Allkvie änge – ängsbruk

Solen lyste inbjudande från himlen. Vi fyllde fikakorgen och hade en förhoppning om något vitt, när vi åkte iväg till årets första änge. Jag syftade inte på snö.

Lustigt att det var här vi befann oss sista gången som vi la in ett blogginlägg om änge 2019.

Intressant att jämföra samma vrå av världen. Början av april mot början av september. Här är länken till inlägget om du är extra nyfiken på fler foton. 😉
https://gotlanduppochner.com/2019/09/04/allkvie-ange/

Även denna helg fick vi njuta av blåsippor. Inte i samma mängd som på Klinteberget och i Brucebo naturreservat veckan innan. Men till skillnad från de två nämnda platsernas höjdnivåer var det plant att vandra här.

Istället var det sankt och vi sjönk lätt ner i marken här och var. På andra skulle det behövts stövlar, eller liten roddbåt. 😉

Naturens egna konstverk. I detta änge finns annars ett ovanligt stort antal hotade lavar och svampar.

Solveig såg idag ett foto på utslagna gullvivor på vackra Österlen. Själv såg jag vackra snöfoton hos Insta-vänner. Vårt land är ”långstort”.

Tänk om jag hade den energin. Jag tror inte myror har tid att tänka på problem av något slag. Allt från bostadsbidrag, bygglov till smittorisker ilar de blixtsnabbt ifrån. Kanske inte eremitmyran, som antagligen får myror i byxan av allt närgående kontaktsökande. 😉 Nu hoppade mina minnen till när jag lirade gitarr till en låt med en myra och ett farligt tuggummi. Hur många verser var det?

Det var för denna vita blomma som vi valde Allkvie änge. Jag hade läst om en tidigare landshövding, som hade den vita mattan av vitsippor i AÄ som ett av sina favoritställen på Gotland. Men hon nämnde faktiskt den femte månaden på året. Bra skäl för oss att ta en avstickare hit om ett par veckor.

Då är såklart de välväxta ekarna grönklädda. Men denna tidiga aprillördag njöt vi istället av fågelsång. Frisk luft. Vårsol. Nästan vindstilla i änget. Gott kaffe och ätbart som alltid smakar bäst utomhus.
På hemvägen stannade vi till vid ett naturreservat och smidde planer för framtiden. En framtid som vi ber om att få vara med om. Där äldre vänner ingår. Var och en på sitt håll.

 

19 tankar på “Allkvie änge – ängsbruk

  • Jag gissar på att du såg både fler och piggare vitsippor. Det är en ynnest att få uppleva allt fint i naturen. Om en stund ska vi åka till ett nytt ställe som vi inte besökt. Där hade jag egentligen tänkt att vi skulle ha med cyklarna. Nu ska vi mest reka. Du får ha en trevlig söndag.
   Tack ska du ha. ❤
   Ps. Satt och tänkte lite på dig. Tänk om du bott här på Gotland ett år. Vad mycket intressant du skulle ha hunnit med med tanke på dina intressen och goda fysik för längre utmanande turer. Så kan jag tänka om mig själv också. Jag skulle gärna velat bott här när jag var ung och kärnfrisk. Bara alla spännande lekar i grottor. 🙂 Möjligheterna blir fler och fler ju mer jag läser på. Nu gäller det bara att hålla sig så frisk det är möjligt. Så kan det bli fina månader den närmaste tiden, när det gäller den biten. Samtidigt är jag både ödmjuk och medveten om det motsatta. Bäst att ta en dag i taget.

   Gillad av 1 person

 1. Kom av mig när jag följde länken du lagt in. Ville gärna kommentera myrorna och den fina grinden också.
  Grinden är väldigt speciell tycker jag. Dem bilderna är nog mina favoriter i det här inlägget.
  Och myror … visst är det fascinerande varelser. Mycket intressant att iaktta dem i arbete.
  Kramis

  Gilla

 2. Numera är vitsippor och blåsippor mycket sällsynta här vilket är väldigt synd. Finns väl inte mycket så slår en överdådig blomning och när det blir som en matta men det får vi klara oss utan. Snart blir det en långpromenad i det fina vädret fast utan fikakorg.

  Kram

  Gilla

 3. En underbar grind till änget. Blåsippor är så fina och jag har i trädgården men de har inte slagit ut ännu. Få nog flytta dom för de står skuggigt.
  Kramar från oss

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s