Solbergaklostret, Mons Solis


Gotlands enda nunnekloster Mons Solis, Cistercienserklostret Solberga låg bredvid massgraven jag nämnde i förra inlägget. Klostret grundades 1246. Det var ett rikt kloster med stora egendomar både i och utanför Visby. Det lär också ha varit många nunnor här under första glanstiden.

Rester av tre byggnader finns ovan mark.
a) Kök med matsal (refektorium)
b) Grundmurarna till klosterkyrkan hittades vid utgrävningar på 1900-talet. Grunden har formen av ett grekiskt kors.
c) Byggnad som troligen var abbedissans eller priorinnans hus.
Det finns fortfarande flera platser som inte är arkeologiskt undersökta. Tyvärr finns det såklart många privata hus som sätter käppar i hjulen. Passar bättre med käppar i spadarna. 😉

Dagarna var uppdelade efter ett strikt schema. Givetvis var bön, gudstjänst och bibliska studier fasta aktiviteter. Men det förekom mycket kroppsliga arbeten på ägorna. Oftast jobbade de då under tystnad. På kvällarna tog de hand om de äldre och sjuka nunnorna.

Den ruskiga striden den där hemska julidagen satte sina spår även materiellt. Därför sökte abbedissan hjälp av högmästaren i Preussen. Det slutade med att nunnorna fick flytta till S:t Jacobs kapell innanför ringmuren.

Jag avslutar med en annan sorts dramatik som lär ha hänt 1478. En riktig skandal där inget går att finna om hur det hela slutade.
En tysk köpman vid namn Henrik Harlekow från Lübeck rövade bort en nunna och kränkte hennes klosterlöfte. Det var så bråttom att hans ägodelar inte fick följa med på flykten. Ägodelarna krävde klostret i skadestånd. Om jag hade tid skulle jag kunna tänka mig att ha det som en prolog i ett manus. Hur tror du det slutade? Just nu undrar jag mest hur mina tre novembertävlingar ska sluta? Tack vare ösregn och kraftig blåst finns det inget som stör eller lockar ut mig.

13 tankar på “Solbergaklostret, Mons Solis

 1. Tack för de spännande inläggen om Gotlands historia. Båda inläggen visar på att det inte var så lätt att leva på den här tiden med fattigdom och orättvisor. Även det primitiva våldet som drabbade många. Man kan ju tro att vi människor skulle ha lärt oss något av historien men dessvärre eskalerar det meningslösa våldet i världen men också här i Sverige. Jag tycker att politikernas och olika länders ledares oförmåga att ta vettiga beslut är den största anledningen till att vi lever i den verkligheten. Alla berörs vi men jag försöker finna ljuspunkterna bland allt det nattsvarta.

  Önskar dig och Solveig en skön helg. Höstkramar

  Gilla

  • Varsågod. Jag tror det är viktigt att lyfta fram den mörka historien också. Även om den är sorglig. Hade rätt personer fått chans att bestämma skulle det kunna bli bra för alla. Det är viktigt att fokusera på det ljusa för att inte dras ner i mörkret för djupt.
   Tack ska du ha.
   Kram

   Gilla

 2. Så intressant Bosse! Det här var något som jag inte kände till. Helt klart är det så att man lär så länge man lever.
  Ha en skön torsdag! (Jag tycker att molnen lättar lite nu. 11.35)
  Kram, Ingrid

  Gilla

 3. Det skulle vara roligt att bo i ett kloster en helg eller så. Verkligen känna på det livet. Dock utan sådana händelser som du berättar om.
  Inget regn än idag…

  Gilla

 4. Kloster är ofta spännande och har ofta speciella historier att berätta. Så även detta Solbergakloster. Intressant att få komma med hit. Jag hade ju förmånen i augusti att besöka och övernatta ett par nätter på Valamo nya kloster, ett ortodoxt kloster i östra Finland, nära ryska gränsen. Mycket historia och kultur. Men nog inte så grymt.
  Kram

  Gilla

  • Jag tänkte just på det när jag såg att du kommenterat. Du har ju gjort något som jag funderade på att göra för länge sedan. Bo en vecka på ett kloster i Paristrakten. Min åsikt är att jag tror att alla skulle må bra av att stänga av alla måsten och få tid att tänka inåt m.m. Ur det föds nya tankar och planer.
   Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s