Hus fiskeläge

Som du ser har jag inte lämnat veckans tema HUS. Hus fiskeläge är ett vackert och fridfullt ställe, öster om Ronehamns lanthamn på sydöstra Gotland.

Det är numera blandade bodar. Den äldsta boden Löisarboden byggdes 1870. 8 bodar är stenbodar. 6 av dem har flistak. Resten är moderna träbodar med plåttak.

Troligtvis har det fiskats här så länge som det funnits människor. Men det finns tre tidpunkter som sticker ut i Hus historia:
1884 byggdes hamnen och fick sin nuvarande utformning. Då sattes de båda lysastängerna (fiskefyrar) upp och de båda vågbrytarna och länningsvastarna kom på plats.
På 1940-talet byggdes en ny fin fiskehamn i Ronehamn. Eftersom Hushamnen blivit för grund övergavs den av yrkesfiskarna. Både hamnen och fiskeläget började förfalla. Andra världskriget var en stor orsak till det.
I början av 1950-talet vändes vinden. På initiativ av landsfiskal Oswald Nordbeck återuppstod Hamnrätten. Därmed räddades Hus fiskeläge från fortsatt förfall.

Du kanske undrar varför det ligger runda stora stenar på taket. De ligger där för att hålla nockflisarna på plats. För det är inte varje dag som det är lika lugnt och härligt väder, som när vi var där en tidig sommarmorgon.

Den uppmärksamma känner säkert igen ”spegelbåten” som jag hade med i ”Kryssa på Gotlanduppochner” i november. Där ni hade tre alternativ och skulle försöka gissa på rätt fiskeläge.

På tal om andra världskriget. I en av bodarna finns ett militärt fort som döljs i en av bodarna. Kanonfortet är från 1940-talet.

Hamnrätten äger 3 bodar. Övriga 27 bodar är i privat ägo. Ägarna är medlemmar i Hus Hamnrätt.

Det finns så många pärlor på den östra sidan. Fortfarande har vi många kvar att upptäcka. Jag ägnar nästan varje dag några timmar åt att läsa på och planera inför framtiden. Älskar sysslan. Samtidigt tar jag inget för givet om kommande dagar. Egentligen borde jag vara tacksam för varje dag som jag fått till skänks. Episoderna som jag skrivit om i de två kåseriböckerna är långt ifrån allt. Mina skyddsänglar har haft fullt upp fler gånger. Hm. Jag har ibland dåligt samvete för att jag inte tackat dem tillräckligt. ❤

20 tankar på “Hus fiskeläge

 1. Ja det verkar som det finns hur mycket som helst att upptäcka på Gotland. Mycket historia, det har vi ju i hela vårt land. Otroligt fina små bodar! Jag antar att äger man en bod så håller man hårt i den, skulle jag göra. Löisarboden måste jag söka mer på.

  Jag vet inte om din bakgrund eller vad skyddsänglarna hjälpt dig med men ha inte dåligt samvete, de sitter och tittar på och ser att du har fullt upp och väldigt roligt! Det är lön nog för dom.

  Jag vet själv hur det är, jag börjar söka på en sak som leder till nästa osv… Kan ta timmar innan jag lossnar.

  Härligt med freeedaaaa! Solen skiner och det är svinkallt!

  Gilla

  • Det är sällan det finns så mycket historia och dramatisk natur på en relativt liten area. Om jag jämför med övriga landskap i vårt avlånga land.

   Jag är rädd för att skyddsänglarna har fullt upp och inte har tid med lilla mig nästa gång.

   Här är det just nu – 3,9. Solen kommer då och då. Hoppas den gör det om någon timme när min promenadkompis gör helg.
   Ha det gött.

   Gilla

 2. Det finns verkligen hur mycket som helst att upptäcka på Gotland och ni jobbar på bra tycker jag.
  Bilden minns jag mycket väl och frågan är om jag inte dog hem just den frågan…
  Visst borde vi vara tacksamma för varje dag för inget är självklart. Själv är jag numera tacksam för varje dag jag inte blir smittad, hur länge det nu kan vara…

  Kram och god fredag!

  Gilla

  • Det är tur att jag har skaplig ordning på de olika kategorierna där inlägg väntar på sin chans. Men det händer att jag hittar saker som jag inte hade en aning om att vi plåtat. Fiskeläge har jag stenkoll på. Finns bara ett ”halvintressant” kvar. Behöver fyllas på med nytt. Vad jag längtar.
   Jösses vad jag fick bläddra på paddan. Fråga 3. Visst vann du den. Men det var Åse som svarade först. Undra om du ska ta en tredje titel. Ingen annan har vunnit den tävlingen. Du äger den. 🙂 I mitt block har jag ett nytt spännande poängsystem och ”bildtankar” som gör att du får ta i från tårna. Eller inte. 33,3 % ska finnas kvar.
   Dessutom kommer de som svarar rätt snabbt att ha STOR/STÖRRE nytta av det. Risken är även stor att någon avgör INNAN den 30 november. 😉

   Hoppas vi klarar oss hela vägen. Hoppas också få de där två sticken innan våren tagit slut. Nu vet jag äntligen vilken fas jag tillhör.

   Dumma sol. Den verkar ha försvunnit helt. Min promenadkompis kommer om mindre än en timme.
   Helgkram

   Gilla

   • Då mindes jag rätt och jag kommer också ihåg att jag var övertygad om att mitt svar var rätt. Stolpen som livbojen sitter på samt stenarnas former stämde bra med en annan bild jag hittade. Ibland har jag sinne för detaljer men ibland går det helt åt skogen ändå tyvärr…

    När det gäller faserna kan allt hända. Hörde i dag att papperslösa flyktingar ska gå före så jag tror det först när sitter med sprutan i överarmen.

    Helgkram tillbaka!

    Gilla

 3. Ja men du är ju för fyndig. Hus fiskeläge. Minns nog att det var med som ett alternativ. Jag svarade säkert fel 🙂 Väldigt vackra bilder … det känns verkligen extra härligt att sitta och titta på blå himmel och hav och naturens grönska när det är gnistrande kallt utanför fönstret. Men .. det är ändå vackert med vintern just nu.
  Låter härligt med planeringen. Och jag tror att skyddsänglarna är med dig och känner att du är tacksam. Har själv varit med om en händelse när jag var tonåring där jag och en kompis blev räddade av något, vill nog tro att det var ett skyddsängel. Två sekunder annorlunda och jag hade inte suttit här idag och skrivit kommentar hos dig.

  Ha en riktigt fin fredag!
  Kram Anita

  Gilla

  • Tackar. Det händer någon gång i seklet att jag får till det. 😉
   Här är också fint när solen kommer på besök. Men det kan växla på en kvart till grått och snöfall på tvären. Vi är nöjda som fick igång bilen och fick hem maten från affären.
   Vilka underbara bilder du fick på fåglarna. Helst när äpplet med det vita var med. Solveig var impad. 🙂
   Jag har alltid uppskattat kombinationen av att planera och improvisera. Därefter njuta av minnet.
   Jag blir rörd av dina ord. ❤ Sådana händelser glöms aldrig bort. Ska heller inte göra det. Kan vara till hjälp, när det gått bra, längs livslinjen. Tänk att ett par sekunder kan vara helt avgörande om jordelivet ska fortsätta eller ta slut. Bäst är det att utvecklas, lära av sina misstag och felbeslut. Sedan går det alltid att göra nya fel och andras felbeslut kan få konsekvenser för helt oskyldiga. Det är mycket med det jordiska.
   Snökram från Visby

   Gilla

 4. Det verkar finnas hur många fiskelägen som helst på Gotland. Vi fick ju se en del på dina frågebilder, men tydligen finns det jättemånga.
  Några såg jag och Mysingen på vår resa till Gotland, men oj vilken liten bråkdel det verkar vara.
  Trevligt att få läsa lite historia bakom och båten, jo den kommer jag ihåg.
  Dina skyddsänglar lämnar dig inte, så det behöver du inte fundera över. Dom har tid för dig.
  Jag tackar varje morgon för den nya dagen och är glad och tacksam för att jag får vara så pass frisk. Visserligen är jag inte det varje dag, så det kanske blir lite svårt att följa med tävlingen denna gång. Nja, följa med gör jag nog, men eftersom det är mycket med först till kvarn, så har jag ingen chans, då jag inte sitter vid datorn varje dag, nu för tiden.
  Var rädd om dig.
  Kram!

  Gilla

  • Jag har läst siffror upp till tvåhundrastrecket. Sedan kan det diskuteras om det ska kallas in i gruppen om det endast finns kvar en enda. På ett vis tycker jag det.
   Mysigt att vi har samma ”intresse” för skyddsänglar. ❤ Du har helt rätt livsinställning och är ett bra föredöme.

   Här tror jag det till och med kan vara en fördel att komma lite senare in i dörrfärgtävlingen eller avvakta med att svara. I alla fall i de sex första akterna. 😉
   Tack ska du ha.
   Kram tillbaka

   Gilla

 5. Å minsann så vackra lägen, fiskelägen, Hus som Löisarboden, vackert namn och tänk jag hör nog något gotländsk uttal där. För att inte tala om Lysasträngarna – slog an lysa strängar hos mig!
  Må gott helg kram!

  Gilla

  • Du och Minton skulle varit med på vår morgonpromenad för några timmar sedan. Vi träffade på några hundar. Sällan det finns kvar snö mellan de trånga gränderna. En aning kallt såklart när handsken ska av för att trycka på knappen på kameran.
   Söndagskram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s