Gamla Maltfabriken


Almedalens bibliotek ligger vid Cramérgatan. Under lågsäsong kan vi parkera ”den lilla blå” på samma gata. Här står bilen i grönskan mitt emot ett pampigt hus med en brokig historia.
Det är svårt att tänka sig att det i början av 1700-talet var vatten här. Men samtidigt vet jag att ”Gamle hamn” fanns där Almedalen ligger nu – ett par hundra meter uppåt från parkeringsplatsen.

I slutet av 1700-talet och ca 70 år framåt var detta område en trädgård. Detta förändrades när Tändsticksfabriksbolaget 1871 fick en tomt för att anlägga en tändsticksfabrik. I fabriken jobbade sedan 84 personer. Exporten av tändsticksaskar gick till bland annat Tyskland, Kina, Amerika och Ostindien. Endast 12 år höll verksamheten på. Gick den upp i rök tro. 😉

1891 blev det både ny ägare och ny verksamhet när Gotlands Maltfabriks AB tog över fastigheten. Det mältades spannmål till öltillverkningen i stadens bryggerier ända fram till 1930-talet. Därefter har kommunen varit ägare och om Campus Gotlands studenter dricker öl där och lever upp till husets historia förtäljer inte historien. Men skulle någon hitta ett kvarglömt förråd av dammiga tändsticksaskar kanske den lyckliga slipper ta studielån en termin. Själv är jag enbart tacksam för att inte anrika byggnader jämnas med marken. Sådant såg jag tillräckligt av i min barndomsstad. Har du också liknande dystra minnen?

Stafettsammanfattning till mina bloggbesökare:
Vatten-trädgård-tändsticksfabrik-maltfabrik-högskola.

Ps.
Mittenbilden tog jag i söndags. Blå himmel men inget grönt på träden.

 

18 tankar på “Gamla Maltfabriken

 1. Vi hade en bank i kommunen som var inhyst i ett gammalt mycket stiligt hus. Det var gediget byggt och absolut inget som behövde rivas, men tyvärr så är många politiker väldigt klåfingriga och ska sätta sin prägel på allt. Det enda de blir ihågkomna för är hur mycket de fördärvat. Nästan hela Storgatan hade massor av fina gamla hus som nu är jämnade med marken. Det som byggdes efteråt är riktigt fult och inget som tilltalar mig alls. Kram

  Gilla

 2. Åh, vilken pampig byggnad och som alltid trevligt att få veta dess historia! Ja, tänk att hitta någon kvarglömd tändsticksask! Ja, tur Bosse att inte huset gick upp i rök, utan bara verksamheten! 🙂
  Ja, rivningshysterin drabbade ju Göteborg hårt! Men jag är så glad för att det ändå finns många landshövdingehus kvar i Majorna och sedan är ju Haga hyfsat bevarat.
  Verkligen en fin byggnad! Du skriver att det på 1700-talet var vatten där, menar du havet eller någon kanal?
  Kramar från Nilla

  Gilla

  • Jag följde med rätt bra förr när det gällde hur de förstörde gammalt i Göteborg.
   Haga hade jag en dröm om att få bo i. Min brors kompis bodde där i flera år.
   Jag menar havet. Hamnen ligger mindre än 100 meter från vår parkerade bil. Tidigare var det vatten till ringmuren. Då när hamnen låg i Almedalen.
   Kram, Bobo

   Gillad av 1 person

 3. Vilken pampig byggnad och så roligt att den finns kvar. I Malmö gick grävskoporna hårt fram en period och hus som borde bevarats jämnades med marken. Sorgligt men sant. I dag tror jag att man tänker i andra banor.

  Kram

  Gillad av 1 person

  • Kanske tror de att de kommer att bli ihågkomna för något gott. Om jag vidgar det från hus till alla prylar blir det ännu värre. Nu ska allt slängas och köpas nytt. Smarta som de är är det mesta tidsstyrt att hålla i en viss tid. Utvecklingen borde gått framåt istället och hand i hand med hållbarhet och miljötänk. För det är väl meningen att vi ska lämna en så bra jord som möjligt till kommande generationer.
   Kram, Bosse

   Gilla

 4. Gillar dina guidade turer! Både i detta inlägg och nedan. Roligt också med lite gutamål. Kan en del eftersom jag rest som reseledare med många gotlänningar, men långt ifrån allt. Mycket intressant dialekt.
  Ha det bra!

  Gilla

 5. Ja tänk att man inte behöver tända lamporna lika tidigt som för 1 vecka sedan. Fint att den gamla byggnaden står kvar och nu är campus. Har flera gånger suttit i det fina biblioteket när fötter och ben behöver vila.

  Gilla

  • Ljuvligt att det går åt det hållet. ❤ Sedan får man alltid acceptera bakslag. Jag har precis läst igenom min dagbok från förra årets början.
   Vem vet. Vi har kanske sett varandra där. Det är ett fint bibliotek på många sätt och vis. Gott om vrån att slå sig ner i. Underbar utsikt från ett fönsterbord på Almedalens café. Fötter och ben behöver vila mellan promenader bland rosgränderna.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s