Gutamål – lektion 5


Ämne; Träd

Inom gutamålet finns enbart tre genus; maskulinum, femininum och neutrum.
Alla gamla trädnamn är femininer. Antagligen beror det på att träd långt tillbaka i tiden betraktades som kvinnliga väsen.

Gutamål                                      Svenska
aik                                               ek
birk, bjärk, bärk, börk                 björk
bök                                              bok
eidgrän                                       idegran
lyn, acer                                      lönn
markäppeltrei, äppeltrei             apel
peil                                              pil
äsk                                              ask
äsp                                              asp
grän                                            gran
tall                                               tall

Personligt: Idag var det första gången som jag fikade i köket på eftermiddagen (15:00) och inte behövde tända ljuset, när jag löste korsordet. Genast blev jag bättre till mods.

16 tankar på “Gutamål – lektion 5

 1. Jo, man märker att det blivit ljusare. Idag vabbar jag med det yngre barnbarnet. Vi slumrar, läser sagor, sjunger, dricker saft även om det är vardag och har till och med tullat på glassen. Allt är tillåtet när man är sjuk. 🤒💚

  Gilla

 2. Ganska så logiska ord denna gång. Här var det ljust 16:30 och det brukar det inte vara så visst märks det att dagarna har blivit längre. En timme ska det vist röra sig om har jag hört…

  Kram och god måndagskväll!

  Gilla

  • Jag skulle behöva ta fram dig ur en ASK på skrivbordet så det blir rätt i inläggen. 😉 Tack ska du ha. 🙂
   Min morgonpromenad, om det inte regnar, brukar ske lite innan sju. Idag var det mörkt. Du bor också lite mer söder ut. Skönt att det går åt rätt håll. Idag satte jag mig i soffan och kurade skymning. Himlen var röd och vacker.

   Gilla

   • Jag uppskattar att du är hemsk. 🙂 Sådana grodor vill jag inte ska finnas där.
    Det är skönt att komma ut en sväng. Det ”svåra”/trista är att orka ta på sig massor av kläder/prylar. Därför gillar jag min tävlingslust. Det var inget nyårslöfte men passade bra att starta 1 januari. Jag tänkte se hur länge jag fixar minst 10 000 steg om dygnet. Stegräknaren sporrar mig. Ser jag på ex. Netflix sitter jag på m-cykeln ibland och tänker inte längre på att jag cyklar under tiden. Blodtrycket har minskat till perfekta värden. Insulindoserna måste minskas. Det blir mer smaskig glass. Min största motståndare är mitt högra knä. Efterarbetet är viktigast. Stretcha och knåda mig själv. 20 dagar är i hamn. Jag tar aldrig något för givet. Då blir jag bara besviken.

    Gilla

 3. Visst är det underbart när man märker att det ljusnar. Jag reagerade också i dag när jag tittade på klockan och hon var kart över tre.
  – Jag måste ha sett fel?. Hon måste väl vara kvart över två.
  Nej det var rätt, klockan var kvart över tre.
  Kram, Ingrid

  Gilla

 4. Gutamål är i te min grej. Du vet ju vid det hör laget att jag gillar Hamra och där pratar de ”flatt”. ”Dej och Dej o batteräj”. Fattar inte ett dyft och ändå ska jag väl vara ruggig Gute. Massor av generationer bakåt här från öjn, alltså.
  /P

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s