Precis intill Visby flygplats ligger ett av Gotlands största gravfält. Under tjugo år fram till 1987 totalundersöktes alla gravar.
Här finns omkring 420 gravar och ca 450 människor är begravda på området. En del är alltså sekundärbegravda. Experterna kom fram till att gravfältet har använts omkring 2000 år – från sen stenålder till tidig järnålder.
Storleken på gravarna varierar mellan 1,5 meter upp till 16 meter. Det vanligaste var att den döde brändes före gravläggningen. Det kallas för brandgravskick. Men på gravfältets yngre del finns även skelettbegravningar.
Vilken nytta man har av betande djur som håller marken öppen och fri från under-vegetation.
Det som slår mig på bilden är kontrasten mellan två olika tider på samma jordklotsplats. Ny teknik samsas med storgravfält. Mindre än 100 meter, men också över 3000 år skiljer dem åt. Fascinerande. Hur hade de reagerat om de fått se plåtfåglar i luften som höll vingarna stelt stilla? Hur hade du och jag reagerat om vi plötsligt möttes av…
… det kan du spinna vidare på själv i en kommentar. 🙂
…en flera tusen år gammal döing kanske? Tror du vi sprungit iväg, eller startat ett samtal?
GillaGilla
Risk för det förstnämnda men det andra låter mer intressant och säkerligen givande.
GillaGillad av 1 person
Hm … ja säg det!? En utomjording eller någon från människans begynnelse – tror det skulle vara lika skrämmande! 🙂
Nu fick du igång min fantasi!
Kram
GillaGilla
Bra att jag lyckades få igång den. 🙂
Kram
GillaGillad av 1 person
Oj vilka tankar som dyker upp.
Kram
GillaGilla
Gå inte vilse bara. 🙂
Kram
GillaGillad av 1 person
Gammalt möter nytt och så nära inpå dessutom. Mycket intressant tycker jag. Staden Rom är verkligen ett exempel på det också.
Ja, det är verkligen en bra fråga… Teknikens utveckling har varit och är hisnande. Undrar i vilka banor människorna som levde då tänkte i?
Kram
GillaGilla
Det är många gånger en spännande kombination. Bryssel minns jag som något liknande. Det kändes inte som jag befann mig i samma stad när jag vände på huvudet åt allt modernt och högt.
Det hade jag gärna velat veta.
Kram
GillaGilla
Sicket jobb att undersöka alla gravarna! Och man kan ju undra. För egen del kanske man kunde placerat flygfältet ännu en bit bort. Men kanske tänkte man på detta att blanda gammalt med nytt. Eller så tänkte man inte alls.
Tack för besöket och så har jag även idag lärt mig en del nytt.
Kram
GillaGilla
Alltför ofta brukar jag landa i det sistnämnda. 😉 Mitt senaste inlägg intresserar nog dig mer.
Kram
GillaGilla
Har alltid gillat att läsa om och lära mig mer om forntiden. Det hade varit otroligt spännande att få spendera några timmar (absolut inte mer) i sällskap med folk från järnåldern. Alltså på ett sällskapligt sätt…..kanske inte på en begravningsplats! 😦
KRAM/Susie
GillaGilla
Jag instämmer i båda sakerna. Mitt intresse för historia föddes tidigt. Några timmar räcker gott. Tänk om de blev hungriga och tyckte jag/vi såg välsmakande ut. 😉 Absolut inte där. Vid en brasa på stranden kunde varit bättre.
Skämt åsido. Visst hade det varit otroligt intressant att få leva ”några timmar” i olika tidsperioder. Både i Sverige och i andra länder/kulturer. När jag tyckte det räckte skulle jag i smyg kunna trycka på en blå knapp.
Kram
GillaGilla