Vintern, den sänker sin slöja och bäddar in husen

Det knarrade så mysigt under skorna. Vad uppfriskande det är att komma ut tidigt på morgonen. Vi borde göra det varje… oftare. 🙂


Första gången som vi såg orörd snö på trappstegen till Gamla apoteket.

Sankt Lars ruin ska vi visa mer av en annan gång på bloggen.

Jag lämnade över kameran till Solveig och trollade fram de varma vantarna. I smyg funderade jag på var Anders Knutas kollega Karin Jacobsson har sin vindsvåning på Mellangatan. Insåg att det skulle vara dumt att fråga fotografen.

Gallret finns utanför Sankt Drottens ruin. Gränden dit heter Travegränd.

Tufft med speglingen av stupröret i fönstret.

Det är underbart att flanera omkring bland gränder och gator innanför muren. Alla årstider och tider på dygnet har sin charm. De orörda mornarna är trots allt våran favorittid. ❤

Den giftiga frukten på Gotlands landskapsblomma murgröna. Är bara båda händerna på ryggen och munnen helt stängd är den riktigt tjusig och totalt ofarlig. 😉

Koltrasten sprätte i snön. Lekte eller letade mat?

Mitt förslag om att montera ner ställningen och snabbt bygga ihop den igen, höll jag också för mig själv. Vi har redan flera fina bilder på den mest fotograferade gränden i Visby – Fiskargränd.

Vi gick ut genom Fiskarporten och möttes åter av den bitande vinden, som för mig resulterade i ett par nya supersköna och varma överdragsbyxor – några timmar senare.

Strandpromenaden är populär. Vi ser ofta hundar som snällt tar ut sina mattar och hussar på luftning denna kuststräcka. Sämre kan man ha det.

Andra inlägget i kategorin MORGONPROMENAD I VISBY. Solveig kom nyss på att vi skulle fortsätta trenden. Den med att välja en rubrik med en strof eller en låttitel. Återigen blev det ett bidrag från melodifestivalen/Mello.
Förra var lätt för oss lite äldre. Gruppen klarar du kanske inte namnet på, utan att googla.

36 tankar på “Vintern, den sänker sin slöja och bäddar in husen

 1. Den vilda med One more time. Har jag sjungit i kör! Rolig idé och härlig melodi!

  Så fina gator, vilken fin entré till gamla apoteket! Är det nån som bor där nu eller är det nån annan verksamhet?

  Klart ni måste leta reda på Karin Jakobsson! Hälsa från mig, en trogen läsare som alltid har fel… Alltså när jag gissar mördare.

  Gillad av 1 person

  • Jag minns att jag höll på den låten. Kommer inte ihåg en enda av deras konkurrenter. Åren börjar bli många nu. Vill gärna kunna utan att googla. Precis som när jag löser korsord. Men har jag 1-2 ord kvar tar jag hjälp på något vis. Eftersom jag skickar in varje vecka. Vinner 2-3 gånger om året. Oftast ”tätt på varandra”. När jag vunnit på mitt namn byter jag ut mot Solveig tills hon vinner. 🙂

   Det är det. Kvadratmeterpriset är högre än höjden på byggnaden. Jag har skrivit ett inlägg om dess historia i inläggen från Strandgatan förra året.

   Jag lovar att hälsa till Karin från Blomsterbönan. Tydligen bytte hon husdjur efter ”första boken.” 😉 För mig handlar det olika stim. Ibland fixar jag namnet på mördaren några böcker i rad. Men det kan också vara åt andra hållet och då brukar författaren få en eloge av mig. Om namnet inte är helt orimligt. Vilket har hänt någon gång.

   Gilla

 2. Vilken härlig morgonpromenad och så vackra bilder från den. Jag går ju ut varje morgon och det är faktiskt väldigt njutbart! I alla fall så länge det inte ösregnar ska kanske tilläggas…

  Kram

  Gilla

  • Det var det och jag hade för lite kläder på mig. Ser fram emot att minska på allt som ska på innan jag går ut. Helst i rätt ordning. Lyckas nästan aldrig.
   Annars var det en härlig runda. Men jag kan tänka mig att köra en repris nästa år. Nu vill jag ha vår och slänga av kläderna. Ett efter ett. Behålla några på. För jag är varken Buddist eller Nudist.

   Gillad av 1 person

 3. Dessa fantastiska bilder med snö och byggnader! Hustak o gränder! Njutfaktor är infriad.
  Och så fick jag en aha upplevelse – och gör upp en plan att följa upp ett träd i Stadsparken här där Murgrönan slingrar sig och jag har sett knoppar en bit upp. Första mötet för min del nu vet jag lite mer. Vilken fin bild du visar av den!
  Dagens upptäcka!
  Tack Bosse ❤

  Gilla

 4. Här har du en som alltid är ute på morgonpromenader, tillsammans med ”Lucy in the Sky with Diamonds”. Det är den bästa promenadstunden på hela dygnet. Vackra bilder på ett vinter-Visby i arla morgonstund. Knarrandet kommer snart att övergå i plaskande för nu är det mildväder på gång. Det värsta är att det brukar inledas av en rejäl halkperiod när den tilltrampade snön på trottoarer och vägar fortfarande är kall och isig. Men det kan ju vara kul det också eller … hur var det nu? ”Bättre vara ute på hal is å ha de glatt …”
  Kul med låttitlar som rubrik. Gillas mycket 🙂
  Ha en fin dag! Här blir det skidskytte!

  Kram Anita

  Gilla

  • Vilket sammanträffande. Jag fanns på plats när din kommentar dök upp. Just då lyssnade jag på låt 2 eller 3 på en CD med Beatles. Genast sträckte jag mig då efter fodralet för att se efter. Njet. Den fanns inte med. Endast de 27 låtar som varit No.1 singles. Men den härliga klassikern ”Lucy in the sky with diamonds” finns på skivan jag håller i nu som jag spela snart. Flera låtar som inte nått plats 1 men som jag älskar. Sorgliga ”She´s leaving home”, ”With a little help from my friends” och låten som jag trodde låg väldigt långt fram i mitt egna liv. ”When i´m sixty-four”.

   Här har fortsatt att vara kallt, minus 5-6 grader på nätterna. Blasket kommer troligen till helgen.
   Hoppas du håller dig på fötterna och det inte händer fler gånger.
   Kram från ”SingelmixedstafettBosse”

   Gilla

 5. Det blir så ljust och fint av snö, vi har haft helt otrolig vintervecka i Göteborg med riktigt kalla nätter och soliga dagar, sonen har passat på att åka långfärdsskridskor på havet, yngste sonen is-klättrat med frun, pulka och skidor också för barnbarnen, helt fantastisk vecka i Göteborg!

  Gilla

  • Ljuset är verkligen en av fördelarna. Förstår att ni heller inte är bortskämda med den vädersituationen. Då gäller det att ta vara på det efter bästa förmåga. Att åka iväg på långfärd på skrillorna måste vara en underbar upplevelse och vistelse.
   Is-klättrat vet jag inte vad det är för något. Pulka funkar i alla åldrar.

   Gilla

 6. Det är nåt alldeles speciellt med att se dagen vakna … allt som händer, och inte händer, innan den har komma igång. Fin promenad att starta upp med. Det där knarret… och de små detaljerna…
  Ha en riktigt härlig vinterdag!
  Kram Mia

  Gilla

 7. Det ser så fina ut, dina och Solveigs bilder. Visby i vitt, det är inte ofta som jag har sett det.
  Vi gillar också bäst att vandra ut tidiga mornar, innan ”de andra” har kommit ut, eller vaknat. Allt är tyst och stilla och naturen är, så att säga orörd.
  Vi ser också ofta koltrasten då vi vandrar. Nästan inga andra fåglar, ja, kråkskator förstås. Koltrasten verkar denna årstid vara så orädd.
  Den letade nog mat. Kanske det spred sig lite matångor ifrån någon skorsten eller från något hus.
  Trevlig dag och var rädd om dig.
  Kram!

  Gilla

  • Tack ska du ha. Instämmer. Vi har sett snö här, men inte så mycket och framför allt inte så mycket som ligger kvar innanför muren. Nu har jag visserligen inte varit där sedan vi tog bilderna. Men fortfarande är det minus och kallt på nätterna.
   Vet att vi har samma smak för morgonpromenader. Hade ni bott här kunde vi tagit några ihop då och då.
   Koltrasten är fin.
   Var rädd om dig också.
   Kram

   Gilla

 8. Jag gillar också morgonpromenader i städer, innan allt och alla vaknat till och allt är orört.
  Här är det tyvärr så hela dagen i lockdown.
  Så vackert det är med Visby i vinterskrud.
  Tack för denna fina morgonpromenad!

  Gilla

  • Det har helt klart sin charm. Både i städer och ute i naturen. Där går att upptäcka djur som inte syns så ofta längre fram på dagen.
   Du som har så mycket spring i dina ben kan inte vandra omkring hur som helst längre. Hoppas det finns ett slut på eländet.
   Tack för att du följde med.

   Gilla

 9. Ja vinter blev det verkligen det ska dock bli lite mildare väder till helgen. Lite synd om det ska smälta bort för att troligtvis göra plats för ett ”bakslag” framöver. Fina bilder, jag gillar gränderna koltrasten var rolig också som sprätte i snön.

  Gilla

  • Jag hoppas kylan håller i sig till lördag så vi kan åka och titta & foto på ett speciellt ställe. Sedan är det försent.
   Det är de där bakslagen som jag upplevt alltför många gånger i livet. Blir så när man älskar att bo vid kusten.
   Tack ska du ha. Koltrastarna är häftiga och tuffa.

   Gilla

 10. Fint att vara med när staden innanför murarna vaknar. Fiskargränd brukar vanligtvis fotas med rosor som hänger över den trånga gatan, klättrar högt över taken. När snön kommer så blir ju alla ljud lite mer dämpade. Det blir också andra dofter men det har kanske med att göra att tidig morgon så har vi alla sinnen öppna.

  Gilla

 11. Vackra bilder trots att det är snö på dom! *fniss* Det bästa med den här årstiden är annars att det är nästan helt tomt på vägarna och inne i stan. Efter att ha flyttat hit så börjar jag nämligen bli lite ”folkskygg”.
  Nej, men skämt å sido så är det underbart att bo på ett ställe där man nästan blir chockad när man kommer till Visby och det är flera bilar framför en när man får stanna för ett rödljus. Ibland får man också se TV från Stockholm och blir nästan skrämd av hur stressigt och rörigt det verkar.
  På ”bara” 18 år har stan verkligen förvandlats och numera vill vi inte ens åka dit och hälsa på dom släktingar och vänner vi har. Men än så länge har dom varit villiga att komma hit så det har tidigare inte varit några problem. Alltså innan 2020!
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Du kan inte frysa av att se dem. 😉 Men jag tror heller inte du hade uppskattat att vara med. Nästa gång vill jag känna vårdofter när vi går där.
   Jag börjar också mer och mer uppträda som folkskygg när masken är på.
   Gotland tio av tio gånger jämfört med alla andra ställen. Så är det nu. Tills vi kommer på en ny galen idé. 🙂 Hoppas de fortsätter med att besöka er – varför inte. Förhoppningsvis går livet tillbaka till mer vanliga spår. Är inte säker på att det blir så i sommar. Hoppas du fått åtminstone spruta ett.
   Kram, Bosse

   Gilla

 12. Jag skrev ju om murgröna i min julkalender, men minns inte att jag hittade något om bären när jag googlade. Bättre att läsa din blogg i fortsättningen…boogla. Kram

  Gilla

  • Det gör det verkligen. I Visby tror jag nio minus är det kallaste. Sedan varierar det rejält med tempen som med vädret på olika ställen på ön. Idag skulle vi behövt dig med för att berätta vad det var för fåglar som vi såg.
   Imorgon ska det enligt min app bli + 6grader och sol. Då försvinner resten av snön för denna gång. Vi har gjort två tidiga morgonutflykter i helgen för att njuta av snö och is miljöer.
   Kram, Bosse

   Gilla

   • Skulle gärna ha gått promenad med er och identifierat fåglarna. Minus 9 grader – det var rejält kallt! Hoppas det blev mycket sol och 6 grader. Våren kommer snart till ön, det är jag ganska säker på. Solen har börjat vandra norrut. 🙂 Kram Anne

    Gilla

 13. Hej Bosse! Långt mellan gångerna men jag går in ibland trots att jag inte har någon blogg själv. Det lockar att läsa dina tankar och så dessa bilder från husfasader i smala gator & gränder. Det blir mycket ”Visbykänsla”. Intressant med denna gamla stads historia, ja tänk om gränderna plötsligt kunde tala och fylldes av folk från förr i tiden – väldigt långt tillbaka alltså. Du förmedlar kunskaper så man berikas och egna fantasibilder ploppar upp medan man läser. Jag gillar ju gamla fint lagda gatstenar, tegelhus med välvda fönster – som i kyrkor tex. – och att tiden verkar stå stilla där i de gamla gränderna. Skulle stoppat den om den gick 🙄 men det går ju inte. Så jag njuter av nuet och ibland vilar jag ögonen i dina och Solveigs fina foton. Så härligt med en tanke bakom. Det är verkligen roligt att du fortsätter skriva här i bloggen med aldrig sinande idé’er 🌷 och bjuder på dina egna funderingar. Gillar skarpt dina beskrivningar av era promenader i olika miljöer.
  Gissar att det känns fint att du & Solveig snart får mera tid tillsammans…under sportlovet… för du kan ju inte sitta och hänga över datorn för mycket. 🥴 Som jag tyvärr gör i denna pandemiisolering. Ähum 😏 Det krävs karaktär och ett lockande tv-program för att skippa leken med tangenterna. Eller ett lockande stickmysterie, som faktiskt kan vara lika bra som korsord enl. mig 👍 Undrar hur det skulle vara om du började sticka som omväxling till korsorden? Också en träning för fingrarna och bra att växla mellan sysselsättningarna.
  Nä, jag skämtar så klart. Tyvärr gick det åt h-sicke idag i stafetten för damlaget. Men nu kommer ju snart skidskyttarna, så soffan nöts ner ännu mer. Tack för din energi i bloggen -faktiskt beundransvärd 👏 och gissningstävlingen på dörrfärger som omväxling. Nu är skidskyttet igång så jag sluter med So long! Önskar dig ett bra sportlov tillsammans med Solveig!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s