Alla dessa grymheter


Korset vid Solberga. Korset är rest till minne av de tusentals gotländska bondesoldater som ligger begravda i en massgrav.

1300-talet var ett dystert århundrande för Gotland. Först hade Handelsförbundet Hansan skapat motsättningar mellan bönderna på ön och borgarna i staden Visby. Sedan slog digerdöden hårt mot ön. Uppskattningsvis strök en tredjedel av befolkningen med i farsoten. Som en sur efterrätt kom danske kungen Valdemar Atterdag med sina vältränade och välutrustade soldater dit sommaren 1361. De objudna ”gästerna” värmde först upp mot dåligt utrustade och stridsovana gotländska bönder på västkusten. En av drabbningarna skedde i Mästerby.

Den avgörande och ojämna striden mellan bondesoldaterna och de krigsvana danskarna utspelade sig medan borgarna stod på ringmuren och såg på när mellan 1800-2000 män slaktades. Den riktiga sanningen om varför stadens borgare sänkte ner fällgallren och låste stadens murar in till Visby när bönderna närmare sig är mångbottnad.

Många har säkert trott att dödssiffran varit överdriven och ökat för varje år genom muntlig tradition. Tyvärr visade sig sanningen överensstämma med legenderna när massgraven på Korsbetningen öppnades 1928. Det var ingen vacker syn som mötte ”grävarna”. Några av dem har skrivit om den sorg de upplevde vid upptäckten av de nedkastade kropparna med sina avslöjande ställningar. Jag vill inte scanna de svartvita fotona som jag sett i böcker. Vilken grymhet. Jag som helst vill tro på en rättvisa efter vårt jordeliv undrar såklart…

”I Herrans år 1361 på tredje dagen efter Jacobi föll gutarna framför Visbys portar i danskarnas händer. Här är de begravda. Bed för dem”.

Eftertext:
De döda soldaterna begravdes i stora massgravar på Solberga klosters område, en liten bit från Söderport.

 

 

 

 

18 tankar på “Alla dessa grymheter

 1. Tyvärr är det så att du har helt rätt. Snabbt kan det gå också i dessa moderna tider. 😦
  Jag trodde de ledande människorna skulle lära sig av andras misstag. Det är fel krafter som styr. En del riktigt farliga för jordens framtid. Usch ja. Bäst att ägna mina tankar och sysslor åt något mer hoppfullt.
  Kram Bosse

  Gilla

 2. Visst var det en grym tid att leva i. Jag har bekanta här på Odvalds som är med på utgrävningarna efter slaget 1361 och mitt emot Mästerby kyrka finns det ett litet museum med information om deras fynd. Vi var där med SPF häromåret. Mycket intressant!
  Ha en fin onsdag!
  Kram, Ingrid

  Gilla

  • Tur vi slapp födas då. Det låter intressant. Då får du senaste info då och då. Det finns med på min ”lista” att stanna till vid detta museum någon gång. Förstår det var intressant att få se på plats. Vi har ju blivit förtjusta i Mästerby änge och varit där två gånger i sommar och njutit. Nu har Mästerby fått en mer allvarlig klang för mig. Med tanke på striderna som utspelade sig där.

   Gillad av 1 person

  • Det finns både en mörk och ljus historia på ön, som ligger dumt till på jordklotet om det skulle hetta till. Efter flera års nertrappningar börjades upptrappningen förra året. Själv är jag kanske naiv som tror det räcker med ett knapptryck för att utplåna hela jordklotet och mer därtill i rymden. En sekunds grymhet. 😦 Bäst att inte tänka mer på det. Istället njuta av det som går att njutas av. Nästa gång ska jag berätta om nunnor. Undra om jag vågat ”kidnappa” en nunna? Om kärleken var tillräckligt stark skulle jag säkert komma på en plan. 😉
   Nu hörde jag plötsligt en korsordsfråga som jag måste ta med i korsordsmästerskapen. Fyra bokstäver. 😉

   Gilla

 3. Usch det här var en mörk historia om Gotland! Men så viktigt att du lyfter fram det och att sanningen kom fram då massgraven öppnades. Och så tänker jag – att människan (en del) aldrig tar lärdom av historien. Av alla grymheter! Så mycket grymheter som har utspelats och att det fortsätter runtom i vår värld. Vi får tro på rättvisa – på god karma!
  Kram Nilla

  Gilla

 4. Låter hemskt och människor var lika grymma då som vi är nu. Det är rätt hemskt att tänka på att vi inte blivit bättre och över hela jorden förekommer sådana hemskheter fortfarande

  Gilla

  • Tyvärr har du rätt. När jag växte upp trodde jag att i-världen blivit smarta och tagit lärdom av gamla tiders mörka historia. Frågan är hur den rätta/goda sidan ska få makt att kunna göra något åt det i stor skala – innan det är försent. Vi måste tänka på vad vi ska lämna över till framtidens generationer.

   Gilla

 5. På teckenspråk tecknar man Gotland som en snara som dras åt om halsen!
  Svar…Tänk om man kunde få män att förstå att sitta ner på toan .det gör att de inte drabbas av prostatabesvär .
  Kram!

  Gilla

  • Jag förstår att du borde ha stort intresse av sådant här. Snart måste vi göra ett besök på museet. Jag var inne i deras foajé och köpte två böcker där i söndags och frågade om det var okej att foto bland samlingarna. Ett steg närmare ett besök. 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s