Saknar helt


Det finns bara ett svenskt län som helt saknar järnväg med kommersiell trafik – Gotland. ☹

Här en bit utanför Söderport i Visby anlände och avgick en gång i tiden tåg. När det blomstrade som mest fanns det flera bolag och linjer. Den allra första trafiken började rulla 1878 och den sista upphörde 1960.

Första sträckan gick mellan Visby och Hemse via Roma. Den gick trögt i början, men när Roma sockerbruk startade 1894 blev det ett rejält uppsving för den linjen. Postkontor, mejerier och olika sorters handel och jordbruk började utnyttja de olika linjerna. Bläse kalkbruk på Norra Gotland hade sitt industrispår mellan brottet och hamnen intakt mellan 1895 och 1954.

Redan i början på tjugotalet blev det konkurrens från busstrafiken. Det hjälpte föga att Gotlands järnväg installerade tryckluftsbromsar på lok och personalvagnar och kunde höja maxhastigheten från 40 till 60 km/timmen. Eller testade rälsbuss. Glansdagarna började ta slut. Samtidigt ökade privatbilismen och lastbilar ”tryckte på” från sitt håll.

Kunde platsat i ”Ten Doors”. Tyvärr ligger byggnaden en bit utanför ringmuren och är därmed diskad från deltagande.

 

18 tankar på “Saknar helt

 1. Rälsbuss åkte jag mellan Klintehamn och Visby när jag gick på läroverket, men det var nog bara något år, sen blev det buss i stället.
  Ha en Glad Påsk!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Jag undrar nu hur rälsen gick jämfört med vägen. Såg du mer hav från rälsbussfönstret tro? Jag älskade att åka rälsbuss till min mormor.
   Tack. Det har varit fint väder under Solveigs lov. Vi har varit på flera mysiga turer. Igår var vi inne i årets första medeltida kyrka – Sanda. Innan dess i Gnisvärds kapell som jag missat tidigare. Kul att den var öppen. Min chansning gick hem.
   Tyvärr vaknade jag i morse med feber och ont i halsen. Kanske för att jag satt lite tunnklädd på balkongen igår eftermiddag.
   Kram Bosse

   Gillad av 1 person

 2. Så fina stationshusen var förut, nu är det resecenter ofta i tråkiga byggnader och bara bemannade med automater för biljettköp. Jag bor längs med Nynäsbanan som hade många vackra stationshus från Nynäshamn till S-holm. När jag var tonåring så bodde alltid stinsen med familj på ovanvåningen. Alla i gul panel. Nu finns det kanske två kvar.

  Gilla

 3. Här är järnvägen ett minne blott också. Förr gick det tåg från Malmö till Näset men den sträckan lades ner. Ansågs inte lönsam längre och bussar var bättre. Med tanke på hur många som bor här numera och pendlar så skulle självklart järnvägen byggt ut i stället…

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Trist. Varför åkte vi aldrig den banan med våra gratiskort. Måste varit en fin utsikt från tågfönstret. Du har rätt. Lätt såklart att vara efterklok. Jag tycker de ska bygga upp den igen. 🙂 Kan inte du gå från bygga pussel till… 😉
   Kram tillbaka

   Gilla

 4. Tågen har nog försvunnit på många orter. Jag har åkt rälsbuss mellan Staffanstorp och Malmö när jag var barn.
  Vackra stationshus från förr.
  Kramar från oss

  Gilla

 5. Ni kunde ha rälsbuss alla fall ,-)
  En rälsbuss hade vi i närheten när jag växte upp, fin ,-)
  Så synd att inte portarna gäller hela Gotland, den var ju jättefin.
  Jättefin byggnad ,-) Tänk att de var mer jobb med att bygga hus förr, och då blev det snyhht, nu ser mycket ut som trista lådor.
  Glad Påsk!
  KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Det finns en sträcka att åka som jag ska göra någon sommar. Turen går visst en dag vid julen också. Gammalt ånglok. Vi gjorde det inte förra året för att det äldsta tåget var på ”sjukhus”. I sommar blir det säkert inte heller. Om de inte låter oss åka ensamma i en vagn. 😉
   Eller tur. 🙂 Jag tänkte vara snäll mot alla dörrar & portar innanför muren. Därmed finns det många kvar att ”bevittna”. Men alla får inte vara med i tävlingen. Först har vi ett hemligt kval. 🙂
   Bu för trista lådor. Jag gillar att se ”Vem bor här.” Där finns många häftiga bostäder med.
   Kramar tillbaka

   Gilla

 6. Hade jag ingen aning om. Tänk vad man får lära sig. Ha en härlig påsk och hoppas att ni slipper snö. Här haglar och snöar det om vart annat. Riktigt påskväder

  Gilla

 7. Vi har ju spår gåendes alldeles nära och det fanns också en hållplats, dessutom en vattentapp som tyvärr togs bort bara för nåt år sen. Men en granne en bit bort har ett gammalt lok ståendes på tomten….. 😉
  Den porten tyckte jag var jättesnygg, dessutom väldans välskött runt omkring! :-*
  GLAD PÅSK/Susie

  Gilla

  • Det har jag för mig att jag såg, när vi körde längre bort och vände. Helt säker är jag inte. Minnet var betydligt bättre förr. 😉
   Fy vad kallt det var den söndagseftermiddagen vi var där och tog kort. Jag ville hem direkt. För tunt klädd. Men jag ska åka tillbaka och ta kort på lite annat spännande som fanns nära stationen.
   Påskkramar tillbaka

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s