28. Vamlingbo kyrka

Inget landskap i Sverige har så många medeltida kyrkor som Gotland, 92 stycken och dessutom 3 ödekyrkor. Vår plan är att åka runt till dem alla och med kamerans och fantasins hjälp förflytta oss många hundra år tillbaka i tiden. Säkrast är att besöka kyrkorna den 15 maj till 15 september för då är de öppna dagtid.
Vilken fantastisk kulturskatt. Tack ”snälla” Valdemar Atterdag för att du inte gav dig på dem också, som du gjorde med alla, utom S:ta Maria, i Visby. 😉

Vilket härligt bilstopp vid denna kyrka. En oas på många sätt.
Vamlingbo kyrka av sandsten byggdes vid mitten av 1200-talet. Tidigare fanns det en stenkyrka i socknen. Grundmurarna till den kyrkan påträffades inom det nuvarande tornet. Jag vill också berätta för dig att tornet du ser på fotot var betydligt högre förr – innan det stympades genom ras vid ett blixtnedslag 1817. Avslutar med kuriosa: I folkmun kallas det stympade tornet för KAFFEKVARNEN. Det stämmer verkligen. Ser ut som de kaffekvarnar som vi visade upp på Lidéns Samlingsmuseum.

I mitten ser du den märkliga altartavlan från tidigt trettonhundratal, som är ett s.k. retabel (altaruppsats) med skulpterade bilder av Kristus på korset omgiven av Maria och Johannes.

Glasmålningar är riktigt nya i en jämförelse med annat. De är från 1900-talets början.

Kalkmålningen i taket är fin. Den första kalkmålningen kallas för ”Själavägningen”. Ärkeängeln Mikael väger Kejsar Henrik den andres själ. Målningen är samtida med kyrkan.

Madonna.

Dopfunten av ”Byzantios” fanns i den gamla träkyrkan.

Predikstolen är tillverkad på 1600-talet.

Detalj från orgeln.

Nu hörde jag min mage kurra. ”Vill ha fika nu. Helst något extra gott.” 😉

Inte det minsta konstigt att denna omgivning blivit ett populärt turistmål.
https://gotlanduppochner.com/2019/07/30/prastgardscafeet-i-vackra-vamlingbo-prastgard/

Tänkvärda ord: (Barn skriver till Gud)
”Förlåt att jag inte har skrivit tidigare men jag har
inte lärt mig skriva fören nu.”
                                  Märta

 

 

 

 

 

34 tankar på “28. Vamlingbo kyrka

 1. Ännu en vacker kyrka med fina detaljer av riktigt gammalt och lite nyare. Porten ut bjuder verkligen på en tilltalande vy. Hoppas att det blev en riktigt god fika.

  Kram och ha en fin söndag!

  Gilla

  • Kanske har du besökt den vackra prästgården där konstnären Lars Jonsson visar upp sin fågelmålningar. Eller var du på Gotland Naturum. Om du gillar att fika satt du säkert i trädgården som vi gjorde och njöt av gott äta, dricka och blommorna/växterna. Jag längtar dit igen. Men inte idag. 😉
   Kram

   Gillad av 1 person

  • Verkligen. Naturum höll på med en stor förändring inför något så de beklagade sig för att det var rörigt. Jonssons fåglar ska vi se på nästa gång vi kommer dit. Det får bli 3-4 dagar i den trakten nästa gång också. De sista veckorna har jag fördjupat mig i mycket på Gotland. Snart kommer jag att börja drömma om allt intressant jag vill se. Vilken tur att jag fått annat att tänka på. 😉 Igår bet jag sönder en del av en tand. Nyss spottade jag ut en större bit från samma tand. Trist, trist.
   Kram tillbaka

   Gilla

   • Till råga på allt var min tandläkare sjuk. Rådet var att åka till jouren på folktandvården och kitta igen/på plastmassa, så tungan inte blir sönderhackad, som den blev senast i december. Jag avvaktar till imorgon. Synd det inte finns ett högkostnadsskydd. Det är bara att gilla läget.

    Gilla

 2. Sällan kommenterar jag här, men nu när du hade ett citat av Märta utan h, så… Noterade du de ordentliga låsanordningarna på kyrkdörren? Undrar om det fanns en annan väg ut, eller om den som ”låste” med stocken fick stanna i kyrkan… Hälsar Märtha med h i Borgå…

  Gilla

  • Det är lite obehagligt. Jag har klippt ut en notis om en kvinna som blev inlåst i en kyrka här på ön förra året. Därför körde jag förbi den kyrkan i höstas och valde istället en annan en bit bort. Vi har som tur är många kvar att välja mellan. Till slut får vi ta den också. 🙂
   Det brukar finnas ett par möjligheter/dörrar till. Har läst nödutgång någonstans. Jag ser alltid till att ha porten öppen en bit. Så ingen tankspridd kyrkvaktmästare låser. Men busungar är svårare att gardera sig emot.Vi har varit förvånade att vi nästan alltid varit ensamma i kyrkorna. Även när det varit högsäsong. Jag ser fram emot 15 maj när de öppnar för allmänheten igen. Kyrkor är lättast att hitta på Gotland. Nästan alltid syns minst ett torn utanför bilrutan. Ofta flera samtidigt. När Linné under sin resa 1741 besökte Torsburgen skrev han att han såg 30 kyrktorn från berget!!! 😀
   Tack för besöket. 🙂

   Gilla

 3. Namnet är vackert – Vamlingbo kyrka! Likaså tak – och vägg målningar! Några nya i sammanhanget, några mycket gamla. Ja, rejäla lås på den den där kyrkporten, likväl vacker! En öppen dörr till friheten… och till en grönare värld!
  Kram Nilla

  Gillad av 1 person

  • Jag är extra förtjust i takmålningar. Det finns risk för nackspärr när jag fotar under dem. Precis de två sakerna som Solveig nämnde till mig igår om den öppna dörren. 🙂 Det finns en möjlighet att vi väljer Sudret i år igen. Men listan har fler namn när det gäller övernattningsplatser. Om några veckor måste vi bestämma oss för de ”längre resorna”. Dagsutflykter är lättare att spontant välja efter väder, dagsform och lust. Jag kan låta S välja färdriktningen och så plockar jag fram stoppalternativ till utflykten. Sedan är det alltid nice att spontanstoppa för något helt annat. Om 4-5 veckor hoppas jag vara klar med litteraturinläsning och datoranteckningar.
   Kram Bobo

   Gillad av 1 person

 4. Jag är så förtjust i dessa mindre och tämligen enkla kyrkor. Och Gotland har många . Här i Vamlingbo kyrka har jag inte varit och är tacksam för ditt projekt att ta oss läsare med runt på besök till olika kyrkor. Undrar varför just Gotland har så många kyrkor…
  Stort tack för besöket.
  Kram!

  Gilla

  • Om du inte varit ordentligt på södra Gotland rekommenderar jag det varmt.
   De två svaren som jag kommit fram till är som jag har med i den gröna texten.
   1. Atterdag steg i land på västkusten och det blev några få strider på väg mot Visby. Resten av ön skippade hans armé. Lybeckarna höll sig också innanför muren 1528 när de lekte med elden. 😉
   2. Fattigdom. Efter de framgångsrika ca 250 åren blev Gotland väldigt fattigt när digerdöden slog till och konkurrensen på havet tätnade. De hade helt enkelt inte råd att riva och bygga nya kyrkor. Det sistnämnda uppskattar jag.
   Tack själv.
   Kram

   Gilla

 5. Ännu en fin gamal kyrka. Tycker om kalkmålningarna i taket som är så diskreta. Jag har blivit förtjust i dopfunterna som är lite grova med enkel dekoration.
  Blåsiga hälsningar från oss

  Gilla

 6. Ännu en vacker kyrka som du besökt. Hur många kyrkor finns det på Gotland? När man kör bil på ön så ser man bra mycket mer kyrkor där än på fastlandet tycker jag.
  Kram gun

  Gilla

  • 92 stycken + 3 ödekyrkor. Sedan finns det såklart ”ruinrester” kvar och jag förstår att de gärna vill räkna med några moderna kapell för att nå tresiffrigt. 😉 Det är inte långa sträckor där man inte ser något kyrktorn på Gotland.
   Hoppas du inte blåser bort på din kust.
   Kram Bosse

   Gilla

 7. Underbar gammal kyrka! Tornet ser verkligen ut som en gammal kaffekvarn! Fina kalkmålningar, fin gammal dopfunt och en intressant altaruppsats … och vilken härlig gammal dörr!
  Kram

  Gilla

 8. Har besökt kyrkan men det bestående minnet är Lars J:s målningar och naturrummet. Så många fina naturrum vi har i Sverige som speglar just det landskapet med växt och djurliv.

  Gilla

  • Nästa gång vi kommer dit står hans målningar på vår checklista som är väldigt låååång. 🙂 Vi hade oturen att de höll på att göra om i lokalerna när vi var på naturrum. Så det ger vi en ny chans när vi ändå ska dit och mysfika i prästgården nästa gång. En riktig oas.
   Sveriges naturrum gör en stor uppskattad insats överallt.

   Gilla

 9. Jag slutar aldrig förundras över att det finns så mycket gammalt bevarat och i så fint skick. Här är den äldsta kyrkan från början av 1600 -talet men det är klart. Det är ju en jättegammal bygd på Gotland. Varför finns det så många kyrkor?

  Gilla

  • Alla socknar skulle ha var sin kyrka. Det man ska tänka på var att Gotland var väldigt rikt under ca 250 år. Tiden då kyrkorna byggdes. Ett av huvudskälen till att kyrkorna finns kvar är motsatsen. När pesten, krig och allt annat elände bröt ner ön och befolkningen var det fattigdomen som gjorde att de inte hade råd att bygga nya kyrkor på landet som de gjorde på många platser på fastlandet. Gotland var heller inte svenskt under väldigt många år.

   Gilla

 10. Dessa gamla fina kyrkor, som finns så många av på Gotland.
  Du är duktig på att ta bilder på vackra och sevärda detaljer och så trevligt att du delar med dig.
  Dopfunten ser ju otroligt gammal ut.
  Bilden med dörren ut i grönskan, så talande. En härlig gammal dörr.
  Ha det bra. Kram.

  Gilla

  • Jag ser med förväntan fram emot när de öppnar igen 15 maj. Tack ska du ha. 🙂 Numera delar vi ofta på sysslan och i efterhand minns jag inte vems bilder vi valde av alla vi tog vid de olika tillfällena. Det var just så jag ville ha med denna blogg. Dessutom har vi väldigt bra kameror i våra nya mobiler. Det blir foton till två bloggar, två instagramkonto och två facebookkonton. 🙂 Men jag försöker att aldrig glömma bort att lägga ifrån mig ”allt” och bara njuta med ögonen och skapa inre bilder som blir till inre filmer i framtiden. Därifrån hoppas jag skapa texter i olika sammanhang – om jag får finnas till här ”en stund till” på jorden.
   Tänk att dopfunten har stått i den gamla träkyrkan som fanns där först.
   Tack ska du ha.
   Kram Bosse

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s