla

  • Hur långt har boksskogarna kommit i Skåne? När jag ser bilder på FB känns det som att våren kommit längre hos er. Men så ligger ju också Skåne en bit söderut jämfört med Gotland. Havet bidrar väl också till att kyla ner oss här på ön… Fast jag har hört att det finns en del som till och med badar i havet så här års 🙂 Hm…

   Gilla

   • Jag vet inte riktigt. Här i södra Småland inte långt alls. Längre i Skåne, men mest småbokarna som grönskat vad jag kan se. Ska till Hemstaden i eftermiddag igen, hoppas kunna rapportera efter det!
    Bada är skönt, hoppas jag snart kan göra det igen…

    Gillad av 1 person

 2. Minns att jag som tonåring önskade mig en limegrön dräkt. Hade sett en kvinna med en sådan på film som gick omkring i gräs som hade en helt annan nyans och det var så vackert. Jag längtar till grönt för här är det bara gammalt gräs och snö fortfarande men mina blommor i fönstren har börjat grönska i olika gröna färger. Saknar majbrasan och sällskapet där. Att sitta ensam en sista april brukar man ju inte göra. Fina foton du tagit och du som bor på en ö har ju ett särskilt skimmer i luften som bara finns på öar.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Limegrön är en speciell färg. Något att ta på sig om man vill synas. 🙂
   Det är mycket vi har att längta efter. Jag saknar möjligheten att träffa våra döttrar regelbundet, så som det var tänkt när vi flyttade hit. Kan vi hoppas på att vaccinet ger rätt effekt och att det kommer att bli bättre och bättre? En sak är säker. Det blir vår hos dig också, även om du får vänta lite längre ”där uppe i norr”. ”Den som väntar på något gott…”

   Gilla

 3. Grön är en av två favoritfärger, blå är den andra. Grönt skimmer är våren, en olivgrön ryggsäck och mina glad-skor.
  Det är hoppets färg, livet utomhus är på väg tillbaka.Bilden med gässen är min favorit.

  Grönt skimmer kan också vara när nåt legat för länge i skafferiet men det är en annan kategori 🙂

  Här i Närke ser det ut att bli en vacker dag. Det har dock varit frost och det blåser lite kallt kände hunden och jag alldeles nyss när vi gick en morgonrunda på tomten.

  Gillad av 1 person

  • ”Grönt skimmer på något som legat för länge…” 🙂 vågar jag inte fotografera med mitt macro. Då skulle vi förmodligen inte vilja äta något på länge… ”Grönt är skönt” i de flesta sammanhang. Det är verkligen både en hoppets färg och en färg som lugnar. Tröstar mig med att vi, trots Corona-läget, har en del att se fram emot nu när det äntligen blivit vår igen. För varje år som går blir jag allt mer trött på mörker och kyla. Hurra för vårsol, värme och grönska!

   Gilla

   • Ja fy, vi här i norden borde vara vana med kyla och mörker men det är alltid lika plågsamt efter alla år….

    Gillad av 1 person

 4. Åh, så underbara foton! Älskar de ljusa skira gröna nyanserna och det får gärna vara limegrönt! Kanske därför som jag älskar just den skira, ljusa, bokskogen!
  Jag önskar er en trevlig fortsättning på helgen!
  Kram Nilla

  Gillad av 1 person

  • Tack! Ja, en nyutslagen bokskog är en upplevelse med sin alldeles ”egna” gröna färg. Speciellt när solen lyser genom de tunna löven. Tur att vi hittade en sådan även här på Gotland. Önskar dig en fin fortsättning på söndagen. Kram tillbaka!

   Gilla

 5. Vilket vackert inlägg i bild och ord. Ja hur beskriver man grönt. Håller med om att ”som ett skimmer, som en förundran…” var en vacker beskrivning. För just nu skimrar verkligen naturen. Vibrerar. När solen letar sig ner i de nya löven och gör dom nästan genomskinliga men fortfarande grönskimrande … som jag då njuter. Imorse var en sådan njutbar morgon. Jag bara insöp den nya grönskan som slog emot mig.
  Visst är det väl en skön aha-upplevelse när man får se bakgrunderna i sina macrobilder. Det går verkligen att leka mycket just med bakgrunderna. Och jag tycker du och macrot finner varandra mer och mer. Och den nedersta bilden … så, så mycket vårkänsla i den! Naturens skönhet när den är som bäst!
  Hoppas ni får en fin inledning av maj på ön …

  Kram Anita

  Gillad av 1 person

  • Tack! Det känns som att jag numera fotograferar två gånger. Först på platsen när jag fångar in objektet och fokuserar. Sedan när bilderna tankats in i datorn och jag sitter där och ser resultatet. Ja! eller NEJ!!!!! Vissa bilder som jag trott att jag ”fått till” är bara att radera, medan andra helt plötsligt ser riktigt bra ut. Och visst är det så att bakgrunderna kan lyfta hela bilden eller sänka den helt.. Det är mycket att träna vidare på. Som exempelvis hur man talar om för en insekt att den måste sitta stilla så att jag kan få till skärpan. Igår ”jagade” jag ”Körkmack” (Riddarskinnbagge) på en kyrktrappa. De fanns i mängder men satt de stilla så länge att jag fick till några perfekta bilder… Nä!
   Kram tillbaka!

   Gilla

 6. Ingen färg är en enda färg numera utan det finns oändligt många nyanser vilket dina vackra bilder visar. Vilken fin förklaring av färgen grön och jag kan förstå känslan även om det regnade i Hallsberg!

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Det är härligt med nyanser! Jag blir alltid lika fascinerad när träden slår ut. Det känns som att varje art har sin egen gröna nyans.
   Kram tillbaka!

   Gilla

  • Det hör säkert ihop. Den som gillar naturen gillar också den gröna färgen i alla dess nyanser. Fast, om jag ska vara ärlig, så finns det en del riktigt ”skrikiga” gröna färger som jag aldrig skulle komma på tanken att köpa ett plagg i… Jag är mest förtjust i dem som går åt det lite milda, lugna hållet. En skön fortsättning på söndagen önskar jag dig!

   Gilla

 7. Så vackert med dessa olika nyanser av grönt. Och naturen bjuder ju på dem i generös variation. Ljuvliga bilder som jag njuter av att se. Just det du beskriver här, upplevelsen när du kom fick vänta i Hallsberg och så allt det gröna känner jag också väl igen. Denna vackra, skira svenska grönska.
  Tack för att du delar med dig.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Hade en förhoppning om att det skulle ha skett mer i naturen innan april var slut. Men så är det ibland. Kanske tur att vi människor inte kan styra och ställa med vädret. Det blir som det blir. I år när vi är lite extra trötta och uppgivna så behöver vi ”extra allt” i naturen. För att bli påminda om att det finns hopp, trots allt.
   En skön fortsättning på söndagen önskar jag dig!

   Gilla

  • Visst är det! Och en vilsam och lugn färg. Häftig att den dessutom går att blanda till av två andra grundfärger och att kombinationen blått och gult kan skapa så många olika nyanser beroende på mängden av vardera. En liten gnutta vitt också så blir det ännu fler möjligheter… Kram tillbaka!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s