När andra sover


05:11 satte jag in en CD i spelaren i ”Den lilla blå” och vi gav oss av. Den här gången hade vi, för första gången sedan vi flyttade hit, våra cyklar med på cykelhållaren. Därför invigning av kategori nummer 40 – På två hjul. Du kan se vårt huvudmål på den zoomade bilden.

Här parkerade vi bilen och dukade upp frukosten på ett bord. Jag tänkte på att det stämde, det jag skrev i inlägg nummer 100. Vi skulle återkomma hit nästa år med cyklarna.
https://gotlanduppochner.com/2019/06/24/narsholmen-en-av-mina-absoluta-favoritplatser/


Den superfina polkagrisfyren kommer att få ett eget inlägg längre fram.

Vilken frihet det är att kombinera cyklandet med cykelstopp för intressanta närstudier (där var jag vitsig utan att jag tänkte på det) eller bara vara i stunden. Det går inte att komma ifrån att det känns som att befinna sig på en savann i Afrika. Liknelsen är inte ute och reser helt i fantasin. Den två kvadratkilometer stora halvön med storslagna vidder och med bara enstaka enar och talldungar ger en känsla av savann och vinner med tigerlängder mot hungriga rovdjur i Afrika. Fyrfotade utan hänsyn till de berömda två meternas avstånd.

Blåelden var inte lika intensivt blå, som förra året vid samma tidpunkt i månaden juni.

Stenmuren smälter bra in i omgivningen.

Hade jag cyklat här 1986 kunde jag ställt upp som biskådis i den kända ryska filmregissören Andrej Tarkovskijs sista film ”Offret”, som spelades in på Närsholmen. Flott skulle jag sagt DA om han ville ge mig rubel som tack för besväret.

Blodnäva ser du i fronten till höger.

Det enda jag inte var helt nöjd med var att orkidén Adam och Eva gäckade oss igen. Den ska finnas här i både en röd och en gul färgvariant. Vi lämnade cyklarna och letade en bra stund vid lämpliga ställen.

Fyren finns nästan alltid med någonstans i blickfånget. Ingen risk att cykla eller gå vilse.
Undra om personerna i flygplanet hinner njuta av den vackra vyn därunder dem?

Favoritfoto. Det finns ett till som är nästan lika fint. Vet någon besökare namnet på växten? Här finns rikt med arter som trivs på torra och kalkrika marker. På sensommaren är en stor del av halvön täckt av gul fetknopp. Bra skäl till ett återbesök.

Efter att ha fotvandrat ett tag var vi tillbaka vid cyklarna igen och tog en sista titt. Återigen hade vi varit helt ensamma. Inte en enda människa såg vi. Nöjda satte vi upp cyklarna bakom bilen och åkte iväg till nästa stopp. En kyrkvaktmästare kom precis lagom i tid och öppnade kyrkporten. Vilket flyt vi hade även där. Okej. Någon i sällskapet var i efterhand inte nöjd med mina exteriörfoton. Hela kyrkan kom inte med. 😉  Orsaken var grönskan på träden. Vi körde förbi där igen för några dagar sedan.

De närmaste två blogginläggen kommer troligtvis också att handla om inlägg i kategorin ”På två hjul”. Välkommen tillbaka!

42 tankar på “När andra sover

 1. Visst är det härligt att vara vaken när andra sover. Och vilken utflykt. Ett inlägg i min smak. Vackra vyer, vackra färger och sköna ordvitsar. Närstudier och tigerlängder … gillar! Och även om du inte tyckte de blå färgerna var lika intensiva som förra året så var dom i mina ögon vackert intensiva, blåälskare som jag är.

  Idag fortsätter värmen här men en svalkande vind drar över Täljebygden. Har satt korsdrag i uterummet så att temperaturen ska hålla sig under plus 30.

  Ha en riktigt fin dag på ön!
  Kram Anita

  Gilla

  • Det är en speciell känsla som vi uppskattar mycket. Det gjorde jag redan som ung grabb. Den orörda dagen tilltalade mig. ❤
   Förra årets blåeldsperiod var otroligt intensiv. Vi ska cykla mellan dem imorgon bitti också om vädret är med på noterna. 😉
   Den taktiken måste vi också göra med jämna mellanrum. Går inte att befinna sig i en bastu. Hoppas du hade en fin midsommar.
   Kram, Bosse

   Gilla

  • Det var magiskt förra året. ❤ Har du sett någon rytm om hur ofta det blir så? Handlar det om vinterklimatet?
   "Dikeskantsrensningen" var tydligen en rejäl miss i år. 😦
   Vi avbröt vår cykeltur när himlen blev mörk och vi hade ömtålig last i cykelkorgarna. Men än så länge har det varken åskat eller kommit några droppar. Såg att det fanns chans till regn hos dig. Däremot blev det kyligt på balkongen så vi gick in med fikat.
   Kram, Bosse

   Gillad av 1 person

   • Sommaren 2018 var ju en hemsk torrsommar och på något sätt verkar det som om växtligheten pausade lite och så blev 2019 helt enorm. Det var ju inte bara blåeld, allt blommade mer än man någonsin sett tidigare. Kram

    Gilla

   • Kontrasternas somrar. Så kommer jag alltid att minnas dem. Vi flyttade hit 3 augusti 2018. Åkte från flygplatsen till Krusmyntagården för att äta lunch. De beklagade sig för de inte hade något att visa upp av sina växter och örter. Vi hade verkligen tur som året efter fick en sådan vacker helsommar som förra året var. 🙂
    Ps. Undra hur det gick för min gamla idol Uffe Lundell. Fick han en tumme eller ett mindre snällt finger tro. 😉 Jag ska lyssna på utvalda när jag blir ensam igen. En taktik jag valt i flera år.
    Kram, Bosse

    Gilla

  • Det finns väldigt många sippor. Minns de fina backsipporna i Backåkra vid Dag H stuga. Synd vi inte kunde åka dit i sommar. Den låg stängd de flesta åren vi bodde där. Men vi var där en gång på en semester. Nu borde det vara uppfräschat rejält.
   Där är härligt. Borde testa en höst eller vinterdag för att jämföra.

   Gillad av 1 person

 2. Jag tror att det är en speciell variant av backsippa; Gotlandssippa – Pulsatilla vulgaris subsp. gotlandicaiant.
  Närsholmen är ett underbart ställe dit vi brukar åka väldigt ofta och har många gånger haft picnick precis på utsidan av fyrens mur. där finns en bra p-plats som turistbussarna och vi – brukar utnyttja.
  Men är det mycket folk där ute så har vi en annan variant och det är att istället för att åka ut på holmen så svänger vi höger mot fiskeläget och åker sen den pyttelilla vägen vidare till kapelludden. Sen kan man fortsätta vi därifrån förbi Pilgårds till den ”stora” vägen. Omedelbart efter Närshamn så har man en del vindkraftverk och där brukar vi stanna och gå en prommis på den stenbelagda marken. Här kan man nämligen gå med Santos lös utan att han skrämmer nån (som om han skulle göra det *fniss*).
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Det låter troligt med tanke på likheten med den mindre backsippan vi såg på Österlen varje säsong.
   Suveränt ställe. Då har du varit där vid alla årstider. Jag skulle vilja testa hösten och vintern.
   När vi inte haft cyklarna med har vi ställt bilen där. Det var förra året som en kossa gav sig på backspegeln och de andra var närgångna. Vi hann precis fika. Nu såg vi inga kor.
   Första gången vi åkte hit på en semester körde jag fel och tog höger och vände vid fiskeläget.
   Kram Bosse

   Gilla

 3. Visst är det härligt att få uppleva morgonen själva….. vackra bilder har du tagit och cykla på ön är härligt.
  Kram gun

  Gilla

  • Vad mysigt att jag fått dig i en härlig stämning. Stillheten är en ”plats” som jag älskar att befinna mig i. Imorgon bitti är det kanske dags igen. Cyklarna är bakom bilen. Frukost och fika är fixad. Nu är det bara lite sömn och en önskan om behagligt väder imorgon som fattas. 🙂 Målet är ett annat väderstreck.
   Kram

   Gillad av 1 person

 4. Härlig tur i arla morgonstund. Och så jädrans skönt att vara ute när alla andra sover 😉 Det är oftast den allra vackraste tiden på dygnet. Naturen vaknar, insekterna vaknar och fåglarna sjunger upp. Vad kan bli vackrare? Härligt inlägg med fina bilder!

  Gilla

  • Det är en behaglig känsla som nästan går att ta på. (med lite fantasi) imorgon hoppas vi på en repris när vi åker åt ett annat väderstreck. Men nu regnar det utanför mitt fönster. Precis som det står i min app att det ska göra. Kanske inte just orden ”utanför mitt fönster”. 😉
   Tack ska du ha.

   Gillad av 1 person

  • Det blev redan vid första besöket, under en semester, en av mina absoluta favoritplatser på Gotland. Kärlek vid första ögonkastet. ❤
   Förstår att du längtat och nu är det ju tillåtet att resa. Det skulle säkert inte kännas bra för dig i höst om du inte fick den sommardosen. Undra om du haft en "lucka" någon sommar. Eller har du åkt hit sedan barnsben. Innan du ens gick för egen maskin. Min hjärna blev full av frågor. Frågor som du inte behöver svara på. 🙂

   Gillad av 1 person

   • Jodå, sedan barnsben. Föräldrarna hyrde i Visby, i Sudersand, nära Slite och i Vamlingbo somrarna innan det egna huset byggdes. Jag var åtta år första sommaren i egna huset. Tror att jag kan ha missat ett besök en enda sommar sedan dess.

    Gilla

   • Jag sitter och tänker och inser att det måste varit jättemysigt att få komma till Vamlingbo varje sommar. Något att längta till under blåsiga, regniga novemberkvällar. Kan inte låta bli att chansa. Du hade en hemlig ungdomsförälskelse som vägrade att åka färja till en ö. Rätt eller rätt. 😉
    Kram Bosse Retsticka

    Gilla

 5. Så vackert! Har förr cyklat en del på Gotland och än mer på Fårö men visst har det fallit i glömska hur vackert det är. Stort tack för turen i det vackra landskapet. Jag har verkligen njutit av den.
  kram

  Gilla

 6. Läste ditt senaste inlägg före det här, och här måste jag säga att det ser otroligt härligt ut ,-)))
  Vilken natur och SÅ vackert, här skulle jag gilla att cykla ,-) Det var fint i senaste inlägget också, men lite skrämmande.
  föredrar den här cykelturen. Men ser att ni har det jättefint, kul!
  KRAM och ha det gott.
  Primrose ,-)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s