50. Lau kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

På östra sidan hittar du en av Gotlands största landsbygdskyrkor. Med tanke på att det rör sig om en liten socken, har det genom åren spekulerats om orsaken till storleken på magnifika Lau kyrka.
Hypoteserna är flera. Här har du tre av dem. A) Pilgrimskyrka för sockenbor och handelsfolk vid Lausviken. B) Vallfartskyrka. C) Klosterbröderkyrka.
Jag måste skriva att kyrkan direkt fascinerade oss. Vi hade tur! (Det var en chansning. För vi kom väldigt tidigt från vår morgoncykling runt Närsholmen) och mötte vaktmästaren som var på väg att låsa upp.

Det var lätt att instämma i att detta är ett av Gotlands vackraste kyrkorum. Någon gång ska vi återkomma dit. Gärna tillsammans med våra döttrar. Orsaken är att jag vill testa en sak, som det står om överallt. Vad mäktigt det måste vara att sjunga med en akustik som har 12 sekunders efterklangstid. Hur många ord hinner man sjunga innan… ? Vilka möjligheter att dra nytta av detta ”fenomen”. Men vad läbbigt om man sjunger fel ord på slutet och ska behöva lyssna på det 12 sekunder senare, med eldröda kinder.

Den svårt vittrade dopfunten av Sighraf är från 1100-talets slut.


En närstudie av en av målningarna i kyrkan.

Triumfkrucifixet från mitten av 1200-talet är ett av Nordens största. Nederst på översta bilden ser du skulpturgruppen som vi också tog en närbild på.

Predikstol + detaljbild.

Altarskåpet är från 1400-talet.

I kyrkan hänger medeltida ljuskronor. De större nytillverkade kronorna som har getts ett medeltida utseende är till för infravärme.

I koret finns små glasmålningar från tidigt 1300-tal.

En stiglucka får avsluta kyrkovandringen. Till nästa blogginlägg var det bara drygt hundra meter.

Tänkvärda ord:
”Jag tror att varje människa har ett
begränsat antal hjärtslag. Jag tänker
inte slösa mina.”

Neil Armstrong

12 tankar på “50. Lau kyrka

 1. Glasbitar från 1300-talet och altarskåp från 1400-talet, tanken svindlar. Det ser ut att vara ett mycket vackert och ljust kyrkorum. Hoppas du och hela familjen kan samlas och kan sjunga för att höra efterklangen, 12 sekunder är ändå ganska länge.

  Gilla

 2. Vacker kyrka och på något sätt är gamla kyrkor spännande byggnader, kyrkor var också tänkt som en plats man kunde söka skydd. Nu i pandemins tecken har kyrkorna typ slagit igen och jag kan tycka det är lite konstigt då det säkerligen finns människor som har behov att besöka kyrkor i denna svåra tid. -Fint reportage!

  Gilla

  • Den sticker ut rejält bland de femtio som vi visat upp på bloggen – än så länge. Här på Gotland har funnits tre stycken asylkyrkor där de t ex. skyddat mördare.

   Mellan 15 maj och 15 september ska alla vara öppna för allmänheten, undantag vid begravningar, bröllop, dop och sådant viktigt. Men förra året märkte vi att flera kyrkor hade öppet redan i april. Vi trodde det var på grund av pandemin. Nästan varje gång vi besökt en kyrka har vi varit helt ensamma besökare. Bra när vi ska ta kort. Men lite sorgligt att inte fler tar chansen att besöka medeltidskyrkorna som har väldigt mycket positivt at ”bjuda på”.
   Tack Morgan

   Gilla

 3. Vilken vacker kyrka. Det som slår mig är färgerna. Så klara och fina. Och tänk dagen när ni kan besöka den med döttrarna. Den kommer. Och intressant med akustiken, 12 sekunder. Tänk att sjunga kanon med sig själv. Men inte lätt för kyrkokören 🙂

  Ha det fint på ön! Här är fortfarande snö men mildväder är på väg in … tyvärr tycker både Lucy och jag.

  Kram Anita

  Gilla

  • Den är jättefin och unik på flera sätt. Tjejerna hade nog gillat att testa akustiken och lekt med rösterna . Än så länge får vi hålla till godo med sång & musik som de skickade till oss inför julen, med nyinspelat från när de träffades. Jag tycker de ska satsa på det mer än som en hobby.
   Det hade varit intressant att gå dit på någon konsert med en kör. Ibland har man tur. Vi kanske bor i närheten någon gång.
   Nu när snön kommit hade det varit trevligt om det kunde vara några minusgrader och det vita låg kvar några veckor. Aldrig får jag bestämma. 😉 -Värst är det när det hoppar från dag till dag och till och med några gånger om dagen. 😦
   Undra om du och Lucy har snöbollskrig och bygger snögrottor. Jag har sett några hundar som blev som valpar när de fick springa fria i snön.
   Kram, bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s