38. Stenkyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Antagligen fick kyrkan sitt namn Stenkyrka efter materialet sten som var rätt ovanligt vid just den tiden, en bit in på tolvhundratalet.

Tornet är ett av Gotlands mest imponerande byggnadsverk med sina tre sidor av gallerier.

Första gången som vi åkte hit var det byggställningarna runt kyrkan, som fick oss att vänta till 2019 med besöket. Denna gång föregick det aktiviteter med en stor ”pratande” fläkt och en lång kabel genom hela kyrkan. Dessutom gäckade solen oss genom fönstren på flera bilder.
Vad synd vi inte gick in där igår när vi ändå körde precis förbi. Men då var det ett änge, en ödekyrka, ett fiskeläge, en fullpackad fikakorg och havet som lockade på oss. 😉

Målningar.

Mästaren Majestatis har gjort den fina dopfunten, som är det äldsta föremålet i kyrkan. (1100-talet)

Krucifixet är från 1300-talets förra hälft. Maria och Johannes är ditmålade 1702.

Bänkinredningen i Christian IV renässansstil med höga gavelhörn dateras till 1600-talets början. Det var Danmark som gällde då…

En präktig kyrkvärdsbänk.

Altaruppsatsen är gjort i sandsten och är från slutet av 1600-talet. Glasmålningen från 1960 är utförd av Erik Lindholm.

Vi letade ett tag bland gravstenarna efter den äldsta från år 1200. Men där gick vi troligen bet. Istället avslutar vi med denna betydligt finare bild.

Tänkvärda ord:
”En klok man söker kunskap,
dåren ägnar sig åt dumt prat.”
                    Ordspråksboken

 

 

 

19 tankar på “38. Stenkyrka

 1. Fina bilder på den vackra kyrkan. Spännande få följa med på era upptäcktsfärder bland alla unika kyrkor.

  Även kloka ord att ta till sig.

  Kram 🤗

  Gilla

  • Fördelen med kyrkorna är att de är lätta att ”spika” genom de höga tornen som syns på långt avstånd. Snart är vi halvvägs med vårt mål. Ödekyrkan som besökte i lördags var något extra. <3. Helst med tanke på att den kyliga vinden avtog under vår stund där och solen var framme.

   Kloka ord får jag aldrig nog av.
   Kram

   Gilla

 2. Ännu en väldigt fin kyrka. Spontant hade jag inte trott att den var så gammal för till det yttre ser den lite nyare ut. Inredningen är väldigt fin!

  Kram och god söndag

  Gilla

 3. Så vackra kyrkbänkar, men jag fastnade som alltid för dopfunten. Dopfuntar är något speciellt tycker jag. Andra fotot av kyrkan liknar på pricken den adventskyrka jag sätter fram varje jul. Kram

  Gilla

 4. Det är så imponerande att ni har så gamla kyrkor på Gotland. Vår är från 1600 talet och det känns som en ovanligt gammal kyrka här men i jämförelse med era kyrkor är den ny.

  Gilla

 5. Kyrkbänkarna var vackra tycker jag. Det är alltid så spännande med gamla kyrkor och tänk om dom kunde berätta.
  Kram gun

  Gilla

 6. En vacker kyrka och jag tycker tornet med de vackra fönstren. Taket i 2 etapper är fint.
  Målningarna har milda färger som ger ett lugn pch det vackraste är dopfunten.
  Tack för visningen.
  Kramar från oss

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s