51. Atlingbo kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

I Gutalagen går det att läsa att Atlingbo var en av Gotlands tre asylkyrkor. (Tingstäde och Fardhem de två övriga)

I tornet finns ett inclusorium, en bönekammare med ett fönster inemot kyrkan, avsett för människor som av en eller annan anledning var utestängda från gudstjänstrummet. En grupp var de som hade spetälska.

I början av 1200-talet uppfördes koret med absid och är därmed kyrkans äldsta del.

Krucifixet hittade vi ingen fakta om.


Altartavlan är från 1600-talet och är övermålad flera gånger.

Det märkligaste inventarium är kyrkans medeltida dopfunt från 1100-talet av ”Byzantios”.
Den åttakantiga cuppan har åtta reliefer. Här ser du Guds lamm med korsfana. Övriga är lejon med bok (Markuslejonet), palmett, sfinx med fjäderkrage, springande lejon, knäböjande ängel med språkband, stående ängel mellan altare och kors och slutligen påfågel. På foten finns fyra framskjutande huvuden: två lejon, en människa och en vädur.

Predikstolen är gjord 1693 av Visbysnickaren Rasmus Felderman.

Ett rundfönster med masverk i ringkammarens västmur. (Ett dekorationssystem i gotisk konst och arkitektur med formanpassade glasrutor.)

Ett votivskepp. Votiv står för tillbedjan.

Tänkvärda ord:
Det är den som går vilse
som finner de nya vägarna.”
Nils Kjaer

12 tankar på “51. Atlingbo kyrka

 1. Vilket trevligt projekt att besöka alla kyrkor, påminner mig om när sonen fick för sig att han skulle proväta revbensspjäll på varenda restaurang (som hade det på menyn) i Örebro. Det googlades menyer men projektet avslutades när han förätit sig på revben:)
  Tror dock inte att ni blir ”mätta” på kyrkor. Ska bli trevligt att följa! Finns det någon bok med alla kyrkor?

  Otroligt vackert valv i koret! Gillar det grå.

  Läste på lite om ”snälla” Valdemar så nu måste jag bläddra vidare! Tack för trevlig läsning!

  Gillad av 1 person

   • Samma här. Böcker vinner oftast. Sedan finns det nackdelar med aktuella uppgifter. Historia ändras inte så ofta. Bläddrandet kommer jag aldrig att tröttna på. Vi har några riktigt fina fotoböcker om Gotland som jag många gånger har njutit av. Ex. flygfotografier och fiskeläge.

    Gillad av 1 person

  • Förstår att det fanns en gräns när det fick vara nog med nya ställen för honom. 🙂

   Vi blev mätta på kyrkor första hösten, innan vi börjat med denna blogg. Syftar på när vi en höstdag innan de stängdes besökte 5 på raken. Kommer vi inte att göra om. Därefter har vi besökt 1 eller 2 på långrundor. Nu har vi inga på nära håll kvar.
   Det härliga med kyrkor är att väldigt ofta syns torn på långt håll. På vissa strategiska ställen ska det gå att se 11-14 stycken om man vrider på huvudet och det inte finns någon dimma. 😉
   De är väldigt stolta över sina kyrkor. Redan på TB kan du få broschyrer om allt möjligt. I de stora finns ex. alla kyrkors namn med och en kort text. Googla gör jag ofta om allt möjligt. Men fortfarande älskar jag mest att sitta i Frank och ha fötterna på fotpallen och bläddra i en spännande faktabok om Gotland. Det har blivit ett antal böcker under de här 2,5 år vi bott här. Vi har två böcker om enbart kyrkor. En följer med oss under högsäsong, i en väska med annat praktiskt .Vi försöker läsa högt på parkeringen, för den andre, om just den kyrkan vi ska gå in i. Lärdom från de första när vi kom hem och insåg att vi inte hade kort på något gammalt och väsentligt. 🙂 Sedan nämns flera kyrkor i andra böcker.

   Visst var det en snäll man som inte var egenkär, våldsam och som alltid delade med sig till sina medmänniskor i andra länder. 😉 Jag är tacksam för att han nästan gick direkt på Visby med några få undantag som ex. Mästerby. Därmed klarade sig kyrkorna och människorna som bodde runt ön.

   Gillad av 1 person

  • Innan vi flyttade hit hade vi bara besökt domkyrkan och Fårö kyrka. Om jag räknar bort kyrkoruinerna innanför muren. Tror du hade gillat att följa med oss i morse när vi njöt innanför muren och fick till ganska bra snöfoton. Inte ofta det finns någon snö kvar i de trånga gränderna. Det gäller att passa på. Men vad kallt det är att ex. ta av sig vantar för att ta kort. Tur vi turades om.
   Tack ska du ha
   Kram

   Gillad av 2 personer

 2. Återigen en intressant kyrka som jag får besöka tack vare dig. Måste säga att dopfunten var väldigt spännande. Predikstolen var verkligen färggrann. Och altartavlan undrar man ju över om motivet varit detsamma eller förändrats vid de olika övermålningarna.
  Och de tänkvärda orden gillade jag … jag som inte har något lokalsinne och ofta går vilse 🙂

  Måndagskram, Anita

  Gillad av 1 person

  • Dopfunten stack ut. Där fanns mycket att studera.
   Det nämndes 3-4 övermålningar. Kan ha varit fler.
   Ingår ett härligt inslag i att gå vilse. Om det inte kommer några farliga djur och hälsar på. Plötsligt kan du komma till en härlig glänta du annars skulle missat.
   Förr brukade jag uppskatta att gå vilse i stora städer.
   Måndagskram tillbaka

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s