Fridhem – vackert och passande namn


Här var vi och fikade förra sommaren. Den här marsdagen hade vi med egen fikakorg. Vi fortsatte grusbacken uppåt till det stora gula huset, som jag läst och hört så mycket om.

Jag tror att Prinsessan Eugéne blev kär i Gotland vid första ögonkastet 1859. För mig dröjde det till andra ögonkastet. 😉 Kanske blev hon en av de första sommargotlänningarna när hon bodde här i huvudbyggnaden under nästan trettio år.
Huset är byggt i ”schweizerstil” och prinsessan var visst mycket aktiv i planering och när det gällde åsikter om byggandet.
Tänk att sitta på den stora altanen eller innanför glasverandan med utsikten mot havet. Många av hennes vänner som var författare, konstnärer och musiker, kom gärna på besök.

Det gjordes mycket fint i parken, som en trädgårdsmästare vid namnet Karl-Johan Flodman skötte om. Träd, buskar och exotiska växter köptes in och planterades.

Framsidan på sommarvillan Fridhem.

Stora vattenfallet av ån, som bildas på våren, rinner ut i Östersjön. Mäktigt sound. Jag och Solveig fick stå nära varandra för att kunna höra vad den andre sa. Nu kom jag att tänka på kvinnogruppen som åkte buss och stannade till vid Victoriafallen och gick av bussen. Efter en stund kom den manliga chauffören och bad kvinnorna vara tysta tio sekunder så han kunde spela in vattenfallet på mobilen. 😉

Det är stort när jag tänker på att prinsessan Eugénie var med, för över 150 år sedan, och planterade gullregnsträdet, som nu är ett av Nordens största med sina dussintalet böjda stammar.

Vad trevligt det var att träffa den här kvinnan. Tack Anita för vårt samtal. Det var intressant att höra om Fridhems historia och om förändringarna i modern tid på parkområdet. Själv var hon uppväxt på Gotland och hade återvänt till trakten efter 40 års boende på fastlandet.

Lilla vattenfallet en bit ner mot havet. Ska bli spännande att återvända hit längre fram på året och då, förmodligen, konstatera att ”någon” dragit åt kranen. Risken finns att det bara kommer att smådroppa om det vill sig illa i sommar.

Det finns olika halvbranta avstickare ner mot havet.

Det var inte lätt att ta kort på blåsipporna, som vägrade att hålla sig stilla i vinden. Söta och ouppfostrade. 😊

Vi noterade att mycket i naturen är på g. En efterlängtad tid är i annalkande.
.
Utsikten från stenen där vi satt och drack kaffe och mumsade på osötade chokladkakor från Lurblåsaren i Ystad. Konstaterade dock att det antagligen är dags att köpa ny termos. Den svarta drycken var för ljummen för min smak. Vi ska brygga på gammalt hederligt sätt nästa gång och jämföra värmeegenskaperna.
Det finns några gula små hus som går att hyra. Just detta har jag sett på nätet. Tyvärr läste jag inte att det alltid utlovades solnedgång. För då hade vi slagit till direkt.

I somras gick vi ner för branten. Denna gång valde vi att sätta punkt när det var som bäst. När vi kom hem var solen och det fina vädret borta. Men våra sinnen var ljusa efter både trevligt helgbesök av en dotter och vår eftermiddagsutflykt i solsken. Hade vi fått bestämma skulle vi önskat att hon sökte jobb på Gotland efter sin examen i juni. Istället lägger jag egna pusselbitar. 😉

24 tankar på “Fridhem – vackert och passande namn

 1. Gotland är så mycket vackrare än jag minns det, nu är det ju 30 år sen vi var där ,-))) Men sen är ju ni bra på att hitta godbitarna. Fridhem var tjusigt och håller med…verandan! ÅH tänk att sitta där …
  Fint hus att hyra. Intressant historia bakom med Prinsessan Eugene.
  Vattenfallen…och den charmiga bron, en sommardag där skulle vara härligt även om det ser härligt ut nu! ,-))))))Kan tro det ja att han måste be kvinnorna att vara tysta ,-))) härligt med vattenfall, ljudet kan man somna gott till.
  Härliga bilder.
  Ha det fint KRAM Primrose ,-)

  Gilla

  • Första gången som jag var här var jag inte alls imponerad. Berodde på dimman och regnet. Dags för er att ge ön en ny chans. Det blir kanske kärlek vid andra ögonkastet som det blev för mig. <3. Platsen var otroligt mer storslagen på den tiden. Skulle varit kul att se en film från då.
   Den kvinnan gjorde så mycket gott, både på Gotland och andra ställen.
   På sommaren finns det en stor risk att det inte kommer något vatten alls. Så tror jag det var för två år sedan. Det finns en gul stuga precis ovanför det stora vattenfallet. Kunde varit spännande att bo i den en natt.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

   Gilla

 2. Det där gula huset skulle jag gärna hyra och bo i en vecka eller så men jag misstänker att det inte är billigt. Var våra barn väljer att arbeta rår vi inte över vilket är ganska så befriande ändå 😉

  Kram

  Gilla

  • Jag funderade på det höstas och kikade runt lite överallt. Priset var inte så högt då. Höjs säkert på högsommaren.
   Där har vi inte längre något att säga till om. Visst är det så och ska givetvis vara på det sättet. Jag tycker jag känner igen mig själv ibland. 😉
   Kram

   Gilla

   • Sommartid rakar alla priser i höjden! Jag vet så väl vad ett lite kyffe kostar här under Falsterbo Horsesow! Nästan så att jag funderar på att hyra ut lekstugan 😉 Fast med tanke på Corona är det inte säkert att tävlingen blir av…

    Kram

    Gilla

  • Jag ämnar skriva några rader om den prinsessan vid något tillfälle. ❤
   Namnet Fridhem har jag hört i lite olika sammanhang.
   Ett rejält hopp från den ena verksamheten till den andra. Ska kolla in.
   Kram tillbaka

   Ps. Intressant att läsa om. Tänk med kungligheter och leksugna barn som varit där på somrarna.

   Gillad av 1 person

  • Varsågod. Där hade vi tur. Här är sol nu med, men den kan försvinna när som helst. Äntligen kunde jag se färgnyanserna på alla ”tusen” himmelbitarna till pusslet. Tända lampor stjälper mer än hjälper. Blänker för mycket. Om solen är kvar efter lunch ska jag cykla ner mot havsutsikt.

   Gillad av 1 person

 3. Det var nära att vi aldrig åkt hit dom 4 dagar vi tog som semester 1998 för första gången på 5 år. Min pappa hade varit hit på en kort pensionärsresa nåt år innan och han var inte imponerad alls. Dom var inkvarterade på ett ställe med över/undersängar – alltså till gamlingar. Hemskt! Sen åkte dom buss hela tiden och fick bara korta ”rastningar” – och han som älskade att promenera!!
  Som tur var hade vi ett par goda vänner som hade – och har – sommarhus här och som övertalade oss att åka! Och nu bor vi här….. 🙂 🙂 🙂 Så kan det gå!
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Jag förstår att din pappa inte blev imponerad av Gotland. Synd med tanke på alla suveräna promenadmöjligheter på olika plan som finns på ön. För det hade han säkert uppskattat om han fått chansen.
   Livet är mycket av en slump. Samtidigt inte. För jag tror det finns en mening inblandad. Ibland är den svår att hitta.
   Kram

   Gilla

 4. Fridhem är vackert och vattenfallet är mäktigt. Ja, tänk att prinsessan kom dit och blev så förälskad i platsen. Undrar hur hon åkte dit. Min gotländska man har berättat att när han var liten i början av 50-talet så la man ut halm i lastutrymmet där djur tidigare åkt. Bilarna hissades upp på däck oavsett väder.

  Gilla

  • Det är fint där. Vattenfallet är nog inte lika mäktigt en torr sommar. Intressant att din man är född här. Vem vet. Ni kanske flyttar hit i framtiden.
   Jag tror hon åkte färja hit. Jag la just nu in ett långt inlägg som handlar om bara hennes alla goda gärningar. Ny bloggkategori med namnet Porträttsamling.
   Tack för informationen. 🙂

   Gilla

 5. Fridhem – ja, så vackert! Som du vet Bosse, så älskar jag sådana här berättelser som har en historisk anknytning! Jag skulle gärna ha velat vara gäst hos prinsessan Eugénie! 🙂
  Så vackra bilder… huset, havsnära, gullregnsträdet, blåsippa… Underbart!
  Jag säger som du – det kändes som om jag var med på utflykten! 🙂
  Kram Nilla

  Gilla

  • Jag startade just nu en ny kategori med namnet PORTRÄTTSAMLING. Prinsessan Eugéneie fick vara först ut. En mycket intressant kvinna som dykt upp lite överallt i min blogg.
   Jag med. Jag skulle även kunna tänka mig att brevväxla med henne. Den sysslan ägnade hon sig åt under nästan hela det ”korta” livet. Självklart var det mycket vackrare både i och utanför hennes sommarbostad under hennes levnadsår när det fanns en trädgårdsmästare ständigt till hands. Jag skulle vilja se alla kvinnors stiliga klänningar, hattar m.m.
   Kram Bobo

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s