Domstolshandling från 1653


Vi besökte ett riktigt gammalt fiskeläge i Närs socken. Men egentligen var det fiskare från grannsocknen Lau som ägde bodarna och fiskade här. Orsaken var att Lausviken var för grund och sandig för att båtarna skulle kunna ta sig in och ut.

Tack vare en domstolshandling vet man att fiskeläget fanns här 1653. Då tvistade bland annat markägaren och prästen Jöns Nilsson i Garda om en tun (gärdesgård).

Fiskeläget heter Nabben. Men på Laumål heter det Nabbu.

Det är en ideell förening som har ansvaret. Det finns även några nyare röda bodar i trä.

Min favoritbod blev den på sista bilden.

Det är fritidsfiske som gäller i nutid.
Jag fick stundtals en känsla av att jag var iakttagen. Antagligen var det bara något som jag inbillade mig… men ibland önskar jag att jag hade ögon i nacken. 😉

 

10 tankar på “Domstolshandling från 1653

 1. Så många genuina platser ni besöker och ofta med intressant historik bakom. Alltid roligt att kika in här Bosse och läsa om alla intressanta platser som ni besöker. Ja, den sista bilden är mycket vacker! Förstår att du kände dig iakttagen… inte helt ogrundat! 🙂
  Må gott!
  Kram Nilla

  Gilla

  • Det har varit två mycket innehållsrika år på öjn som de säger här. Just nu delar jag tiden mellan att förbereda två tävlingar här på bloggen i november och planering & inläsning och önskningar inför 2021. Men givetvis hoppas jag vi får uppleva några härliga höstutflykter innan dess.
   Tur det var en snäll man. Det är ofta vid fiskelägen som jag stött på ”ansikten” i bodarna.
   Tack ska du ha.
   Kram, Bobo

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s