Inga trevliga gäster

I mitten av 1200-talet byggdes två packhus med gavlarna mot gatan. I slutet av 1300-talet byggdes de ihop till detta vackra hus. Nu är det en av få stadsgårdar i Visby, med ett flertal ekonomibyggnader i behåll.

Här ser du vapenplattan ingjuten i fasaden, till den holländska släkten van dem Berghe som bodde i huset under 1400-talet. Därför kallas huset ”Van dem Bergheska huset” av flera personer. För andra går det under namnet ”Engeströmska huset”.

För mig är det mest huset där Jacob Johan Anckaström bodde en tid sommaren 1790. Han hade rest till Gotland med sin fru och en skummis vid namn Barthold Runeberg. Redan på båten hade männen pratat nedsättande om kungen och hans krigspolitik. Det fortsatte smutskastandet i ovan hus och ännu mer i Strandridaregården i Kyllaj. Tillbaka i Stockholm fick de på hösten en domstolskallelse. Orsaken var att de var anklagade för högmålsbrott. Eftersom de inte dök upp i Visby inom fyra veckor blev de fängslade och hitförda till ön. Duon klarade sig både från brottet och att Anckarström skulle varit rysk spion.

Fotnot för den intresserade:
Jag hade glömt att de var flera män som låg bakom mordet och de misslyckade mordförsöken på Gustav III. Det är mest det berömda skottet i ryggen på maskeradbalen på Operan som fastnat i minnet. När jag under några timmar försjönk mig bakåt i tiden fick jag lära mig mycket. Den franska frasen ”Bon soir bon masque. (God afton vackra mask) var signalen till Anckarström att skjuta. Samtidigt ropade han ”Elden är lös” för att skapa förvirring i salongen.
Intressant att Anckarströms hustru och barn senare flyttade till Gotland. Hon gifte sig med Rundberg, som hon redan vänsterprasslat med. Paret skiljde sig efter en kort tid. Hon och barnen bytte efternamn till Löwenström. För Rundberg gick det rejält utför. Han var fattig och föraktad. Hans liv fick ett abrupt slut när han under ”kyrktjuvnad” blev skjuten av sin egen bror, Mårten, som var pastor i Alskogs kyrka. Jag tror inte jag vågar åka till den kyrkan. Vi har än så länge valt andra när vi åkt förbi byggnaden. Läste för något år sedan att en kvinna som befann sig i kyrkan ensam på dagen inte kom ut. Hon fick ringa på hjälp. Solveig får gå in ensam och fotografera – jag håller mig på avstånd från den vidöppna dörren. Dock utan mask för ansiktet. 😉

18 tankar på “Inga trevliga gäster

 1. ”God afton vackra mask” hör jag ju hela tiden när jag går runt med munskydd bland mina kunder! Jag kanske inte ska vara smickrad utan se mig över axeln istället 🙂

  Tack för en intressant historia!

  Gilla

 2. Spännande! En del av denna historia kände jag till men en del från Gotland var ny kunskap. Jag vet att Löwenströmska sjukhuset i Upplands Väsby kom till för att lite ställa saker och ting till rätta.
  Kram!

  Gilla

  • Förstår att du känner till den biten. Läste att det var en försoningsgåva från Anckarströms bror. Kul att namnet har fått vara intakt genom alla åren. Otroligt intressant att läsa på om ”allt”. Igår fastnade jag i Sveriges fula hus och timmarna rann iväg.
   Kram

   Gilla

  • Vi har sett kyrkan, som ligger längs en ”större” väg, när vi åkt till och ifrån östra sidan. Nu finns det bara den kvar på den vägsträckan. Jag brukar ha som regel att inte stänga de bastanta gamla trädörrarna helt när vi går in. Den här gången… 🙂
   Kram

   Gilla

 3. Där hade vi alltså den ökände … Nu fick jag dessutom lära mig mer om Anckarström. Visste inte att han tillbringat tid på Gotland.
  Alskogs kyrka låter spännande …

  Här vaknade jag till minus 15 och nu skiner solen! Hoppas ni får en fin dag på ön!
  Kram Anita

  Gilla

  • Det var innan vi kom till ön helt obekant för mig också. Frun bodde här ungefär tio är efteråt.

   Tänk att det kan skilja så många grader. Vi bor inte så himla långt ifrån varandra. Här är 4,1 minus. Solen kommer och går. Om jag vill ha fram den är det bara att ta upp persiennen vid TV:n. Då retas den gula lampan med mig så jag inte ser bilden. 🙂
   Idag är det fredag. Då får jag en promenadkompis. Solveig slutar tidigare sista arbetsdagen.
   Helgkram, Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s