Raukfältet i Folhammar


På fotot ser du populära turistorten Ljugarn på Gotlands östkust. Därifrån följer man strandvägen ett par kilometer nordost ut, längs den långa sandstranden.
Först hade vi stannat till i det tuffa fiskeläget Vitvär där jag hörde rejäla mystiska smällar och hade fel om orsaken. https://gotlanduppochner.com/2019/11/29/kungligt-besok-i-vitvar/
Sedan var det bara att hålla tummarna så vi slapp ovädret som mullrade på avstånd från havet. Nu i efterhand vet jag såklart att det gick bra. Vi hann till och med njuta av varmt kaffe och andra medhavda ätliga saker i den nyinköpta fikakorgen.
(Jag kan inte låta bli. Därför sätter jag inte ut något kommatecken efter ordet SAKER. För jag vill fantisera om hur jag och Solveig tränger ihop oss i fikakorgen och kurar. Dessutom tror jag att 2/3 av läsarna inte märker felskrivningen utan min hjälp.) 😀

Jag älskar de fantasieggande raukarna och anser att Folhammar är ett av de vackraste raukfälten på Gotland. En del av raukarna är ca 6 meter höga. Det du bör veta är att det ligger i ett naturreservat med mycket annat intressant att skåda när det gäller växtlighet.

Hade jag varit här som barn är jag inte säker på att mina föräldrar fått med mig hem. Inte om jag kombinerade min klätterglädje med ”gömme”. En farlig kombination. Sant är att det lockade till klättring även denna gång.

Jag smög försiktigt för att inte störa havsvakten Raukfrid som höll stenkoll utåt havet. 😉
Revkalkstenen är rik på fossil.

Vi spanade efter den omtalade kamelen.

Den måste det vara.

När det började komma  droppar från skyn och Tor slog på hammaren vände vi tillbaka.

Jag förstår att det är ett populärt picknickområde. Det finns iordningsställda grillplatser och bänkar och bord. Annars är det bara att slå sig ner vid ”foten” vid din favoritrauk.

Nu var det kyligare och hade blåst upp. Tur det bara återstod en rask promenad genom tallskogen till parkeringen.
Återigen slog det mig. Den som gillar naturupplevelser utöver det vanliga måste älska att besöka Gotland.

28 tankar på “Raukfältet i Folhammar

 1. Ja jag skulle älska att besöka Gotland. Och den promenaden du tog med oss på i det här inlägget var en riktigt fin en. Raukarna kan jag titta på och se olika figurer i. Tog ett tag innan jag lyckades se kamelen dock. Vackra färger på himlen som Tor bjöd på innan han började slå med hammaren.

  Ha en bra dag! Här blåser det rejält och jag kan tänka mig att det kanske gör det hos er på ön också!

  Kram Anita

  Gilla

  • Det var en fin sensommardag i september. Jag gillar alla ”sidor” av ön och kommer garanterat att få massor nya favoritplatser när denna säsong drar igång på riktigt och vi åker ut, utanför Visby.
   Kamelen var inte helt lätt att hitta. Solveig fick hjälpa mig på traven. Jag såg djur och annat överallt. Fantasin är det inget fel på.
   Idag valde jag att stanna inne. Blåsten lockade inte.
   Kram Bosse

   Gilla

 2. Vilket fantastiskt naturområde ni besökte och tur med vädret hade ni också, nästan hela dagen i alla fall. Vissa foton känns väldigt bekanta så jag misstänker att de var med i din tävling.

  Kram och god kväll!

  Gilla

  • Du om någon borde veta. 🙂 Jag var tvungen att se om det stämde. För det finns massor av kort i mappen Folhammar. Jäpp. Tredje kortet var med på fråga 11 där ni skulle gissa vilket raukfält det var. Det var med beräkning som jag inte visade upp detta innan tävlingen drog igång. 😉
   Kram

   Gilla

 3. De sista raderna i ditt inlägg stämmer sååå bra, ja jag älskar Gotland och Folhammar är en favorit! Vi har bott på campingen ett flertal gånger och då är det perfekt promenadavstånd dit ut. TACK för att jag fick besöka det igen!!
  Kram kram

  Gilla

   • Ska väl i ärlighetens namn säga att jag har badat fötterna, så mycket mer har det inte blivit. Får väl skylla på att för det mesta besöker vi Gotland i slutet av maj-början av juni och då är det inte riktigt badtemperatur på vattnet! Bastun har jag missat, men det blir säkert fler tillfällen för vår del, så jag lägger det på minnet!
    Däremot har jag suttit många gånger vid Vitvär och bara insupit ljud och ljus…helt fantastiskt ställe!

    Gilla

   • Jag tycker bada fötterna duger som den badkruka jag alltid varit. Här är det sensommaren och början på hösten som vattnet brukar vara varmast. Precis som i Ystad.
    Kustremsan vid Vitvär är livskvalité som heter duga. ❤
    Den tiden på året som ni brukar åka hit är en väl vald tid på året. Förra året var vårt första hela år här. Om jag skulle plocka fram mina två favoritmånader skulle det bli maj och juni. Innan turistinvasionen tar över. Vi var på Fårö i maj och längst ner på Sudret/Storsudret vid en liten bit in i juni. Underbara turer där vi bodde i stugor.

    Gilla

 4. Perfekt ställe att leka gömme på! Och klättra! Finns där dessutom några bra klätterträd så är det ju ännu bättre. Vi kunde nog haft kul ihop som barn!

  Gilla

 5. Ja att älska Gotland är inte svårt. De där raukarna har jag inte sett men nog kan man fantisera om vad dom föreställer alltid. Förstår att det kommer att ta ganska lång tid för dig att upptäcka alla saker på ön och framför allt innan du gått igenom alla kyrkor och alla cafeer och alla krukmakarställen. Helt underbart äventyr. Här finns bara halka och snö att titta på men vi har fantastiska solnedgångar och norrsken om man nu ska säga något positivt med den här tiden.

  Gilla

  • Till och med dem med hjärtan av sten borde trilla dit. 😉
   Halkan får du försöka undvika så gott det går – både under fötterna och bildäcken.
   Fantastiska solnedgångar har jag alltid älskat. Norrsken har jag aldrig sett live, Det hade jag gärna upplevt någon gång.

   Gilla

 6. Tack för dina alltid så trevliga och intressanta inlägg 🙂 Jag är så glad att vi fann varandra i djungeln av alla bloggar. Du får mig verkligen att vilja åka och besöka ön. Det ligger förhoppningsvis inte allt för långt bort i framtiden. Kram Katarina 🙂

  Gilla

  • Jag är tacksam för att jag fann din fina blogg också i djungeln. 🙂
   Det är min hemliga plan att locka hit så många som möjligt. Det är en fantastisk ö – men vädrets makter rår jag tyvärr inte på. Under tiden det blåser rejält och är lite otrivsamt utomhus passar jag på att läsa på och drömma om möjliga utflykter till våren.
   Det låter spännande.
   Kram Bosse

   Gilla

 7. Här har vi varit ett otal gånger, speciellt efter turistsäsongen då vi har tagit s.k. ”vilda bad” här. Om du tittar på 5:e bilden så ser man en mörk klippa till vänster. Precis nedanför den så är det nåt som kallas ”marmorbadet” av lokala förmågor. 🙂
  Där kan man – om det inte går några vågor och man är duktig på att simma – bada, vilket vi har gjort massor av gånger. En gång var det dock några kraftiga dyningar, vilket gjorde att det blev lite knepigt att komma upp, man sögs nästan ut istället. Så varning utfärdas! 😦
  Det är inte klokt vad jag längtar efter våren, sommaren och tidig höst nu! 🙂 🙂
  KRAM/Susie

  Gilla

  • Jag spanar mot Raukfrid och inser att jag INTE ska bada där. För jag är INTE duktig på att simma. 🙂
   Samma här. Jag längtar så det nästan ”gör ont”.
   Jag tänkte sätta mig och läsa förra årets dagbok och se efter när vi började åka runt och göra anteckningar. Det dröjde länge innan vi gav upp och bytte våra nästan nya vinterdäck mot dubbdäck. Då var nästan vintern över. Nu är jag mer påläst och kanske kan jag pricka in bättre. Sant är att jag ska förbereda både korta, mellan och längre resor. Försöka få med varierade stopp och givetvis hoppas jag på spontanstopp som vanligt. Tänk om jag var 30 år yngre och kom på den här idén då. 😉 Bäst hade också varit om det under året bara fanns vår, sommar och tidig höst. Större krav har jag inte. 😉
   Kram

   Gilla

 8. Härlig påminnelse! När jag tittar på mina Gotlandsfoton så är det mycket med raukar på. Det är nog det mest bestående minnet jag har från den semestern. Det är ju så otroligt många år sedan. Jag blev glad när jag läste ordet ”gömme”. Det har jag inte hört sen jag flyttade från Eslöv. Idag säger nog alla kurragömma, men jag tycker gömme passar bättre. Det är ju det det går ut på…att gömma sig. Det andra ordet tycks ha med ekorrar att göra. Kram

  Gilla

  • Jag inser att det troligtvis kan bli det mest dominerande bland minnena. Raukarna är speciella och unika.
   Fingrarna stannade till när jag skrev. Vet att jag skrivit om det i något annat sammanhang på andra bloggen. Bestämde mig för att använda den term som gälldee på den tiden. När jag var ung och älskade att leka gömme. 😀 Gjorde det även med mina föräldrar några gånger, när vi var bland de tätt belagda sommarstugorna i Tjuvahålan under lågsäsong. En perfekt plats. Helst när det började skymma en vintersöndag.
   Kram

   Gilla

 9. Ja, det har du rätt i Bosse. Det var en härlig natur som vi fick upptäcka då vi besökte Gotland och då jag ser dina bilder med raukarna, så känns det som jag skulle vilja åka till denna vackra ö, snart igen.
  Där får min fantasi verkligen utlopp. Det går att upptäcka så många olika figurer och saker, i dessa raukar. Lätt att vilja gå där länge och drömma och fantisera.
  Tack för vandringen.
  Kram och trevlig helg.

  Gilla

  • Du får sitta där i lägenheten just nu och drömma om att ni åker dit igen. Givetvis hoppas jag att det blir en sanndröm för er.
   Du och jag delar förmågan att kunna använda vår fantasi i vår vardag. Tänk med glädje vi haft av det genom åren.
   Tusen tack för ditt besök.
   Kram Bosse

   Gilla

 10. Jag är säker (kan man kanske inte vara) på att det blir ett tredje besök till Gotland och med alla dina trevliga förslag på utflykter, får det nog bli en längre tids vistelse! Ja, så fint det är med alla dessa raukar som väcker barnasinnet! Ser gummor, gubbar och djur i de flesta och kamelen kunde jag nog ana. Ja, det finns otroligt många vackra platser på Gotland och i övriga Sverige. Fikakorgen – den är något av det viktigaste och godaste att ha med! Ja, nu menar jag förstås innehållet i fikakorgen. För det är däri som ”gottigheterna” ligger! 🙂
  Önskar er en trevlig helg!
  Kram Nilla

  Gilla

  • Vänta du bara tills jag hunnit betydligt längre här på bloggen/ön. Än känner jag mig som en novis som bara skrapat en del på ytan. 🙂 Då kanske du stannar här för gott. 🙂 Eller så kommer du hit snart och det ösregnar hela tiden.
   Det är livskvalité. En paus mitt i en promenad och med en fin utsikt, Helt gratis. ❤
   Tack ska du ha.
   Kram tillbaka

   Gilla

 11. Så roligt att få komma med hit igen. Här var jag med döttrar och deras pappa 1987 men då var det en solig dag. Men jag tycker raukområdet ser mycket mer spännande ut nu när du och Solveig är här- och vädret är lite ”eljest”.
  Jag skulle väldigt gärna komma tillbaka hit. Ja till många andra platser på Gotland.
  Tack för turen och fina bilder.
  Kram

  Gilla

  • Oväder kan skapa effektfulla scener. Men jag skulle allt vilja komma dit en solig dag istället. Kanske bor vi i Ljugarn några dagar någon gång och har med cyklarna. Det är en av många planer just nu. Den här tiden på året handlar mycket om att läsa på, planera och ta sig tid att drömma. 🙂
   Tack för besöket.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s