Naturen i färg; grått, beige och greige

Naturen i färg är bloggkategorin då vi under två månaders tid ser oss omkring utomhus och, med kamerans hjälp, fångar in allt som har en viss färg.

Har man, som vi, förmånen att bo i den vackra staden Visby är det aldrig långt till havet.
Den här bilden tog vi för några veckor sedan när det fortfarande fanns en grön gräsmatta som lyste upp. Så är det inte längre.

Havet är fascinerande på många sätt. Ser på Facebook att det näst intill blivit mode med vinterbad. Fullständigt obegripligt, men så är jag också en riktigt badkruka.

Nog ser de frusna ut, både fiskmåsarna och gräsänderna. Säkert längtar de, precis som vi, efter sol och varma vårvindar…

Vi lämnar havet och tar en tur längs Själsöån. Lavar i olika grå nyanser finns det gott om längs ån. Visst ser de häftiga ut? Och fröställningar hör till mina favoriter!

”Naturliga konstverk”. Helt gratis att beundra och fotografera…

Så bra att det finns en blandning av de båda färgerna grått och beige som fått sitt eget namn, nämligen greige.

Gistgardi är den inhägnad med ställningar som används för att torka näten.

Så här har vi det numera. Snö, snö, snö… och kallt dessutom. Gotlandsbaggen ser, också ut att längta efter varmare dagar.

Vi avslutar på nästan samma plats som där vi började, Fiskarporten, nära Kruttornet.
Den grå muren känns som en värdig avslutning på vår rundtur bland grått, beige och greige.

Text och foto: Solveig Lidén

29 tankar på “Naturen i färg; grått, beige och greige

 1. Förstår dig vad gäller vinterbad…skulle inte ihäller kunna tänka mig att bada i iskallt vatten frivilligt. Föredrar varma bad inomhus när det är kallt ute. Vad fint Visby ser ut att vara…och nu går det mot ljusare tider och snart är våren här. Längtar!

  Må gott och njut av dagarna som passerar!
  Kram Christina

  Gillad av 1 person

  • Ja Visby är verkligen en vacker stad. Funderar på hur många timmar man skulle kunna strosa runt där och ständigt upptäcka något nytt, fint som man inte sett förut… många, tror jag. Det bästa med att längta efter våren nu är att det inte är så långt dit! Kram tillbaka!

   Gilla

 2. Väldigt vackra bilder! Och tänk att även en gråskala med dova färger kan vara så fint. Här i Stockholm är det väldigt populärt med vinterbad och jag ser nu dagligen de som doppar sig i en vak. Mest män faktiskt. Tror jag ska fråga någon nästa gång vad de tycker är behagligt med detta.
  Stort tack för bilder och turen.
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Hade inte tänkt mig att snön skulle lägga sitt vita täcke över oss så länge… vilket gjorde att det blev svårt att hitta nya bilder. Det här var de bilder jag hunnit med innan vintern kom. Jag brukar ha fler att välja på.
   Alla som jag pratat vinterbad med påstår att det är härligt… fast mig lurar de inte!
   Kram tillbaka!

   Gilla

 3. Jättefina bilder!
  Det konstiga är att det inte är kallt att bada. Jag har också trott det innan. Det är bara skönt! Tyvärr har det inte blivit på ett par månader och nu dröjer det väl…

  Gillad av 1 person

  • Tack! Så modig du är! Om man, som jag, tycker att det är kallt att bada på sommaren… så hade jag förmodligen inte hållit med dig om att det är skönt. Och inte lär jag få veta vem som har rätt heller… eftersom ingen skulle kunna övertala mig till att testa…

   Gillad av 1 person

 4. Tack för den sköna promenaden! Fina vintriga bilder – och visst är det fint med lavar och vinterståndare. Vildmoroten är en favorit i alla dess stadier! Att vinterbada är något jag aldrig skulle kunna tänka mig! Jag är också en badkruka! 🙂
  Ha en fin fredag!
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Ja vildmorot är verkligen ett bra fotoobjekt. Det är en av mina favoriter också och som tur är finns det gott om dem. Ser fram emot att få krypa närmare med mitt macro, men först ska jag ha ett bra stativ.
   Önskar dig en skön fortsättning på helgen! Kram tillbaka!

   Gillad av 1 person

 5. Jag älskar titeln på inlägget … Grått, beige och greige … 🙂
  Den översta bilden tycker jag mycket om. Havet … strandpromenaden och gräsmattan, grön mitt i vintern. Och så dom stålgrå bilderna från havet. Fiskmåsarna som sitter på sina stenar och matchar färgskalan. Har precis som du läst om att det blivit populärt med vinterbad. Kan säga att jag inte har den minsta längtan. Det ser nästan ut som om inte fiskmåsarna har så mycket längtan heller 🙂
  Lavar är vackra … och fascinerande. Som små konstverk, liksom fröställningarna. Tänk att dom innehåller en massa frön som så småningom kommer att bli nya små plantor. Visst är det väl roligt att kunna komma nära dom med hjälp av macrot.
  Jag förstår att Gotlandsbaggen klätt sig i både vit pälsmössa och vit pälsrock. Och hur det nu än är med snö och vinter. Den nedersta bilden med den vita snön mot den vackra fiskarporten och så den blå himlen därtill … det kan jag inte annat än säga är en mycket vacker bild av vintern.

  Tack Solveig för en fin promenad bland grått, beige och greige! Nu kommer det snart andra färger i naturen!
  Kram och fin helg!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Måste erkänna att jag inte visste om att det fanns en färg som kallas greige förrän jag scrollade runt bland inläggen från en färgaffär. Det har tydligen varit en modefärg, att måla väggar med, som nu håller på att bli omodern… En mer färgstark variant valde de tidigare ägarna till vår bostadsrätt att måla ett av rummen med strax innan de sålde. Både Bosse och jag var överens om att vi inte var speciellt förtjusta i denna färg, så trots att det var nästa nymålat har färgen redan blivit övermålad… Vissa färger är vackra i naturen, men inte på väggarna. Igår började snön smälta här i Visby eftersom temperaturen plötsligt slog över på plussidan. Så är det även idag och vid vår lilla utflykt i morse fick vi lite ”vårvibbar”. Fåglar som kvittrade och smältande snö. Vad härligt det är att tänka på att det snart går att fotografera blåsippor igen. Blåsippor, macro och ett stativ. Det måste vara en bra kombination. Förresten! Vilka fantastiska bilder du har på din blogg! Djupt imponerad av fågelbilderna m.fl.
   Kram tillbaka!

   Gilla

 6. Greige, nytt namn, ny färg för mig, men jag läste på nätet, ”det perfekta mötet mellan beige och grått.
  Vackra bilder och en finfin promenad. Naturen är fenomenal på härliga konstverk och vi får bara tacka och njuta.
  Vinterbad, nej det avstår jag ifrån. Jag vill att det ska vara behagligt i vattnet och det kan jag inte tänka mig att det är i en isvak. Men, många gillar detta och tror att det är nyttigt för kroppen. Vem vet.
  Gotlandsbaggen har fått en fin huvudbonad och slängkappa så han fryser nog inte så mycket.
  Rolig bild med mannen och hunden. Vid första anblicken blir frågan: ”hur kom de dit”? Men så tittar jag en extra gång och ser svaret.
  Trevlig helg önskar jag dig och Bosse.
  Kram!

  Gillad av 1 person

  • Tack! Ja det var en ny färg för mig också. Upptäckte att det kan vara svårt att se om något är grått eller beige i naturen, så det är ju perfekt att det finns ett namn för färgen när det är mittemellan. Jag tror att Gotlandsbaggen blivit av med både huvudbonad och slängkappa idag. Det har tagit bra på snön eftersom termometern står på +4. Hoppas bara att det inte fryser på igen i natt, nu när gatorna är så blöta, för då blir det verkligen skridskois överallt…
   Önskar dig en skön fortsättning på helgen. Kram tillbaka!

   Gilla

 7. Så fina foton du bjuder på idag och med lite färg till och med. Här är ju bara vitt och vitt och möjligen lite blå skymning. Jag är less på det vita nu och längtar så till våren. Jag försöker skotta fram bastun men med över en meter snö så känns det jobbigt även om jag längtar till ett bastubad men ….isen är tjock på sjön så det blir inget vinterbad i sjön och inte heller kommer jag att rulla mig i snön eller göra någon snöängel. En ängel i varm sand skulle jag kunna tänka mig. Ha en fin helg.

  Gillad av 1 person

  • Tack! Håll ut – det blir nog bättre snart hos dig också. Om drygt en vecka är det mars, och även om snön ligger kvar så är mars en vårmånad. Framförallt gläds jag åt att det blir ljusare och ljusare på eftermiddagarna. Snart är den långa, gråa mörka vintern ett minne blott!
   Önskar dig en skön fortsättning på helgen!

   Gilla

 8. Andra bilden med det upprörda havet är min favorit. När jag bodde i Malmö gick jag ofta till stranden höst och vinter för att njuta av havets kraft.
  Många fina bilder på grå fröställningar och annat.
  Kramar från oss

  Gillad av 1 person

  • Tack! Har förstått att den som är van vid att bo nära havet har en speciell känsla för det. Visst är det mäktigt att stå där och se vilka enorma krafter det besitter! Mäktigt men också lite skrämmande. Jag är alltid lika glad över att befinna mig på land då. Mest förtjust i havet är jag när det ligger helt spegelblankt… vilket inte händer så ofta. Vi hade några sådana tillfällen förra sommaren när vi var ute på fotoutflykter. Underbart!
   Kramar tillbaka!

   Gilla

  • Ja, fast nu är den på väg bort… Första vintern vi bodde här var vi helt oförberedda. Våra vinterdäck saknade dubbar och att köra på helt osaltade vägar kändes som att leka Bambi på hal is. Det slutade med att vi fick köpa nya dubbdäck…

   Gilla

 9. Det var en ny färg för mig men alltid lär man sig något. Vinter i all ära men våren tilltalar mig mer. Visst är det vackert med snö och det blir ljusare men nu räcker det för min del. Undrar om den fyrbente är en vetefärgad…

  Ha en härlig lördag!

  Gillad av 1 person

  • Den färgen var ny för mig också. Tycker fortfarande att det är kul att man kan lära sig nya saker hela tiden. Håller helt med dig om att det räcker nu. Vår snö har verkligen börjat smälta undan eftersom termometern visar plusgrader. Ska bli så skönt när jag kan cykla igen utan att riskera att halka omkull på en dold isfläck.
   Ha en skön fortsättning på helgen och ett skönt sportlov! (Vi jobbar nästa vecka också, men sen är det vår tur att vara lediga.)

   Gilla

 10. Ja, vinterbad verkar vara väldigt inne nu. Flera av ungdomarna på jobbet håller på med det där. Om det hade varit ihop med bastubad kan jag förstå det, men att bada i vintervatten utan att ha tillgång till värme överstiger mitt förstånd.
  Fina bilder. Macro-bilderna blev riktigt bra 🙂
  Kram

  Gillad av 1 person

  • Tack! Vi såg en som doppade sig när vi tog en del av korten nere vid strandpromenaden. Det var både kallt och blåsigt just då så jag är helt övertygad om att han frös…Önskar dig en fin vecka!

   Gilla

 11. Naturen är alltid fin även om den inte är färgglad. Bilden med måsarna på sten är underbar. De ser lite annorlunda ut i sina vinterdräktar. Hoppas det är snart slut med vintern. Förresten är det inget fel med att vara badkruka. Jag badade inte ens i Queensland där havsvatten var 27 grader. Det fanns allt för mycket stora djur i vatten för min smak 😉 . Kram Anne

  Gillad av 1 person

  • Jag har badat i Gennesarets sjö en gång för många, många år sedan. Då var det riktigt varmt i vattnet! Nästan så det kändes för varmt…
   27 grader låter helt i min smak, fast om de stora djuren är hajar eller giftiga maneter så avstår jag också.
   Har sett bilder från Skåne idag ( på Facebook) och de bilderna såg helt klart vårliga ut. Hos oss har en stor del av snön smält undan och termometern visar plusgrader. Heja våren!
   Kram tillbaka!

   Gilla

   • Det finns hajar, maneter, havsormar och krokodiler i havet (en man blev faktiskt biten av en krokodil när vi var i Queensland). Vet inte vilka jag är mest rädd för. Jag har badat i svenska och norska insjöar och tyckte det var skönt att man inte behövde oroa sig för djur som tycker man är en smaklig matbit. Några år sedan tog jag ett dopp i Norska Havet. Det måste ha funnits isbitar i vattnet ;-).

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s