Kvarntornet

Säkert var ringmuren runt Visby innerstad bidragande orsak till att staden blev världsarvslistad. Idag finns 27 marktorn kvar i den 3,5 km långa och 11 meter höga ringmuren som numera är Nordens äldsta bevarade profana byggnad.
Jag tänkte visa dig ringmurens torn och portar. Häng på. 😉

Vi närmar oss Kvarntornet via Södra Murgatan, innanför ringmuren.

Tornet ligger i Landmurens östermur. Granne är Skolporten som visades förra gången i denna kategori. Namnet Kvarntornet är känt sedan början av 1600-talet.

Troligtvis är tornet byggt i början av 1300-talet och byggdes i den Gamla muren, innan hela muren höjdes 2-4 meter. Helt platt är tornet mot stadssidan. Tidigare fanns ingen vägg utan tornet var öppet ända ner mot marken på insidan, trots sina fem våningar.

I bottenvåningen finns en stor spis med halvrund kupa som pekar på att det bevakades av vakter året om. Från början fanns det fem våningar i tornet. När den danske historikern Jakob Langebeck besökte Kvarntornet skrev han i sin dagbok 1753-1754, att det fanns tre våningar och att alla var fyllda av handkvarnar på vilka borgarnas pigor malde malt och gryn. Under artonhundratalet maldes det snus i tornet i blygsam skala, i en fabrik.


Här ser du tornet från utsidan av muren. Den halvrunda formen är unik i ringmuren och stenmaterialet i tornet och de jämna skiftgångarna är tillsammans med Söderport de två mest välgjorda i hela ringmuren.

Det gick vilt till i Visby när de härjade som värst. I fasaden syns stenblock som splittrats av kanonkulor.

Tidigare fanns en trappa upp till dörren.

Jag hade gärna ägt rätt rostiga nycklar. Det skulle varit intressant att besöka alla torns insidor. Tänk om jag hade fötts med vingar.

12 tankar på “Kvarntornet

 1. Jag tycker det är fantastiskt att så mycket finns bevarat av muren. Det hade helt klart varit spännande att se tornen invändigt. Du kan väl göra ett försök och hänvisa till bloggen 😉

  Kram och god måndag!

  Gilla

 2. Tack för visningen, intressant som vanligt. Undrar också vad som kan döljas innanför tornen. Förresten, kan du inte ”köpa vingar för pengarna” … har för mig det var någon annan med lite anknytning till Gotland som gjorde det. Fast det går ju så bra ändå. Dina inlägg tar mig ut på flygturer via historiens vingslag.
  Ha det fint på ön!

  Kram Anita

  Gilla

 3. Synd att de där vingarna är så dyra. 🙂 Det finns väldigt många artister, konstnärer och författare med anknytning till Gotland. Men inte så många som bor här året runt. Bara jag. 😉
  Nästa gång ska du få flyga iväg till en fyr. 🙂 Men först måste jag greja några timmar till med novembertävlingarna. Tiden börjar rusa iväg.
  Kram, Bosse

  Gilla

 4. Så mycket historia det finns på den lilla ön, du gör det väldigt intressant när du beskriver för oss. Jag kan inte säga att jag skulle vilja vara med på den tiden, den var nog inte så god. Jag och min gotländska man var med som publik på medeltidsveckan ett av de första åren. Kommer ihåg på stora torget när man kom springandes från alla gränder och skrek att man stormade murarna för att ta sig in i staden. Då var det gotlänningarna som hade sytt sina kläder under vintern för att vara med i detta skådespel – så bra de gjorde det. Var också med på gudstjänst i domkyrkan när borgmästaren och adeln kom i sina vackra kläder, bönder och tiggare väntade utanför. Även om det var skådespel så gick det rysningar i kroppen, så verklighetstroget var det då.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s