Konst på skolgården

Gotlands första folkskola startades 1845, i detta hus på Sankt Hansgatan. I modern tid, sedan 1988, är byggnaden mest känd för att vara Gotlands Konstmuseum. Tyvärr fick de stänga helt i februari 2019. Orsaken var och är en akut brist på ett tillfredställande klimat för konstutställningar och att det saknas resurser för att åtgärda bristerna. Därmed var det en fara för egna basutställningar och inga andra museer, konstnärer m.m. var såklart sugna på att ”låna ut” konstverk och föremål. Kulturdepartementet jobbar tydligt i uppförsbacke i Sverige.

Men ute i friska luften på skolgården från förr, finns installationer som väcker uppmärksamhet. Här har du ”Resan till Cytere”, av Pye Engström, 2008.

Pye Engström är också kvinnan bakom ”Grottan” från 2000.

”Flickan och Fågeln” (The Watcher in the Woods), av Jessica Lundeberg, 2018.

På ”skylten” framför ”Hjärtat” läste vi Eva Lange, 2005.

På de två övriga noterade vi inga installationsnamn. Är det en dresserad krokodil på den översta? Vilken var din personliga favorit? Detta var starten för 49:e kategorin, Konst, i bloggen gotlanduppochner. Inte ens vi vet säkert vilken som kommer att bli nummer femtio.

20 tankar på “Konst på skolgården

 1. ”Flickan och Fågeln” är absolut min favorit. Den halshuggna giraffen eller vandrande pinnen som jag nog skulle kalla den var ingen höjdare precis men allt ligger i betraktarens ögon 😉 Kul och intressant kategori tycker jag.

  Kram och ha en bra start på veckan!

  Gilla

  • Den är fin. Konst är ibland svårt att förstå men jag är tacksam för att den finns på olika plan. Jag har alltid haft min egen smak och inte påverkats av ”förståsigpåare”. I alla fall inte som vuxen. Kategorin var given innan bloggen startade. Sedan gick jag och funderade på i vilket forum den skulle presenteras. Ibland gled tankarna iväg åt tävlingshållet. Fortfarande möjligt. 😉
   Tack ska du ha.

   Gilla

 2. Så trist att man inte kan eller har möjlighet att behålla konsthallen här. Men väldigt fint med konstverken på gården. Hoppas att många vet om dem och kan ta sig en titt.
  Min favorit fick bli ”Flickan och Fågeln”.
  Tack för besöket.
  Kram

  Gilla

  • Vi hade tänkt besöka den förra året. Vissa samlingar är flyttade till Gotlands Museum. Kulturen kommer inte i första hand när det ska fördelas ”tårtbitar”.
   ”Utomhus” ligger bra till för flanörer och andra intresserade. Din favorit fångade mina ögon först.
   Kram

   Gilla

  • När det gäller tavlor är det superviktigt att temperaturen är jämn och inom vissa gränser.
   ”Skolgården” ligger perfekt till för alla åldrar. Egentligen är hela ytan innanför ringmuren som ett vackert och historiskt skyltfönster. Där skulle du och din fotoutrustning älska att strosa omkring. 😉

   Gilla

 3. I den fina folkskolan började livskamraten sina första skolår för att sedan gå över gatan till det som då var läroverk. Min favorit av skulpturerna Resan till Cystere. I Höganäs, som ligger nära min sommarby, där satsar kommunen mycket på offentlig konst. En sommar gjorde jag och barnbarnet (då 11 år) en konstrunda för övriga familjen, där vi beskrev konsten samtidigt som det blev en lååååång fin promenad. Naturligtvis fans det med ett tävlingsmoment för deltagarna med priser. Allt var mycket uppskattat.

  Gilla

  • Vilken vacker miljö att börja skolan i. Sedan inte ha långt över till nästa steg i livet.

   Trakterna i sydliga Skåne känner vi väl till efter alla våra år i närheten. Vilket mysigt initiativ. Förstår att det blev lärorikt och kul. Kombinationen av att införskaffa sig kunskap, ha kul och få motion helt gratis är suverän.

   Gilla

  • Vad är det för pris för att ha flest? Först till hundra vinner en… 🙂 Jag har faktiskt ingen aning om hur många det blivit på andra bloggen. Blev just nu nyfiken och ska kila dit och räkna om en stund.
   Utomhuskonst är en bra variant av temat. Om det bara får vara i fred och ”överlever” i alla väder.
   Kram

   Gilla

 4. Gillar så klart denna kategorien! Jag fastnade i Pye Engströms Resan till Cystere, – vart reser en då? Grekland? Är hon gravid? Tar hon med sig en bol när hon far? Är hon i klimakteriet) Eller ger hon sig av för gott till Slutlandet? Ville veta mera och gjorde en slagning på konstnären som ju gjort många skulpturer. Då fann jag att den heter Resan till Cythere. Och det är ett släkte av kräftdjur fick jag se.
  Jätteroligt att se denna och få betrakta och tänka lite kring.
  Flickan och Fågeln är fina.
  Då kan det komma mer i kategorien konst då?
  Varje gång jag riggat ny blogg så ha jag tänkt på detta med kategorier, det lär inte bli något – är nog alltför okategorisk och det att bestämma mig för vilken tar mig till landet Ambivalensia 🙂
  Mitt barnbarn Moa, nu 19 år så en gång när hon var sådär 9 – 10: Du har som allt i huvudet du farmor, lite oordning.
  Må gottkram

  Gilla

  • Den kategorin borde du gilla med tanke på din ”läggning” åt det hållet. Alla konstnärer tänker jag är inne i sin egen lilla bubbla i perioder. Det är samma sak med författare. Det var gulligt sagt av Moa. ❤
   Vi har samlat på oss rejält med foton om allt möjligt. Då gäller det att ha ordning som jag oftast har. Annars hade det varit hopplöst att hitta. Jag har stundtals svårt ändå.
   Konst kommer det att bli mer av. Antagligen redan i nästa vecka. Nästa gång blir det två konstinlägg efter varandra. Annars blir det för långt inlägg. Det finns en bild som jag inte är helt säker på var den hör hemma. Ska fråga Solveig om hon minns.
   Jag gick tillbaks till stenen med gravyren. (Finns det skyltar fotar vi alltid dem). Där finns inget H med så då ändrar jag inte i texten efteråt. Trist för henne om det är fel på stentextsinformationen. Undra varför det blir ilsket rött under ett sådant litet vanligt ord. 😉
   Tack ska du ha.
   Snökramar tillbaka
   Ps. Jag stirrade mig blind på ditt H. Nu upptäckte S att jag skrivit ett S för mycket. Så nu har jag plockat bort S:et. Jag måste skärpa mig 🙂 Nej. Jag lovar inget som jag inte kan hålla. Det kommer att bli mer eller snare fler fel i framtiden. Tur jag inte har någon chef. Egentligen har jag väldigt dåligt betalt för det här speciella jobbet. När jag blir STOR ska jag bli en influenser. Slutar säkert med en influensa istället. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s