Storgravfältet vid Annelund


Precis intill Visby flygplats ligger ett av Gotlands största gravfält. Under tjugo år fram till 1987 totalundersöktes alla gravar.

Här finns omkring 420 gravar och ca 450 människor är begravda på området. En del är alltså sekundärbegravda. Experterna kom fram till att gravfältet har använts omkring 2000 år – från sen stenålder till tidig järnålder.
Storleken på gravarna varierar mellan 1,5 meter upp till 16 meter. Det vanligaste var att den döde brändes före gravläggningen. Det kallas för brandgravskick. Men på gravfältets yngre del finns även skelettbegravningar.

Vilken nytta man har av betande djur som håller marken öppen och fri från under-vegetation.

Det som slår mig på bilden är kontrasten mellan två olika tider på samma jordklotsplats. Ny teknik samsas med storgravfält. Mindre än 100 meter, men också över 3000 år skiljer dem åt. Fascinerande. Hur hade de reagerat om de fått se plåtfåglar i luften som höll vingarna stelt stilla? Hur hade du och jag reagerat om vi plötsligt möttes av…

… det kan du spinna vidare på själv i en kommentar. 🙂

12 tankar på “Storgravfältet vid Annelund

 1. Hm … ja säg det!? En utomjording eller någon från människans begynnelse – tror det skulle vara lika skrämmande! 🙂
  Nu fick du igång min fantasi!
  Kram

  Gilla

 2. Gammalt möter nytt och så nära inpå dessutom. Mycket intressant tycker jag. Staden Rom är verkligen ett exempel på det också.

  Ja, det är verkligen en bra fråga… Teknikens utveckling har varit och är hisnande. Undrar i vilka banor människorna som levde då tänkte i?

  Kram

  Gilla

 3. Sicket jobb att undersöka alla gravarna! Och man kan ju undra. För egen del kanske man kunde placerat flygfältet ännu en bit bort. Men kanske tänkte man på detta att blanda gammalt med nytt. Eller så tänkte man inte alls.
  Tack för besöket och så har jag även idag lärt mig en del nytt.
  Kram

  Gilla

 4. Har alltid gillat att läsa om och lära mig mer om forntiden. Det hade varit otroligt spännande att få spendera några timmar (absolut inte mer) i sällskap med folk från järnåldern. Alltså på ett sällskapligt sätt…..kanske inte på en begravningsplats! 😦
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Jag instämmer i båda sakerna. Mitt intresse för historia föddes tidigt. Några timmar räcker gott. Tänk om de blev hungriga och tyckte jag/vi såg välsmakande ut. 😉 Absolut inte där. Vid en brasa på stranden kunde varit bättre.
   Skämt åsido. Visst hade det varit otroligt intressant att få leva ”några timmar” i olika tidsperioder. Både i Sverige och i andra länder/kulturer. När jag tyckte det räckte skulle jag i smyg kunna trycka på en blå knapp.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s