Rostlådan kvar på tio-i-topp-listan

2013 vann Clarion Hotells rostlåda första pris som Sveriges fulaste NYA byggnad. I slutet på förra året kom föreningen Arkitekturupprorets, med nära 50 000 medlemmar, slutresultat för röstningen av Sveriges fulaste byggnad. Vann överlägset gjorde Arkitekturskolan i Stockholm. Rostlådan i Visby kom nia.

Du som följde gotlanduppochner i januari-februari 2020 minns säkert våra rätt många inlägg från medeltida paradgatan Strandgatan. En underbar gata med ”ton” av historia och vackra byggnader. Dit hör inte detta inslag. 😦 Ganska märkligt att det fick genomföras, med tanke på ögonen och kraven från hela världen, för en Världsarvstad som Visby är innanför ringmuren.

Igår fastnade jag flera timmar i listor och bilder på fula byggnader och väldigt fina byggnader i Sverige, på samma plats tidigare. Det är skrämmande. Alla känner vi säkert till eller minns liknande historier i den/de städer som vi bott i. Jag såg ex. att plåtkyrkan i min hemstad kom på plats 19. Jag hann bli döpt i den tidigare fina kyrkan. Minns jag såklart väldigt mycket av. 😉 Jag har i alla fall hört talas om att jag underhöll och tog över tillställningen. Prästen trodde att jag skulle bli en stor känd sångare när jag blev stor.
En välkänd konstnär i Sverige, som vill vara anonym, har gjort en fantastisk illustration på hur det skulle kunnat se ut på Rostlådans plats. En läcker ”tavla” som både förhöjt och samtidigt fått byggnaden att smälta in tjusigt i medeltidsmiljön, innanför muren i Visby.

Fotnot:
Imorgon blir det ett hus med ett helt annat tema. Vinken får bli: ”Ökänd person lär ha bott där.”

32 tankar på “Rostlådan kvar på tio-i-topp-listan

 1. Nog var den ful och mitt i den vackra gamla staden borde man ha kunnat göra något fint. I Östersund har man haft ett fruktansvärt fult polishus som är gjort av kopparplåt. Det var väl meningen att det skulle ärga och bli grönt men blev bara rostigt. Där finns också en otroligt ful kyrka som ser ut som en fabrik. Så det är inte klokt vad nya formgivare kan hitta på.

  Gilla

 2. Hm, läste fel och läste postlådan. Fattade inte var man skulle lägga posten. Sedan gick det upp ett Liljeholmens. Rostlådan. Ja, originell är den. Kanske inte en byggnad jag skulle rusa till för att titta på. Vi har ett hus i vår stad som ståtar med det pampiga namnet Grand Central. Målades i en nyans som ligger väldigt nära det jag plockar upp efter Lucy på promenaderna. Men nyansen är inte det värsta. Allt är målat i samma nyans, väggar, dörrar, balkongräcken… allt. Det ser faktiskt ut som om dom ställt sig och sprutmålat hela huset.
  Spännande med morgondagens hus. Ökänd person kan ju ha olika betydelser … känd från ön eller ökänd från begångna brott kanske … hm … undrar vad … det visar dig imorgon.

  Ha det fint i sn-ön på ön!
  Kram Anita

  Gilla

  • Du har säkert rätt. Det är en postlåda. Där kan man lägga allt möjligt. Trevliga räkningar och reklam i massor. 😉

   Tack för den storyn. 🙂 Det låter riktigt fint. Luktar kanske också.
   Den mannen har du läst om i skolan.
   Där fick du till det bra. Oj vad halt här är. Efter gårdagens halktillfällen där jag hade tur och klarade mig från att ramla har jag stannat inne idag och fredagsstädat.
   Kram, Bosse

   Gilla

 3. Mycket svårt att förstå hur det fick byggas där, men det finns ju många fler konstiga beslut av politiker i olika länder, så egentligen borde jag inte bli förvånad.
  Tänk så många vackra hus som revs i Sverige under 60-talet för att ge plats till EPA och Domus. Det var viktigare än allt annat, att ha ett varuhus i staden.
  Fortsatt trevlig kväll!

  Gilla

  • Förvånad blir jag sällan numera. Vi som levt och upplevt när de ”härjades” som mest i Sverige har personliga minnen så det både räcker och blir över. 🙂
   Så var det hos oss också. Men först hade vi ett gammalt EPA i ett fint hus.
   Tack. Här snöar och snöar det.

   Gilla

 4. Ingen vacker byggnad precis! Den passar som sagt inte in där bland de andra husen och kanske huset var tänkt som ett utropstecken! Ett hus som skulle bryta av och synas, vilket det ju faktiskt gör.
  Nåväl… undrar just hur det skulle se ut om det låg på en annan plats och hur ser det ut inuti huset?
  Önskar dig en fin dag!
  Kram, Nilla

  Gillad av 1 person

 5. Märkligt att man ens fick bygga huset här tycker jag för det passar ju inte alls in i miljön. Kanske hade jag inte tyckt så om det funnits i en annan miljö. Såg en del rostiga stadsradhus i den nybyggda Norra Djurgårdsstaden och där var de ganska spännande.
  Kram!

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s